O pereche de adidași, două articole, două concluzii

Recent mi-am făcut puțin timp să citesc despre ultimele inovații în domeniul adidașilor sport, iar pentru a face un articol cât mai concludent despre asta, am zis să arunc o privire pe siteurile din afară să văd ce au mai scris despre asta.

Un tip de adidasi Nike, mai precis Nike Vaporfly, au stârnit o oarecare controversă în ultimul an, după ce au sugerat că noua lor pereche (care costă 250 $) ajută alergătorii să obțină timpi cu 4 % mai buni decât cu o pereche de adidași sport obișnuită.

La prima vedere, ai spune că nu pare foarte mult. Un cititor poate ar spune: ”4 % ? Păi la cât alerg eu 1-2 km, nici nu contează”. Matematic vorbind însă, te ajută să reduci 24 de secunde odată la 10 minute. Ceea ce nu e de neluat în seamă. Cum te ajută însă ? Probabil materialul folosit pentru talpă are proprietăți elastice mai deosebite și te ajută să mărești distanța cu fiecare pas pe care îl faci.

Iar de aici apare controversa: pentru că în mod normal, ca să poți spune asta, trebuie să ai un studiu care să justifice ceea ce spui. Iar aici intră în scenă cele două articole care mi-au dat ideea acestui articol.

Adidașii Nike Vaporfly nu sunt chiar așa buni

Primul dintre ele, cel de la Wired, vorbește într-un mod ironic încă din titlu, când spun din start că un studiu care e sponsorizat de cei de la Nike spune că noua lor pereche de sneakers pentru maratoane îi ajută pe aceștia să obțină fix acele cifre. După ce trec de partea ironică, ajung și la faptul că studiul a fost publicat în Sports Medicine, un jurnal medical cu o bună reputație peste ocean.

Dar apoi ajungi la partea de detalii, unde afli că din cei 18 atleți recrutați să folosească mai multe tipuri de adidași pentru a le vedea performanțele, toți cei 18 au folosit mai puțină energie pentru a se deplasa aceeași distanță cu fix aceeasi pereche. Iar dacă știți câte ceva despre studii, știți că asta e un big red flag. Asta pe lângă faptul că numărul de participanți la studiu este mult prea mic pentru a fi foarte elocvent.

Bine, sunt și câteva detalii de luat în seamă, de exemplu adidașii sunt printre cei mai ușori din gama lor iar materialele folosite sunt, cum ziceam și mai sus, foarte elastice si oferă un ușor avantaj în alergare față de niște perechi obișnuite de alergare. Sau că e posibil ca participanții la studiu să sufere de efectul placebo, care e foarte bine documentat în multe studii. Mai precis, participanții la studiu știau dinainte care sunt calitățile pe care le pretinde o astfel de pereche, deci poate au fost mai motivați să tragă mai tare pentru a dovedi ipoteza că Nike Vaporfly e o pereche mai eficientă.

Adidașii Nike Vaporfly aparent sunt buni

Și aici intră în scenă cel de-al doilea studiu, bazat pe informatii anonime, de la persoane care au folosit efectiv acea pereche de încăltăminte în alergări regulate. Articolul din NY Times vorbește despre aceleași lucruri ca în articolul de la Wired, dar vine cu niște date statistice interesante furnizate de Strava. Furnizate e mult spus, mai degraba au folosit date publice alte utilizatorilor acestei aplicații, iar datele analizate de aceștia spun că în medie, atleții care au folosit această pereche de încălțăminte au alergat în medie cu 3-4 % mai mult decât atleții cu perechi similare.

Iar aici au comparat statistic care sunt șansele a doi atleți cu abilități fizice similare, unul cu o pereche de tenesi nike specială pentru alergarea unor maratoane versus un atlet care avea o pereche de Nike Vaporflys, iar conform datelor obținute de la mai mulți oameni, se pare că un atlet care ar avea o astfel de pereche de adidasi de la Nike ar avea un avantaj consistent în cadrul unui maraton.

În articol găsiți și câteva date statistice pe care le puteți descoperi și analiza singuri. La final însă e o frază care cumva definitivează articolul:

Runners who improved their performance in Vaporflys and then switched to other shoes got slower.

Iar totul a venit din datele statistice oferite de utilizatorii unei aplicatii de time tracking specială pentru atleți.

Concluzii

Dacă ești un utilizator care citește aceste doua articole, probabil ești extrem de confuz legat de această pereche de încălțăminte. Iar dacă nu alergi maratoane sau semi-maratoane, probabil ești și mai puțin interesat.

Cert e că aceste două articole au câteva lucruri suspicioase în conținut. Articolul din Wired alege să se concentreze pe un studiu făcut destul de ineficient pentru a arăta că de fapt această pereche nu te ajută la fel de mult pe cât crezi tu. Probabil că cineva ar zice că articolul din Wired e de fapt un contra articol platit de cei de la Adidas sau Puma pentru a face contra reclamă pentru această pereche destul de scumpă de adidași de alergare. Mă îndoiesc, personal, dar nimic nu e imposibil.

Articolul din NYTimes vine cu multe date statistice și cifre pentru a arăta de fapt cât de eficienta este o astfel de pereche, iar la final sunt doua lucruri care mi-au atras atentia. Felul în care pun accentul pe un studiu finanțat de cei de la Nike (cel de care am povestit mai sus în articolul de la Wired), spunand că:

The speed increases associated with Vaporflys are consistent with the increases in a Nike-funded study by University of Colorado researchers published in the journal Sports Medicine.

Deci fără dubiu, rezultatele sunt consistente.

Al doilea lucru, unul din autorii articolului este chiar un alergator la Maratonul din Providence, folosind fix aceasta pereche de încăltări. Deci da.

Se pare că nici publicațiile mari nu sunt ferite de polemicile advertismentului nativ.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *