Aeroport Brașov – cum va influența harta zborurilor din România

Citeam într-un articol din Libertatea faptul că aeroport Brașov ar putea deveni operațional începând cu data de 1 Noiembrie 2022, dacă totul merge corespunzător. Asta ar însemna că am avea primul aeroport cu uz comercial construit de la zero de la căderea comunismului.

Unde va fi viitorul Aeroport Brașov ?

La Ghimbav. Nu cred că e nici o surpriză pentru oamenii care cunosc configurațiile aeroporturilor peste tot prin lume că nu e chiar simplu să apropii un aeroport de oraș fără să faci modificări substanțiale de infrastructură.

Motiv pentru care viitorul Aeroport Brașov va fi situat la Ghimbav, o localitatea aflată la 9 km vest de Brașov, pe drumul care leagă Brașovul de Sibiu.

Foarte aproape de drumul principal, legat cumva și de cartierul Stupini, Aeroportul din Brașov e construit într-o zonă care se afla în trecut aerodromul Ghimbav, doar că mărit și modernizat.

De ce viitorul aeroport va fi în Ghimbav ?

Era cea mai practică variantă, fiind o zonă plată, cu o mai bună încadrare de aterizare și pentru aeronave mari pe axa Bran-Râșnov în sud și dar și pe culoarul Oltului dinspre nord, evitând vârfurile înalte Carpațiilor.

Singura altă zonă posibilă și practică ar fi fost la est de Brașov, undeva între Târlungeni și Prejmer, unde zonă dreaptă era suficientă, dar e o zonă unde vântul bate mai puternic și aterizările puteau fi problematice. Iar în Nord și sunt de Brașov e, în general, zonă muntoasă / deluroasă mai înaltă, lucru care ar fi făcut construcția unui aeroport mai dificilă.

Cât timp a durat construcția aeroportului?

Primele lucrări în teren au început în 2012, adică acum fix 10 ani. După atâția ani de investiții segmentate, după licitația din 2018 pentru restul anexelor si obiectivelor aeroportului, se pare că aeroportul va fi într-un final deschis la finalul anului.

Clădirea aeroportului este finalizată, la fel și pistele și platformele de încărcare-descărcare

Un lucru interesant la aeroportul din Brașov e că nu are un turn de control efectiv la Ghimbav, ci totul este coordonat virtual de controlorii de trafic din Arad

Aeroport Brașov – cifre

An începere construcție: 2012

Cost investiție: 70 milioane euro

Lungime pistă: 2840 metri

Lățime pistă: 45 metri

Nr. viitori angajați: 60 (oameni se ocupă efectiv de aeroport)

Trafic de călători estimat: 300 000 de oameni

Nr destinații preconizate: 18

Aeroportul Brașov va deservi undeva la 500 000 de locuitori aflați în apropiere, mă refer aici la toți oamenii din municipiul Brașov (280 000), municipiul Sfântu Gheorghe (55 000), municipiile Săcele (33 000), Codlea (25 000), orașele Ghimbav (5500), Râșnov (16500), Zărnești (25 000) dar și comune cu populație mai mare apropiate de Brașov ca Hărman (5500 locuitori), Bod (4000 locuitori), Sânpetru (5000 locuitori), Bran (5000 locuitori), Budila (4000 locuitori), Cristian (5000 locuitori), Dumbrăvita (4700 locuitori), Feldioara (6000 locuitori), Hălchiu (4200 locuitori), Vulcan (4600 locuitori), Târlungeni (8400 locuitori) sau Prejmer (8500 locuitori).

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

2 thoughts on “Aeroport Brașov – cum va influența harta zborurilor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *