Cum tratezi febra musculara?

Daca stau sa ma gandesc mai bine nu poti sa zici ca o tratezi, ci mai degraba sa o eviti sau daca nu reusesti sa o eviti (fugitul dupa trenuri si autobuze….). Cert e ca tot am primit o leapsa de la Crinutza, care ma stie ca un kinetoterapeut in devenire si ma intreaba care ar fi 3 cauze ale febrei musculare.

Normal, 3 motive sunt usor de descris, cel putin in cazul meu. Inainte sa va spun de ce mai fac eu din cand in cand febra musculara, sa va spun de fapt de ce facem febra musculara. Febra musculara apare de obicei in muschii care au fost supusi unui efort cu care nu erau obisnuiti, adica daca am lasat-o mai moale cu sportul o vreme si ne apucam brusc de el fara o buna dozare a efortului sau daca fortam prea mult musculatura (asta in general la cei care fac sala, deci atentie cate greutati va puneti inainte de un exercitiu). Pana la urma raspunsul e relativ simplu, muschii nu sunt obisnuiti cu asemenea contractii si in general cand avem febra resimtitm dureri usoare, arsuri, crampe sau senzatie de tensiune pe muschi, atunci e un semn ca ne apuca febra musculara.

Cum poti sa o “tratezi” ? Ei bine, aici las 4 metode prin care poti sa reduci din febra musculara, via getfit.

1. Reducerea intensitatii/volumului antrenamentului
2. Consumul crescut de carbohidrati si proteine dupa antrenament
3. Utilizarea supliementelor: creatina, antioxidanti, hmb s.a. care ajuta foarte mult in refacere
4. Incalzirea buna inainte de antrenament se pare ca este cel mai bun mod de prevenire a febrei musculare excesive in timp ce tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene, masaj, gheata etc. nu au dat rezultate satisfacatoare

Ei bine, mai sus aveti detalii despre febra musculara. Acum sa ii raspund si Crinei la intrebarea: 3 dintre posibilele cauze ale nesuferitei dureri de muschi…

1. Alergatul dupa o sursa de transport – fie ea tren, autobuz, autocar sau masina, tot timpul am fost nevoit sa alerg dupa ele. Si nu ma refer alergat de 2-300 de metri, ci chiar de 1 km sau 2 (cu pauza scurt de 10 secunde odata la 6-700 m). Cand am fost in Bucegi a trebuit sa alerg pana la gara sa prind trenul de Busteni de pana in Lugoj nu m-am miscat de prin scaun din cauza oboselii. Spre norocul meu, am o pregatire fizica relativ buna, astfel incat am reusit sa mai urc si 4 ore pe munte pe ploaie, vant, gheata si peisaje spectaculoase 😀

2. Fotbalul – in primele luni in care ajungeam la fotbal in Timisoara dupa fiecare meci de fotbal simteam ca pic fizic, abia ma mai puteam deplasa. Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca a doua zi dormeam de rupeam….

3. Experientele outdoor…… sau calatoriile pe la mama dracu prin Timis – ei bine, aici doar una mi-a cauzat dureri musculare, cea in care am mers vreo 40 de km pe jos, pornind de la gara din Sarlota (Charlottenburg) si ajungand aproape de Topolovatu Mare, trecand prin padurea Hodos si prinzandu-ma o ploaie criminala in apropiere de Brestovat. Binenteles, nu aveam nici macar o punga sa pun pe cap ….

Dupa toata distractia respectiva am avut o febra musculara groaznica, muschii posteriori ai gambei au ramas contractati in cada timp de 20 de minute, ma dureau ca naiba. Asta este, conditii nasoale.

Ce va trezeste febra musculara ? Mihai, Sorina, Robintel, Dia ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

4 thoughts on “Cum tratezi febra musculara?

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

  2. Pingback: Febra musculara ? | J. Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *