Centura Bucurestiului – cateva idei

Update 2024: Văd că sunt oameni care ajung pe pagina asta, dintr-un motiv sau altul. De acum 7 ani s-au schimbat multe lucruri, iar acum, in Februarie 2024, când fac un update acestui articol, avem 2 bucăți din A0 (o bucată din sud si una din nord) deschise, cu planuri ca până în 2025 să fie măcar unul din inele de autostradă deschise.

Centura Bucureștiului este într-un stadiu mult mai bun, cu pasaje peste majoritatea intersecțiilor care au fost problemă (Domnești, Berceni) si cu zone lărgite la 2 benzi (bucata dintre A1 si A3). Clar o să fie mai mult de lucru ca să se poată circula mai ușor în jurul Bucureștiului, dar vedem la finalul lui 2025 dacă o să revin cu un update.

Sunt cateva sosele in Romania care au ajuns deja la stadiul de mit. E autostrada Sibiu-Pitesti, autostrada Targu Mures-Iasi sau autostrada Comarnic – Brasov. Mai sunt si centura de la Timisoara (de care am vorbit deja), podul de peste liniile ferate de la Arad, centura ocolitoare pentru orase precum Filiasi, Bals sau Salonta. Pe aceasta lipsa cu vesnice promisiuni apare si centura de sud a Bucurestiului, care ar fi trebuit modernizata de vreo 10 ani, si care nici acum nu are un proiect viabil.

Catalin Drula, deputatul USR de Timis care e membru în Comisia de Transporturi și Infrastructură din cadrul Parlamentului, a facut un raport legat de centura Bucurestiului, istoria ei si posibilul viitor, cu pastrarea actualei centuri si construirea inelului A0 in jurul Bucurestiului. Puteti citi raportul, am dat link catre el mai sus. Nu o sa mai revin eu la partile de istorie, eu vreau sa vorbesc despre prezent si despre posibilul viitor al A0, centura ocolitoare a Bucurestiului.

Am calatorit suficient timp si pe centura de nord, dar si pe centura de sud a Bucurestiului (de altfel o sa merg pe acolo chiar joia asta), asa ca putem sa le impartim pe bucati sa vedem

Cum e traficul pe centura Bucurestiului ?

Ei bine, hai sa il impartim pe bucati, pentru ca cele doua centuri actuale (sud si nord) au diferite caracteristici. Sa incepem cu centura Nord.

Centura Nord Bucuresti

Sectorul de centura Nord al Bucurestiului incepe de la A2, avand intersectii cu Cernica, Pantelimon, Moara Domneasca, Voluntari-Afumati, Stefanestii de Jos, A3, Tunari, Otopeni, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti-Vale si Chiajna, pana la intersectia cu A1, in zona Carrefour-Hornbach-Socar.

De la A2 pana la Voluntari, circulatia se desfasoara pe o singura banda, iar ziua se merge destul de greu pe acolo, evident. De la Voluntari pana la intersectia cu Chitila sunt patru benzi, urmand ca de la intersectia Chitila pana la A1 sa fie patru benzi. Momentan sunt doua, pentru ca pe acea bucata de drum inca se lucreaza la definitivarea lucrarilor, lucrari care ar debloca centura de nord, in special seara, cand traficul e destul de intens. Cu toate acestea, traficul pe acea portiune se desfasoara destul de bine.

De la intersectia cu Voluntari pana la intersectia cu Pantelimon se lucreaza la o largire a drumului la 4 benzi, dar va mai dura ceva timp pana cand vor termina acele lucrari, deci nu le asteptati prea curand.

Centura de Nord a Bucurestiului se prezinta cat de cat bine, traficul e in mare fluent pe acolo, deci daca s-ar largi mai multe zona la 4 benzi, s-ar circula chiar bine.

Centura Sud Bucuresti

Centura de Sud a Bucurestiului incepe tot de la A2, logic, dar merge spre sud (…..), avand intersectii cu Glina, Popesti Leordeni, DN4 (Oltenita), Berceni, Jilava (DN5-Giurgiu), Magurele, Bragadiru (DN6 – Alexandria) si Domnesti, iesind in cealalta directie tot la A1.

Centura de Sud e pe toata distanta o singura banda, e destul de aglomerata si, ca totul sa fie si mai frumos, are 3 locuri in care ai Stop sau Cedeaza Trecerea, unde in timpul zilei se formeaza coloane mari de masini. Mai precis, intersectia cu DN4, intersectia cu Berceni si intersectia cu Domnesti. Dintre toate aceste intersectii, cea cu Domnesti e cea mai aglomerata, fiind iesirea de pe Bulevardul Ghencea din Bucuresti. In anumite zile poti sta si o ora jumatate pana sa treci de aceasta intersectie.

Iar planurile de extindere a acestei centuri de sud au fost mereu esecuri. Si sincer, nici nu cred ca se mai poate ceva acum. Asta pentru ca sunt o multime de operatori economici care ar trebui eliminati din zona pentru constructie, iar costurile de relocare ar fi imense. Mai punem si calea ferata, aflata fix langa centura (ca de altfel si pe centura de Nord), care ii limiteaza posibilitatea de extindere.

In concluzie, centura Sud a Bucurestiului are slabe sanse sa fie largita la 4 benzi. Cel mult sa se construiasca poduri la cele 3 intersectii problema, pentru a avea un trafic mai fluent. Dar si acele 3 poduri, sansele ca ele sa fie construite pana in 2020-2022 sunt minime. Si asta din cauza problemelor cu terenurile din zona.

Teoretic, se pot construi toate. Trebuie sa ai bunavointa si sa te intelegi cu oamenii din zona, iar totul se poate face. Uitati-va la centura Oradea, care intr-un an de zile s-a dezvoltat masiv. Doua poduri peste centura, doua pasaje in centura. In 14 luni. Deci se poate, daca se si vrea.

Verdict: Slabe sanse sa fie modificata bucata asta de centura in viitorul apropiat.

A0 – centura care sa rezolve toate problemele

A0 e un proiect destul de vechi de ocolire al Bucuresti, un fel de al doilea inel de centura mai larg, care sa ajute tirurile si masinile mici sa ocoleasca capitala Romaniei. Din estimarile initiale, tot proiectul ar costa 2 miliarde de lei, un cost enorm, chiar si o bucata de centura de 100 km (in total). Felul in care e desenta pe harta e putin ciudat, asa ca la centura asta A0 as adauga eu anumite lucruri care ar trebui facute pentru o eficientizare a traficului.

In primul rand, nu cred ca este necesara construirea unui inel nord pentru centura, cel putin nu acum. Daca lucrarile din zona Mogosoaia – A1 se finalizeaza pana in 2018, se va putea circula pe 4 benzi de la A1 pana la DN2. Iar de la DN2 (intersectia Afumati-Voluntari) sunt lucrari pana la Pantelimon pentru largirea la 4 benzi. Iar de acolo probabil ca va mai trebui largita putin centura pana la intersectia cu A2. Si voila, nu mai trebuie sa faci o tona de investitii.

Pe inelul sud insa, dupa cum ziceam si mai sus, nu cred ca se poate largi, asa ca acolo cred ca este necesara o ocolire a intregii zone, fiind necesara constructia unei noi bucati de drum care sa serpuiasca printre comunele din zona de sud, dar care sa aiba 4 benzi minim.

O harta mai completa a felului in care cred eu ca ar trebui sa mearga inelul de sud din A0 aveti mai jos:

Dupa cum vedeti, pe prima portiune de centura nici nu ar trebui facute prea multe modificari, fiind un traseu relativ liber, incepand de la intersectia de la Cernica (da, n-ar trebui sa mai construiasca vreo intersectie noua pana la intersectia cu drumul de Oltenita. De acolo pana la intersectia cu Alexandria e mai complicat, pentru ca s-au creat cateva comunitati care sunt cumva pe traseul acestui drum. Nu sunt foarte mari, dar pot incurca foarte mult lucrurile.

Dupa intersectia cu Alexandria trebuie ocolite cateva sate pana aproape de A1, unde sunt 2 variante:

1. Se construieste o intersectie undeva aproape de km 20, aproape de trecerea cu Ciorogarla.
2. Se duce bucata de centura pana la actuala intersectie cu Bolintin-Vale

Se poate discuta mai in detaliu si aici, dar pana nu avem o harta efectiva pe unde ar trebui sa mearga centura (acel studiu de fezabilitate), n-are rost sa vorbim tare multe.

Centura Bucurestiului a fost si va fi un proiect complicat. Dar sunt sigur ca daca niste constructori si arhitecti buni isi pun mintea la contributie, poate iesi ceva de calitate. Fiind totusi Bucuresti, se vor incerca o multime de tepe. Pentru ca asa se lucreaza pe acolo. Ca trebuie sa umfle oamenii costurile de undeva….

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Centura Bucurestiului – cateva idei

  1. Pingback: Centura Bucuresti - A0 - Update August 2020 - J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *