ANAF-ul lucreaza insistent zilele astea

Probabil ati vazut la stiri ca ANAF-ul lucreaza la greu zilele acestea si inchide magazine, puburi, restaurante, ce prinde cu cativa lei extra sau in minus pe casa. Campania e de ceva mai multa vreme, masinile de la ANAF au inceput din Ianuarie cu controloalele si inchiderile de localuri.

Ciudat e ca ANAF-ul nu se apuca sa verifice localurile “afiliate” unor personaje politice, multe din ele facand evaziune fiscala tocmai din acest motiv. Si nu vorbim aici doar de bonuri.

Cei care conduc o afacere in care intra multa marfa stiu ca e practic imposibil sa n-ai o pierdere sau un plus de cativa lei pe casa, in special din cauza preturilor care ajung nivelul de ban, iar ban cu ban la o cantitate mai mare de marfa se aduna pana la urma la ceva lei. Au fost suficiente locuri cu activitate suspendata pentru o lipsa de 50 de lei pe gestiune. In loc sa suspende activitatea pentru asemenea lipsuri, mai bine le dadeau o amenda si ii puneau sa compenseze suma (metode legale sunt suficiente). De ce sa le dea si amenda ? Pentru ca ANAF si asta e treaba lor cand gasesc neconcordante. E clar ca o amenda de 2000 de lei data unui butic de la colt e un motiv clar pentru buticar sa isi inchida firma si sa isi bage picioarele in ea de Romanie cu fiscalitatea ei cu tot. E clar ca trebuie sa descurajezi evaziunea, dar metoda inchiderii si a unei amenzi usturatoare nu e o solutie.

Nu restaurantele sau buticurile sunt cele cu probleme. N-am auzit inca de cei de la ANAF sa descinda intr-unul din depozitele detinute de patroni turcaleti prin comunele de langa Bucuresti sau prin Dragonul Rosu, unde nici n-au auzit de acte pentru contabilitate. Acolo sunt problemele si evaziunea mare, nu neaparat la restaurante si baruri, care angajeaza efectiv oameni (si contribuie la stat) si isi desfasoara o activitate fiscalizata.

Dar mna, ce sa le ceri. La final va las cu o “interventie” de la ANAF, filmata pe drum

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *