Banul si mijlocul de transport

De ceva ani incoace, locuind in afara orasului Timisoara, sunt obligat sa fac naveta in jur de o ora in fiecare zi, dus intors. Momente in care mai scriu cate o postare pe blog. De pe telefon. De obicei scriu seara cand plec, pentru ca nu prea am ce sa vad pe intuneric pe afara iar de traseul respectiv deja m-am plictisit. In plus merg vreo 3 km jumate pe jos pana la a doua statie din oras pentru a mai face ceva miscare si pentru a mai vedea ce e nou in oras (stau vreo 7-8 ore pe scaun la birou, trebe).

Astazi insa, din cauza serverelor care nu functioneaza eficient, am decis sa plec mai devreme, cu autobuzul de 4. Cand am ajuns acolo, am dat peste ….”transportatorii locali”, adica persoane care stau toata ziua si pe programul autobuzelor de transport stau si ademenesc oamenii sa mearga cu ei. Si cam au succes, pentru ca acestia merg ceva mai repede decat autobuzul. Partea interesanta vine cand le zici ca ai autobuz….

– Pai de ce sa dai bani aiurea la autobuz ?

Dupa ce i-am zis frumos ca am abonament si ca nu am nevoie de o cursa, a tulit-o la alti potentiali clienti. Si eu m-am pus pe gandit.

De ce nevoia sa dau banii la autobuz cand pot sa ii dau lui ? (retoric). Doar tot aceeasi suma ii dau si lui, sa nu credeti ca cere mai putin. Si in plus toti banii ii intra lui in buzunar. Cu 6 curse pe zi, tinand cont ca tin masina plina (4 persoane + soferul), masinile sunt in general breakuri diesel de 1.5 cu consum de 5%, cu o cursa pe distanta medie de 25 de km, iar suma medie platita e de 5 lei, el castiga ceva bani. Mai exact:

Diesel = 40 de lei
Bani castigati din 6 curse = 120 de lei
Profit = 80 de lei.

Adica mai mult decat multi oameni care vin sa lucreze in oras.

Hai sa zicem ca nu face 6 curse pe zi. La cele pe distante mai mari (40 km) sa zicem ca face doua curse dus si 2 intors. Deci 4 pe zi.

Sa zicem ca ia doar 3 oameni (distanta mai mare), dar fiecare plateste 10 lei. Atat costa un drum. Calculul arata ca:

Diesel = 8 litri = 44 de lei
Bani obtinuti = 120 de lei
Profit = 76 de lei

Deci oricum ai pune-o, cam 80 tot le intra in buzunar. Din care platesc canci tva si ciuciu impozit. Cu toate ca statul roman ar trebui lasat fara bani, nu cred ca aceste curse ajuta. Nu fac decat sa lase autobuzele fara clienti, facand de multe ori ca pretul biletelor sa creasca, asta afectand inapoi oamenii, pentru ca nu doar autobuzele isi ridica tarifele, ci si cei care fac curse de genul. Un exemplu. Pe ruta care merg eu pretul e mai mare cu 40% ca acum 2 ani. Bine, si patronii de la firmele care ofera transport pe langa Timisoara sunt niste nesimtiti si urca preturile imediat ce vad ca nu mai au profit….

Ar fi multe de vorbit, dar a trecut deja o ora si am coborat din autobuz. Despre patroni si autobuze, intr-un articol viitor.

Postat de pe WordPress Android

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

2 thoughts on “Banul si mijlocul de transport

  1. krossfire says:

    In Bucuresti au fost fie interzise, fie trecute ca ”pre orasenesti” si plasate pe liniile unde Ratb nu ajunge. Bucurestenii mai fenteaza sistemul plimbandu-se cu masinile gratuite Cora sau Carrefour 😀

  2. Marius says:

    Apai si daca le-ar interzice, astea circula pe comuna si din nefericire politia nu se autosesizeaza….asa cum fac ei in diverse cazuri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *