Alegerile europarlamentare 2019 / referendum – rezultatele probabile

Înainte să dați în mine (dacă citiți asta în seara zilei de 26 mai sau pe 27 mai dimineața), ceea ce voi scrie în următoarele rânduri sunt rezultatele care probabil le vom vedea în urma alegerilor europarlamentare de anul acesta. Și poate câte ceva despre referendum.

Când, cum, unde

Alegerile europarlamentare vor avea loc în data de 26 mai 2019 (duminică), iar secțile de votare vor fi deschise între orele 07:00 si 21:00.

Se poate vota oriunde pe teritoriul României (tehnic, ei spun să te duci la secția la care ești arondat, iar daca nu știi unde trebuie să votezi, dai click aici), dar și la secțile special amenajate din afara țării (le puteți verifica pe siteul USR, unde e o harta interactiva), doar o dată (nu încercați manevre suspecte, se vor verifica cărțile de identitate).

Când veți merge la o secție de votare, după verificările preliminare (ai grijă să ai carte de identitate validă), veți avea 3 buletine de vot:

  • un buletin pentru a alege partidul sau candidatul independent pe care vreți să îl susțineți în parlamentul european
  • un buletin pentru a răspunde la întrebarea: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? (articol separat despre ce înseamna asta)
  • un buletin pentru a răspunde la întrebarea: Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Rezultatele le vom afla cel mai probabil pe marti sau miercuri, cu niste estimari din exit-poll-uri duminică la ora 21:00

Despre candidații la alegerile europarlamentare din 2019 am scris într-un alt articol.

Rezultate probabil ale alegerilor europarlamentare / referendum

Dacă e să ne uităm după ultimele statistici existente, după felul în care reacționează oamenii și interesul pentru un astfel de eveniment, cel mai probabil vom avea o prezență de 40-45 % a oamenilor la vot. Un pic optimist, ar spune unii, dar pe acolo cred că va fi situația.

Ca număr de oameni, unde pe la 7 milioane de persoane cred că vor ieși la vot. Iar dintre acestea, cred că undeva pe la 2 – 2.5 milioane vor boicota referendumul, fie prin invalidarea acestuia (pus ștampila aiurea) fie prin refuzul de a lua cele două buletine de referendum).

Referendum – validat sau nu ?

Pentru a putea fi validat, unde referendum trebuie să întrunească anumite condiții, care sunt mai extins explicate aici, dar pe scurt:

  • 30 % din alegători să voteze efectiv, adică
  • măcar 5.4 milioane din aceștia să participe, iar
  • iar 4.56 milioane să fie valide (25 %)

Iar dacă ne luăm după datele pe care le estimez eu, probabil vor fi undeva la 4.5 milioane de alegători care vor alege să voteze la referendum. Foarte la limită. Cred ca sunt undeva la 40 % șanse de validare pentru măcar o întrebare de la referendum.

Alegerile europarlamentare – estimări

M-am uitat la sondajele făcute în ultima vreme, fie că au fost realizate de INSCOP, D&D Research, CURS, IMAS, BCS sau Avantgarde. Cu câteva mici diferențe, procentele sunt cam pe acolo. O să iau fiecare partid în parte și o să explic.

România va trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles, iar în funcție de procentele obținute, mandatele se vor repartiza conform legii 33 din 2007 (cu modificările aferente). Mai precis, la fiecare 3.03 %, se adaugă un mandat. Iar după aceea, se aplică Metoda d’Hondt (o puteți citi în articolul 52).

TL;DR pentru cei care n-au timp: PSD 30 %, USR-PLUS 18 %, PNL 21 %, ALDE 6 %, PMP 5 %, UDMR 5 %, Pro Romania 6 %

PSD – sondajele recente dau cifre undeva între 25 și 32 %, iar procentul pe care eu că îl vor obține va fi undeva pe la 30 % (2.1 milioane de voturi). Chiar dacă nu sunt plăcuți de mulți oameni, au un suport destul mare încât să obțină acel procent. (11 europarlamentari)

USR – PLUS – mulți oameni îi susțin, sondajele dau undeva între 16 și 21 %. Eu personal cred că vor obține undeva la 18 % (1.3 milioane de voturi). Rămâne de văzut câți tineri se vor prezenta la vot (6 europarlamentari)

PNL – liberalii păstrează, conform sondajelor, undeva între 23 și 30 % din opțiunea de vot. Realist însă, cred că vor obține undeva pe la 21 % ( 1.5 milioane de voturi). Mi se pare cel mai nerealist scor în sondaje, comparativ cu susținerea pe care știu că o au liberalii în țară. (7-8 europarlamentari)

ALDE – Liberal democrații, zic sondajele, au undeva între 7 și 12 % din opțiunea de vot, ceea ce mi se pare incredibil. Eu personal cred că abia vor atinge 6 % (420 000 de voturi) la alegerile ăstea. Dar vor trimite măcar 2 oameni în parlamentul european. (2 europarlamentari)

PMP – Greu de spus dacă vor ajunge cei din PMP în parlamentul european. Sondajele zic undeva între 4 și 7 %. Cred că vor reuși să strângă 5 % (350 000 de voturi) și să trimită oameni, dar vom vedea pe 28 mai mai sigur. (1-2 europarlamentari)

UDMR – Dacă luăm ultimele sondaje în calcul, procentajul e undeva la 5-6 %. Dacă membrii UDMR vor reuși să își convingă electoratul maghiar să meargă să voteze, au șanse să trimită oameni în parlamentul european.

PRO Romania – sondajele dau și aici niște scoruri destul de mari, gen 7 – 11 %. Probabil că vor obține undeva pe la 6 % (420 000 de voturi), dar neavand date concrete despre oamenii care votează acest partid, e greu să mă pronunț. (1-2 europarlamentari)

UNPR, PRU, PSDI, ProDEMO, BUN și PSR nici nu apar pe statistici, iar realist, nu cred că vreunul din aceste partide va obține peste 3 %, iar în total să zicem că vor obține 5% din totalul de voturi.

Mai râmân candidații independenți, care nu știu dacă vor trece de 1 % din voturi. Dar pot zice tâmenii, poate George Simion obține 3 % și să intre în parlamentul european.

Pentru candidații independenți e un alt coeficient, mai precis 3.03 %, după cum spune în lege:

Candidaților independenți li se pot atribui mandate dacă au obținut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puțin egal cu coeficientul electoral național. Coeficientul electoral național reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

Legea 33/ 207, Art. 51 aliniatul 2

Vom vedea mai clar pe 27 Mai, pe seară, după ce se vor număra măcar 60 % din voturi.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *