Asigurari si preturile asigurarilor

Acum cateva zile a trebuit sa imi refac asigurarea la masina. Zic la masina mea, chiar daca masina e pe firma, iar acolo sunt alte taxe. Motivele le stiti si voi, nu mai trebuie sa explic de ce. Cert e ca am observat ca asigurarea mea a fost ceva mai scumpa decat de obicei, mai precis cu 17 % decat asigurarea pe care am facut-o la inceputul lunii iunie 2015. Oricum, nu fac direct asigurarea la o agentie, ci folosesc un broker de asigurari sau o companie specializata in asigurari si reasigurari care imi poate oferi cele mai bune oferte care sunt acum pe piata.

Cert e ca preturile pentru asigurarile RCA (asigurarile obligatorii pentru autoturisme si autocamioane) au crescut, si pentru un tanar care are masina pe numele lui si plateste asigurarea, e o diferenta majora (am inteles de cativa cunoscuti cu care am vorbit pe facebook ca asigurarea a crescut de la 1100 la 1500 de lei pe an pentru autoturismul pe care il conduce, o diferenta masiva, tinand cont ca respectivul are un Toyota Avensis, o masina buna, dar nicidecum o masina mare. In plus, nu e in categoria de risc mare, deci el are o asigurare mai redusa decat restul lumii). E un lucru care se stia de ceva vreme, ASF (autoritatea de supraveghere financiara) si-a dat acceptul pentru aceste mariri si cumva era normal sa fie asigurari mai mari pentru oameni, pentru ca actualele asigurari sunt inca prea mici si niciodata nu acopera daunele. Dar sa crezi ca doar tinerii sunt teribilisti si provoaca accidente, asta e putin gresit. O sa dezvolt ideea asta intr-un alt articol.

Ce vroiam sa spun este ca nimeni nu s-a uitat la asigurarile de bunuri, care nu au avut cresteri mari, iar acolo motivul e simplu: bunul tau are o anumita valoare si nu este mereu expus unui accident. Decat daca faci tu vreo tampenie gen sa faci improvizatii la gaz prin casa si sa iti bubuie intr-o buna zi aragazul. Sau te afli intr-un birou inchiriat si crapa un calorifer in birou. Atunci e important sa ai pentru firma ta o asigurare care sa te ajute sa repari stricaciunile in timp util.

Dar inainte de a face vreo asigurare pe casa sau pe vreun birou, ar trebui sa vina cineva si sa evalueze bunurile pentru a vedea o valoare reala. In functie de ce tip de asigurare alegi, poti sa iti protejezi casa sau sediul companiei in caz de incendiu, inundatie, cutremur sau o simpla cadere de copac pe casa. Totul depinde de banii pe care ii platesti anual ca sa ai aceasta siguranta. E posibil sa nu se intample niciodata, dar de multe ori daca ai multe lucruri de valoare in casa si mai ales in cadrul unei companii (putem sa ne gandim la o companie IT, care are o multime de date importante in acele calculatoare), e mai bine sa le ai asigurate.

 

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *