9gag, SOPA, PIPA, Megaupload

In titlu aveti enumerate “trendurile” ultimelor zile pe 9gag.

In primul rand au fost SOPA si PIPA. Daca nu stiti inca ce sunt, mai jos aveti o explicatie scurta pentru SOPA:

Stop Online Piracy Act (în română, Legea de încetare a pirateriei online), de asemenea, cunoscut sub numele de HR 3261, este un proiect de lege care a fost introdus în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii la 26 octombrie 2011, prin reprezentantul Lamar Smith (R-TX) și un grup bipartizan de 12 inițiali co-sponsori. Proiectul de lege extinde capacitatea de aplicare a legii din SUA și a deținătorilor de drepturi de autor in combatere traficului on-line de materiale cu drepturi de autor de proprietate intelectuală și a mărfurilor contrafăcute.

Proiectul de lege propus inițial ar permite Departamentului de Justiție al SUA, precum și deținătorilor de drepturi de autor, de a solicita un mandat judecatoresc împotriva site-urilor acuzate ca au permis sau au facilitat încălcarea drepturilor de autor. În funcție de solicitările trimise catre instanța de judecată, acțiunile luate ar putea include restricționare la rețelele de publicitate online și la facilitatori de plată, cum ar fi PayPal, obligarea motoarelor de căutare de a sterge orice legatura cu astfel de site-uri și chiar solicitarea furnizorilor de servicii de Internet pentru a bloca accesul la astfel de site-uri. Proiectul de lege ar face streaming-ul neautorizat de conținut cu drepturi de autor o crimă, cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare pentru 10 de piese de muzică sau filme în termen de șase luni. Proiectul de lege oferă de asemenea imunitate serviciilor de internet care iau în mod voluntar măsuri împotriva acestor site-uri cu continut care incalca drepturile de autor.

PIPA nu e ceva foarte diferit, foarte pe scurt “Protect IP Act” sau Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011 ( traducere aproximativa: Prevenirea amenintarii online impotriva furtului de proprietate intelectuala) in esenta spune cam aceleasi chestii ca si SOPA.

Aceste doua legi se aplica domenilor si informatilor care ruleaza prin SUA. Tocmai de aceea si protestele unor siteuri ca Wikipedia, care au decis pe 18 ianuarie sa…. inegreasca putin wikipedia pentru a arata cum e sa fi fara informatie gratuita. Nu mai zic de zecile de mistouri care se fac pe baza acestor legi pe 9gag, impotriva acestor legi dar si a initiatorului SOPA, Lamar Smith. Mai ales ca una din imaginile de pe siteul lui personal e furata. 😀

Wikipedia mai are o mentinune faina in pagina lor despre Lamar Smith.

Smith is the author of the Stop Online Piracy Act, better known as “SOPA”, a controversial law against copyright infringement and other illegal activities on the Internet. In January 2012, it was determined that Smith’s own website had used copyright infringing materials, described as “hypocritical” by Forbes.

Dupa cum ziceam, si 9gag a luat pozitie impotriva acestei legi – in stilul propriu:

Mai nou se iau de faptul ca Megaupload a fost pus la pamant de americani. Kim Schmitz (un neamt “rezident” in Noua Zeelanda) a fost arestat. Din cate stiu eu, americanii nu au voie sa te aresteze intr-o tara straina asa cum vor ei. Si cu toate ca pe 9gag se face o noua “cruciada” de 2 zile impotriva arestarii lui, trebuie sa fim sinceri. El e fraudator din nastere, dupa cum s-ar zice. De-a lungul vietii a fraudat zeci de companii din intreaga lume si a mers si la parnaie de vreo cateva ori. Deci nu e chiar usa de biserica.

Si acum pe final, una amuzanta, cu mega…

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *