Adevăratele alternative la închiderea de pe Valea Oltului

E plin prin presă de articole legate de metode de a ocoli Valea Oltului și o spun de pe acum: nu vă luați exact după ce spun ei. Pentru că au niște articole formulate de niște oameni care nu cunosc realitățile de pe drum și felul în care pot merge sau nu vehiculele de mare tonaj sau locul în care vor să ajungă oamenii.

Cel mai recent exemplu e cel de la Profit, care au preluat un articol de la Turnul Sfatului. Primele două alternative date sunt cele de pe Transalpina și Transfăgărășan care, pentru turisme, pot fi interesante de 2-3 ori, dar gândiți-vă că acestea sunt trasee turistice, mai ales la începutul lunii august va fi haos de aglomerat fără să mai pui extra traficul care ar putea veni. O altă metodă e să vii de la Obârșia Lotrului după ce ai traversat deja cel mai greu segment (dacă vii dintre Rânca) și să mergi pe Voineasa, un drum care e deja lung și complicat.

Singura opțiune practică e fix ultima, dar și acolo, doar dacă mergi spre Cluj Napoca sau spre Arad, poate. Dar și traversarea defileului Jiului e dificilă, pentru că sunt o mulțime de curbe de 90 de grade și vreo 4 locuri de depășit în 40 de km. Așa că riscul de depășiri “flagrante” și accidente crește.

Unde va fi segmentul de drum închis de pe Valea Oltului ?

Ei bine, în mod oficial, nu s-a specificat zona. S-a zis însă că e vorba de lotul 2 între Boița și Cornetu, așa că dacă e pe acest traseu, nu este posibilă nici un fel de ocolire pe vreun drum adiacent sau prin interiorul unui sat. Deci între orele 7 si 20 nu se poate circula, așa că planificați-vă în concordanță.

Dacă plecați din București la ora 18:00, de exemplu, cel mai probabil nu veți prinde drumul blocat, dar veți prinde coadă la intrarea pe traseul blocat, pentru că nu veți fi singura mașină care va încerca să meargă pe acolo.

Pe unde să ocolești Valea Oltului în funcție de unde vrei să ajungi

Pentru toți care ajungeți să citiți acest articol la un moment dat și nu ați ajuns deja pe la Râmnicu Vâlcea, Brezoi sau Sibiu (aici e mai lejer, că sunt variante), iată câteva variante practice pentru a ajunge la destinație mai ușor.

Dacă mergeți dinspre Cluj Napoca spre….

  1. București – cea mai bună ocolire vă va duce tot pe Târgu Mureș – Brașov, din păcate, iar drumul este cu aproximativ 30-40 de minute mai lung decât pe Sibiu. Din Brașov aveți 3, poate chiar 4 variante, în funcție de mașina pe care o aveți. Sunt cele 3 drumuri (pe Râșnov-Bran, Predeal-Sinaia-Ploiești sau chiar Predeal-Sinaia-Târgoviște dacă e extrem de aglomerat sau pe Cheia), dar puteți merge și pe drumul de Buzău până la Cislău și apoi să coborâți la Urlați și apoi pe A3, dar ar trebui să fie cel puțin o oră în plus aglomerație pe celelalte trei drumuri.
  2. Craiova – drumul de care zic e realizat de foarte mulți și acum, deci nu e efectiv o ocolire, ci e vorba de drumul Simeria – Petroșani – Târgu Jiu – Craiova. E cu 10 minute mai lent decât pe Valea Oltului, deci nu e cu nici o întârziere. Iar acest traseu e practic pentru orice oraș și sat din zona Olteniei, pentru că după ieșirea de pe defileul Jiului aveți mai multe opțiune pentru a ajunge unde aveți nevoie. Vreți să mergeți la Vâlcea ? Din Bumbești Jiu aveți drum către Novaci și de acolo mai departe spre Râmnicu Vâlcea. Dacă aveți peste 7.5 tone (parcă), trebuie să mergeți până la Târgu Jiu și de acolo spre Vâlcea. Dacă mergeți spre Severin, din Târgu Jiu urmați drumul de Motru și apoi Severin.

De menționat că aceleași trasee sunt cele mai simple dacă trebuie să plecați și din Zalău, Baia Mare, Satu Mare, Sibiu, Alba Iulia sau Târgu Mureș.

Dacă mergeți dinspre Timișoara / Arad / Oradea spre….

  1. București – aici personal recomand DN6 ca variantă optimă. În materie de timp e undeva cu 20 de minute în plus față de drumul pe autostradă, și cu excepția a două porțiuni la Plugova și Armeniș unde vă recomand să nu îi dați foarte tare (și probabil nu veți putea să îi dați foarte tare pentru că veți sta după tiruri de Bulgaria și Turcia), în rest drumul se poate parcurge cu viteză mai mult decât decentă. Traseul efectiv este (Oradea-Arad) Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Orșova – Drobeta Turnu Severin – Strehaia – Filiași – Craiova – Spineni (înainte de Balș aveți giratoriu să intrați pe drumul expres) – Colonești – Pitești – București. Mai aveți și varianta cu defileul Jiului, dar dacă o bună parte din traficul care mergea către Cluj va merge pe acolo… mai bine mergeți pe DN6. În orice caz, așteptați-vă să fie extrem de aglomerat.
  2. Constanța – dacă vreți să mergeți la mare dinspre vestul țării, e mai optim să mergeți până la Brașov și de acolo să coborâți la Buzău și apoi mai departe fie la București, fie la Slobozia (drumul spre Slobozia nu era într-o stare foarte bună ultima oară când am trecut pe acolo, dar am înțeles că s-a mai reparat) și apoi mai departe spre Constanța. Dacă vreți să mergeți în deltă, e mai simplu să treceți pe Brașov – Focșani – Brăila si apoi spre Tulcea.

    Aici ar mai fi o mențiune, pentru cei care vin de la Oradea, dar ceva îmi spune că oamenii de acolo știu deja de opțiunea de a merge pe Oradea – Ștei – Brad – Deva în loc să mai vină până la Arad. Pentru cei care nu știu, pe lângă opțiunea de am menționat-o mai sus, e și optiunea de Oradea – Leș – Tinca – Beliu – Sebiș – Gurahont – Vârfurile – Brad – Deva și apoi mai departe spre Brașov.

Iată și cum arată și ce timpi ar fi la o plecare pe după-masă:

Un lucru e sigur….

Drumurile dinspre Brașov spre București, Defileul Jiului și DN6 vor fi cu siguranță foarte aglomerate în următoarea lună.

Luați în calcul că pentru transportul de marfă (22-40 tone mă refer, în mod special), singurele opțiuni practice sunt pe DN6 pentru Timișoara / Arad / Oradea și pe Cheia dacă vor să meargă spre Cluj / nordul Transilvaniei.

Dacă sunteți cu turisme și prindeți zone mai aglomerate, mai aveți anumite drumuri pe unde puteți ocoli, în funcție de situație.

Dar pe fiecare din aceste drumuri există chokepoints, locuri în care traficul va fi considerabil mai lent, fără să aveți ce să faceți.

Pe DN6 aveți următoarele zone:

  • Armeniș – atât înainte, cât și după va fi mai dificil, adică la Mănăstirea Piatra Scrisă și apoi la ieșirea din Armeniș la podul de cale ferată unde vă recomand prudență, pentru că acolo este locul cu cele mai multe accidente din regiunea asta, pentru că e o curba de 40 km/h și nici un loc sigur de tras în cazul în care cineva calcă linia. Imediat după pod până la Teregova este iarăși o porțiune de câțiva km unde se va merge încet, fiind o zonă de chei.
  • Domașnea – aici e un deal de urcat / coborât, dar sunt 2 benzi la urcare pe fiecare parte, deci dacă nu exagerați, puteți să treceți de 2-3 tiruri pe acestă porțiune. Nu știu cât ajută, dar na.
  • Plugova – singura zona cu serpentine reale pe acest traseu, dealul de dinainte de Plugova încetinește o mulțime de tiruri, așa că nu vă pierdeți răbdarea aici, e pantă de vreo 9 %, deci se urcă mai greu.
  • Defileul Dunării de la Orșova la Drobeta nu e o bucată dificilă, dar dintr-un motiv sau altul mereu se circulă greu pe acolo. Încercați să nu vă aruncați pe linii continue, poliția abia așteaptă să vă ia permisul și niște bani pe această zonă (și stau destul de des).
  • De la Severin până aproape de Pitești, drumul este destul de simplu și lin, deci nu ar trebui să fie probleme pe această secțiune. Singurul lucru de menționat ar fi dealurile de la Lunca Corbului și Cerbu, dar nu sunt extrem de complicate.

Pe Defileul Jiului, după cum am zis, sunt puține locuri de depășit, iar dacă traficul este mare, mai simplu e să mergeți mai încet și mai sigur, chiar dacă faceți o oră în acestă porțiune.

Dacă de acolo mergeți spre Vâlcea, aveți alternativa ca turism să mergeți dinspre Bumbești spre Tetila, Crasna și apoi Novaci, de unde coborâți la Bumbești-Pițic și de acolo mai departe spre Vâlcea.

Dacă vreți să ocoliți total Râmnicu Vâlcea și să ajungeți undeva înainte de Dealul Negru și plin de mici, aveți opțiunea ca după Slătioara, înainte de Horezu, să faceți dreapta spre Măldărești iar de acolo să urmați DN65C (e un pic denivelat, bine de știut) până la Dăești, unde aveți o curbă de 90 de grade unde trebuie să mergeți drept (nu uitați să dați prioritate) spre Șirineasa și apoi până la intersecția cu DN64 (drumul de Râmnicu Vâlcea – Drăgășani).

De acolo faceți dreapta, mai mergeți cam 2 km până la intersecția cu drumul de Ostroveni unde trebuie să faceți stânga (pe DJ 677F) iar după ce treceți de Ostroveni pe DJ 678 și țineți drumul prin Brătia, Cocoru, Pleșoiu, Predești, Rotărești, Tepșenari și apoi intersecția cu DN7 fix înainte de OMV-ul de la limita de județ. Acest drum e aproape drept, deci nu ar trebui să aveți prea multe probleme. De la intersecție, urcați dealul spre Dedulești, vă opriți la niște mici dacă vreți sau nu și apoi continuați spre București.

Cred că în funcție de unde vrei să ajungi, pot fi mai multe variante, așa că dacă ai ajuns la acestă porțiune și te interesează să afli de la mine care ar putea fi cea mai bună variantă de drum pentru tine, lasă un comentariu și o să încerc să răspund în articol la fiecare variantă de traseu. Cu mențiunea că și eu sunt des pe drum, deci e posibil să răspund doar dupa 12-13 ore.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

2 thoughts on “Adevăratele alternative la închiderea de pe Valea Oltului

  1. Prune Ciprian says:

    Salut Marius,
    Pentru Constanta – Timisoara, inteleg corect, recomanzi -> Constanta, Bucuresti, Pitesti, Craiova, Severin, Caransebes, Timisoara?
    Multumim pentru informatiile utile!

  2. Marius says:

    @Cipri – e varianta cea mai practica, fara sa trebuiasca sa treci munti mai serios. Mai ai si varianta de urcat pe Buzau si apoi Brasov – Sibiu – Timisoara, dar ar trebui sa fie traficul criminal pe bucata Orsova – Caransebes sa fie necesar sa mergi pe acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *