Rolul unui protest

Cumva, cei care au iesit in piata Victoriei din Bucuresti, dar si in multe orase din tara au obtinut macar partial ceea ce au vrut. OG 13 / 2017 a fost abrograta prin OG 14 / 2017 (despre asta discutam imediat), iar Florin Iordache si-a dat demisia “fortat” de evenimente. Guverul Grindeanu nu a picat, iar de anticipate nici macar nu a fost vorba. Iar de referendum nu am mai auzit nimic in ultimele zile.

Ieri a fost a treisprezecea zi de protest. Au fost 100 000 de oameni in strada in tara, 70 000 doar in Bucuresti. Oamenii vor sa continue sa atraga atentia guvernului ca sunt cu ochii pe ei, iar cu orice miscare gresita vor iesi si mai multi in strada.

Cei din Guvern / Parlament au impresia ca au scapat de punctul culminant al protestelor si acum isi vor face treaba “cum vor ei”.

Perioada actuala e una de anduranta. Cat va dura pana cand Guvernul sau majoritatea Parlamentara va face o miscare in domeniul justitiei ? Cum va reactiona strada ?

Sincer, sunt 2 scenarii care se pot intampla in urmatoarea perioada, dupa toate calculele “politice”.

  1. Cei de la PSD sa vina cu o lege (gen una trecuta prin Parlament), care sa modifice doar procedurile care au fost date ca si neconstitutionale. Atat. Fara modificari de pedepse si praguri. Asta ar trebui sa faca un guvern legitim. Va dura mai mult timp, posibil undeva la 60 de zile pana cand acestea vor fi introduse ca lege.
  2. Parlamentul invalideaza OG 14 (fie ei efectiv, fie o trimit la CCR, care o va invalida din cauza unor articole suspecte), care de fapt abroga OG 13, ceea ce inseamna ca OG 13 va fi in vigoare. Iar tot ceea ce a fost in ordonanta va fi in vigoare, pentru ca au trecut cele 10 zile (ar fi intrat in vigoare in 11 Februarie 2017). Asta e scenariul pesimist in care o gramada de oameni cu probleme scapa de inchisoare. Scenariul pe care nu il vrea nimeni, pentru ca ceva imi spune ca oamenii nu vor mai fi la fel de pasnici cu guvernul si parlamentul cum au fost in ultimele 13 zile.

Momentan nu avem nici o veste din partea Guvernului si a parlamentului. Si mai sunt o gramada de legi dubioase, cum e legea defaimarii sau OG 6 si OG 9, felul in care s-au impartit banii pe investitii (ciudat e ca Teleormanul a primit de 6 ori mai multi bani decat 6 judete din Moldova. Acolo astept un document oficial al impartirii banilor, pentru ca momentan nimeni nu ofera efectiv cifre).

Sfatul meu: sa fiti atenti la orice informatie vine de la Guvern si mai ales, cititi cu atentie proiectele legislative. Pentru ca aparent noi trebuie sa fim atenti la toate aceste detalii in perioada asta. Si da, sa iesiti sa protestati. Pentru ca scopul unui protest e de a atrage atentia asupra unor nereguli din sistem si a ii face pe parlamentari sa se gandeasca de 2 ori pana sa legifereze.

Ah, si sa nu uitam de inflatie, care din cauza masurilor populiste luate de parlament (tineti minte cresterile bruste de salarii de peste tot, inclusiv al salariului minim la 1450 de lei ?), avem intr-un final inflatie. Nu mare, dar asteptati-va ca preturile sa creasca cu 10-15 %. Ca mna, trebuie sa se anuleze undeva efectele banilor creati din nimic, nu ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *