Daca acum o saptamana am vorbit despre candidatii la europarlamentare si am decis ca nu merita sa votez vreun partid anume, in special din cauza sistemului absurd de votare de la aceste alegeri, mi-am zis sa arunc o privire si catre cei 11 candidati independenti pentru postul de parlamentar european.
Saptamana trecuta nu stiam exact cum se vor alege cei 32 de europarlamentari pentru Romania, dar acum, cu 3 zile inainte alegerilor va pot spune precis cum se face, asta pentru a stii.
In primul rand, pentru a candida la aceste alegeri europarlamentare, partidele trebuie sa aiba o lista de macar 200 000 de sustinatori iar candidatii independenti de 100 000 de sustinatori. Pentru a intra cu candidati in parlamentul european, partidele trebuie sa obtina un minim de 5 % din totalul voturilor exprimate, lucru care ofera partidului 2 mandate, iar daca partidul obtine minim 8 % obtine 3 mandate, in timp ce candidatii independenti trebuie sa obtina macar 3.2 % din totalul voturilor exprimate. Chiar daca un candidat independent obtine mai mult de 5 %, tot un mandat va primi.
Locurile in Parlamentul European pentru Romania vor fi calculate dupa metoda D’Hondt, metoda care spune ca:
quote = V / s+1, unde V=numarul de votanti si s = numarul de locuri.
Revenind, daca ne luam dupa prezenta la vot din 2009, cea de 5.035.297 de votanti, adica 27.67 % din populatia cu drept de vot din Romania (in momentul respectiv), vedem ca pentru a obtine doua locuri in parlamentul european, un partid trebuie sa aiba un minim de 260.000 de voturi, in timp ce un candidat independent ar trebui sa obtina 170 000 de voturi.
Am lungit un pic toata treaba, dar am vrut sa fiu clar legat de cine si in ce fel ajunge in parlamentul european. Daca esti un candidat independent, ai nevoie de macar 100 000 de semnaturi pentru a te inscrie si minim 170 000 de voturi pentru a fi ales, conform ultimelor date legate de prezenta la vot.
Si acum sa trecem sa analizam pe scurt candidatii independenti.
Mircea Diaconu – lumea il stie, actor si director de teatru, fost parlamentar. Acum vrea sa mearga in parlamentul european. Merita votul nostru ? Nu stiu ce sa zic. Daca in calitate de actor a facut o treaba buna, in calitate de parlamentar nu am prea vazut multe reusite.
Corina Ungureanu – un nou nume cunoscut, fosta gimnasta, banateanca, care are destul suport in spate si un nume care i-a putea aduce un loc in parlamentul european. Sa vedem daca a strans suficienti simpatizanti in cat sa si ajunga acolo.
Constantin Filip Titian – doctor si vedeta OTV. Numai asta spune totul, asa ca sa nu va puna dracu sa il votati.
Pericle Iulian Capsali – din cate se aude prin presa, acesta este un candidat sustinut si de biserica, care nu are cine stie ce valori prin casa…. exceptand cei noua copii. Se autointituleaza liber-profesionist, regizor-publicist. Probabil nu e unul din candidatii cu care sa pot vorbi deschis despre problemele adevarate pe care statul roman. Deci nu…..
Peter Costea – avocat, evanghelist practicant, lucreaza ca avocat in Houston, USA, specializat in dreptul muncii şi drepturile civile. Plin de bani, nu vad ce treaba mai are cu Romania tinand cont ca isi petrece majoritatea timpului in Statele Unite ale Americii, fiind familiarizat cu legile si problemele lor. Si tinand cont ca sistemul de justiei american e semi-defect in anumite locuri, nu vad sa aduca un mare plus ca parlamentar european.
Valentin Eugen Daeanu – om de afaceri, destul de prosper dupa declaratia de avere, dar plin de credite. Si mna, probabil ca banii din parlamentul european l-ar ajuta sa isi plateasca creditele. S-au ar putea sa isi vanda din lucruri si sa le plateasca, tinand cont ca are bunuri in valoare de 100.000 de euro. Nu i-ar ajuta tare mult, ca au credite mai mari de atat, dar ar mai reduce din paguba. Personal, n-am auzit de el pe nicaieri, nu am vazut sa aiba un program decent, o campanie, nimic. Si un om care vine cu nimic ca sa ajunga in parlamentul european nu e foarte util.
Danut Liga – fost deputat PRM si PDL (deci un fel de traseist politic care a ramas fara sustinere). Nu e un om plin de bani, dar are un apartament in Bucuresti si niste terenuri in Braila + un credit luat, care e scadent in 2016. Un proiect de lege “celebru” inaintat de deputatul PRM in 2005 spunea ca persoanele care nu vor fi prezente la vot sa plateasca intre 1 si 6 salarii lunare. Un lucru util intr-o tara in care votul e obligatoriu, cum e Belgia, dar nu la noi.
Paul Purea – a fost sustinut de PPDD la alegerile pentru a fi presedintele consiliului judetean Caras-Severin. Si evident ca si el e foarte roman, petrecandu-si majoritate anilor in Germania, ca medic in Duisburg. Are terenuri in Caras si o casa in Duisburg.
Cam astia sunt candidatii. Din pacate, multi fac parte din clasa politica trecuta, fiind eliminati din diverse motive din partidele in care erau, fie sunt oameni care au treaba cu Romania doar in buletin.
Probabil ca daca ar trebui sa votez pe cineva, as merge pe Corina Ungureanu. Sper doar ca in politica sa se descurce la fel de bine cum a facut-o ca gimnasta.
Realist insa, dupa tot ce am vazut in ultima perioada, cred ca mandatele vor fi impartite in felul urmator:
– PSD – 12-13 mandate poate. Cu toate ca e unul din partidele comuniste de care nu mai scapam odata, au o mare putere in teritoriu si e greu de crezut ca nu vor lua macar un 25-30 %.
– PDL – 4 mandate. Poate. Ii vad intr-un mare declin pe democrat liberali si nu cred ca vor obtine mai mult de 10 % din voturi.
– PNL – 6-7 mandate. Nu stiu daca vor ajunge la cele 20 % din voturile exprimate, dar se vor apropia. Estimez un 17 % din voturile romanilor mergand aici.
– PMP – 2-3 locuri – e un partid destul de nou dar cu multi oameni din vechea garda PDL. Nu cred ca vor obtine mai mult de 3 locuri in parlamentul european.
– UDMR – 2 locuri – au sprijinul comunitatii maghiare din Romania, sprijin care le va aduce probabil doua locuri in parlamentul european.
– Forta Civica – sunt sanse mici, dar s-ar putea obtina si ei doua locuri aici.
Cat despre independenti, probabil ca Mircea Diaconu si Corina Ungureanu se vor apropia de cele 150 000 de voturi pentru a intra in Parlamentul European. Cred totusi ca doar Corina Ungureanu va ajunge acolo, avand o mai mare popularitate in randul cetatenilor.