Dubiosul populism – problema taxelor

In ultima perioada, cand s-au mai chemat lucruruile cu protestele, cei de la PSD au tot iesit in public cu o multime de planuri. Multe legate de dublari si triplari de salarii, care au fost puse pe pauza dupa ce o multime de oameni le-au aratat limitele acestor propuneri. Asa ca au trecut la modificarea codurilor fiscale. Iar unele dintre aceste modificari sunt putin ciudate.

Am gasit mai multe surse pe internet care citeaza modificarile pe care vrea sa le faca ministerul finantelor. Sunt cateva modificari care vor avea insa un impact destul de major, daca vor fi puse in practica.

In primul rand:

  • Impozitul pe venit nu va mai fi retinut la sursa – asta ar fi o modificare masiva, pentru ca romanii ar vedea efectiv cat din banii lor se duc efectiv la stat. De asemenea, vor fi milioane de romani care vor trebui sa isi plateasca singuri toate darile la stat. Asta inseamna aglomeratie, cozi, hartii. Stiti si voi cum merge treaba cand e vorba de finantele de la noi.
  • Daca ai venituri din dobanzi, iarasi, trebuie sa platesti singur impozitul. Asta inseamna ca nu ti se vor mai retine cei 16 % impozit din dobanda, dar suma aia trebuie sa o depui tu direct la fisc. Prin contul bancar. Deci inca un drum in plus la banca.
  • Daca iti plac cazinourile sau jocurile de noroc, afla ca impozitul pe ceea ce castigi in acele locuri tot tu trebuie sa ti-l platesti. Ai castigat 3000 de lei la pariuri, ei bine, 16 % din banii aia trebuie sa mearga la stat.
  • Impozitul pe dividente dispare. A fost 16 % acum 2 ani, acum e 5 %, planul e ca din 2018 acesta sa nu mai existe. Tot trebuie sa platesti CASS pe banii respectivi, deci tot ai 5.5 % de plata.
  • Daca donezi o locuinta sau o suma de bani, iar totalul depaseste 100 000 de euro, vei mai plati si acolo un impozit de 3 % din suma la tranzactie. Deci la 150 000 de euro, de exemplu, vei lasa la stat 4500 de euro.

Sunt multe masuri care vor sa atraga cumva sprijinul populatiei si al bancilor, dar ceva imi spune ca vor avea ceva probleme in implementarea acestor impozite.

Ramane sa vedem un draft efectiv cu aceste modificari fiscale si ce modificari li se vor aduce pana sa ajunga in parlament la vot. Ca momentan sunt doar vorbe

 

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *