70 de ani de la D-Day

Un articol din Time mi-a adus astazi aminte ca au trecut nu mai putin de 70 de ani de la derbarcarea trupelor aliate (englezi, americani, canadieni, australieni, indieni, francezi etc) in Normandia, debarcare care a avut loc pe 5 plaje, cele mai putin aparate, daca putem zice.

O debarcarea reusita fara de care democratia nu ar fi ramas in vestul europei probabil. Pentru ca rusii veneau tare de tot din spate si pareau sa faca toata europa “rosie”. In fine, s-au pierdut foarte multe trupe in aceasta derbarcare, cu toate ca a fost reusita, in principal pentru ca Hitler a hotarat ca e mai bine sa isi aloce mai multe forte in frontul vestic decat in cel estic, unde oricum pierdea teren masiv in fata rusilor.

Cert e ca i-a cam tinut blocati pe aliati cateva luni in Normandia, pana cand acestia au reusit sa treaca de barajele germane si sa captureze pana la urma Parisul.

Si au trecut 70 de ani. Finalul celui de-al doilea razboi mondial imi pare si acum aproape in minte, desi stiu ca au trecut o multime de ani de atunci.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *