Bicycle, bicycle…

Cei care ma cunosc stiu ca am o pasiune pentru ciclism. Imi place sa calatoresc cu bicicleta si daca nu as sta la vreo 40 de km de oras, probabil ca as veni cu bicicleta. De multe ori am si venit, cu escala pe tren (jumate din drum cu trenul, jumatate cu bicicleta). Mi-a prins foarte bine, am slabit mult iar fizic am vazut imbunatatiri vizile. Mai jos aveti o poza cu bicicleta care m-a dus pe atatea drumuri de Banat:

bicicleta minune

Din nefericire, chiar daca am investit serios in piese noi pentru bicicleta mea, ceva nu mai merge cum trebuie si mi-ar cam trebui una noua, asa, de oras. Iar cand am vazut ca cei de la Bicicleta Rosie dau 300 de biciclete, m-am si bagat la concurs. Dupa care am vazut una din campanile standout pentru bloggeri, acestia dand 10 biciclete bloggerilor. Si am zis ca ma bag, mai ales ca povestiri cu bicicleta am suficiente, iar Timisoara este poarte un oras model pentru cei care vor sa mearga cu bicicleta.

Cinci bloggeri au dat cate o tema in fiecare zi despre biciclete. Fiindca s-a dat si ultima tema, mi-am zis sa raspund la fiecare din cele teme oferite pe rand, in functie de ziua in care au fost scrise articolele.

Arhi a pus prima tema – Gandeste ca un biciclist! Arata-ne de ce!

Intr-un oras mare ca Timisoara, pe langa faptul ca e la moda sa ai bicicleta, iti face un mare bine. Parcurgi mult mai usor distantele mari din oras, iti imbunatatesti sistemul muscular, cardio-vascular si respirator.

Sunt multe beneficii si pe langa asta, in Timisoara e foarte fain ca ai multe piste de biciclete, deci poti merge fara a iti face griji ca poti fi accidentat de anumiti soferi. Asta daca nu meri pe Rebreanu, unde din pacate nu gasesti in acest moment piste pentru biciclete si unde am dat peste vreo 3-4 soferi de-a dreptul tampiti, care au facut legislatia in India, nu pe meleagurile noastre. Ca biciclist, cand mergi pe drum, trebuie sa stii si sa respecti regulile de circulatie exact ca toti soferii din trafic.

Cand folosesti banda speciala pentru biciclete, trebuie totusi sa ai grija, pentru ca sunt foarte multi copii (multe din benzile de biciclete din Timisoara sunt pe trotuare) si oameni care merg fara sa fie atenti pe unde. Franele trebuie reglate eficient iar un clanxon nu strica, pentru ca majoritatea persoanelor se feresc cand aud clanxonul.

Cert e ca atunci cand mergi cu bicicleta prin oras, trebuie sa fi atent si sa respecti regulile. In felul asta poti zice ca plimbarea ta cu bicicleta este o adevarata relaxare.

Cabral a pus o alta intrebare: Cum te feresti de pericole cand mergi pe bicicleta?

Atentia cred ca e cea mai importanta, pentru ca asa te feresti cel mai usor de orice accident. Pe langa asta, ar fi bine sa verifici ca bicicleta ta sa fie in conditii tehnice bune si poate cel mai important sa ai franele foarte bine reglate. Mai ales in oras, cand un obstacol poate sa apara in fata ta neasteptat si trebuie sa franezi foarte repede.

Noaptea e important sa ai un far sau macar ceva “ochi de pisica” pe roti. Nu mai zic de project Aura, care mi se pare foarte tare si un mod excelent sa fi vizibil noaptea pentru toata lumea.

Portocala mecanica a venit cu o intrebare despre Codul bunelor maniere pe bicicleta.

Am scris si mai sus de pistele pentru biciclete si de faptul ca sunt multi copii, dar si alte persoane care merg pe acolo. Ar fi ok ca pe acele piste sa nu rulezi cu viteza prea mare, tocmai pentru a preintampina accidente. Iarasi, nu e nevoie sa clanxonezi ca nebunul cand cineva e pe trecerea de biciclete. Incetinesti, clanxonezi o data sau de doua ori si astepti…. autosesizare.

Din nefericire chiar daca suntem celebri pentru biciclete, noi timisorenii mai avem si biciclisti cu probleme. Personal, am vazut prin Timisoara destui biciclisti care incalcau reguli de circulatie, pe unul l-am vazut mergand chiar pe contrasens, cu masini venind din fata (asta undeva pe la 5 dupa-masa).

Mi-au sarit in ochi 3 chestii din postarea de pe blogul Portocalei Mecanice pe care pot sa le explic, pentru ca din pacate am mai patit si eu ceva de genul:

– să fii un bun samaritean: să ajuţi alţi biciclişti când au nevoie – am zis mai sus ca actuala mea bicicleta are probleme. Am observat asta cand roata mi s-a dus intr-o parte si mi s-a blocat. Cu chiu cu vai am ajuns la un magazin, mi-am cumparat niste scule si am tot mesterit la ea. Au trecut sute de oameni pe langa mine, nici unul nu a schitat vreo intentie de ajutor. Sincer, nici nu ma asteptam la asta, dar totusi, prea putin ajutor din parte oamenilor. Am reusit totusi sa vad care e hiba si am reparat-o. Si stiu ca atunci cand vad pe cineva care are probleme cu bicicleta si mai ales pentru ca am niste scule necesare la mine, o sa ajut. Pentru ca pot si imi e urat sa las pe cineva intr-o situatie ca a mea.

– să nu arunci bidonul de apă pe jos – aici nu am de ce, in Timisoara sunt o gramada de fantani de unde ma pot alimenta cu apa, asa ca un bidon cu apa de 0,75 L e tot timpul in rucsacul meu, nici vorba sa fie aruncat aiurea.

– să îţi respecţi bicicleta şi să respecţi oamenii din jurul tău: o bicicletă care nu are frânele reglate devine un pericol şi pentru tine şi pentru cei din jur – dupa cum am zis si mai sus, it’s a must, mai ales in oras.

Sebastian Bargau provoca cititorii sa spuna despre Obstacole false in mersul cu bicicleta.

Aici am citit din comentarii si am zis sa pun aici cateva chestii interesante cu care eu sunt de acord:

1. Obstacole false? Sunt o gramada:
– in intersesctii din start ca biciclist nu ai prioritate tot timpul;
– trebuie sa fi atent la masinile parcate pe dreapta, pentru ca deschide soferul usa desi ii vad ochii in oglinda ca se asigura: dar la masini;
– masini care iti taie fata sa parcheze pe dreapta a carosabilului;
– gropi;
– pistele de biciclisti. Aici sunt multe de povestit. Cunoscatorii stiu cat de riscante sunt aceste piste in Romania. Eu nu folosesc aceste piste; (aici nu sunt de acord, mai ales daca ai in oras pista de biciclete, foloseste-o, dar fi atent).
esti frecvent claxonat;

2. Pe mine ma oftica biciclistii care isi inchipuie ca au prioritate pe trecere de pietoni – pe trecerile de pietoni respecti aceleasi reguli ca pietonii. Aici as mai avea un “of” de spus, legat de trecerile de pietoni care nu sunt semaforizate. La acele treceri e mult mai bine sa cobori jos de pe bicicleta si sa mergi pe langa ea, pentru ca posibilitatea ca tu sa faci un accident e mare. Legat de trecerea cu bicicleta pe trecerile de pietoni au fost ceva mai multe comentarii, unele cu bun simt, unele putin ciudate. Le puteti citi la Sebastian.

Ultimul challenge, ca sa ii zicem asa, vine de la Piticu si te intreaba simplu: Unde te-ai da prima oara cu bicicleta rosie ?

Well, cred ca voi face ceva ce mi-am dorit de mult, mai ales ca o sa trebuiasca sa o transport pana la Timisoara in ziua imediat urmatoare. Voi testa garnitura de tren pana la Sibiu, iar de acolo o pedalare pe dealurile dintre Secas. Urmand ca a doua zi sa fug la Timisoara, ca mai trebuie sa mai conduc si masina (da, dau si pentru permisul de conducere categoria B, ca sa le am pe toate).

Dupa care, eu si bicicleta ne vom face veacul pe strazile municipiului Timisoara, unde plimbarea va fi extrem de relaxanta. Asta daca nu sunt 39 de grade afara…..

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *