Birocratie excesiva

Acum cateva zile incercam sa imi aranjez hartiile prin birou. Nu gaseam un anumit act de nici o culoare, asa ca trebuit sa trec iarasi prin tot maldarul de hartii pe care il aveam pe acolo. Si aveam ceva hartii, pentru ca erau toate actele pe care le aveam de vreo 5-6 ani. M-am gandit de curiozitate sa le cantaresc, sa vad cata hartogaraie a trebuit sa fac in anii astia pentru o companie.

Pe scurt, 5 ani de zile, adica 12 X 5 = 60 luni de activitate = 25 kg. Da, atat de multa hartie a trebuit sa fac pentru statul roman, sa vada ca e totul in regula. Intr-un secol in care totul se face online, in 2-3 clickuri. Si e bine ca majoritatea lucrurilor se fac si se trimit online. Problema e ca ai nevoie si de o varianta fizica pentru tot ceea ce faci. Si mna, aici vorbim de o firma foarte mica, care nu are chiar atat de multe hartii de facut, si in 5 ani de zile s-au strans deja vreo 70 de dosare de acte.

Imi pot inchipui ca pentru o companie mai mare, care ruleaza mult mai multi bani, e absolut necesar un departament de contabili care doar asta sa faca in fiecare zi. Cu tot cu introducerea digitala a documentelor, tot mai trebuie pastrata o copie fizica a tot ceea ce faci. Imi imaginez ca unele companii au camere intregi care le dedica doar acestor documente.

Si acum vreo 10-15 ani era mult mai rau, intr-o Romanie fara un sistem informatic cat de cat decent, cum e acum. Iti dai seama ca totul se face pe hartie, nu puteai sa gresesti nimic, trebuia sa ai o atentie foarte pentru ca sa nu gresesti nimic.

Acum e mai simplu, ai soft de gestiune specializat pentru toate operatiunile companiei, totul e calculat automat, mai trebuie doar sa organizezi toate documentele si sa le printezi. Stiu o firma mai mare din Timisoara, cu vreo 100 de angajati si o linie mare de productie, aveau Winmentor Enterprise ca software de gestiune, mi-au si zis ca inainte sa il puna si sa il configureze eficient, era o durere de cap sa administreze totul.

Din pacate, nu cred ca intr-un viitor apropiat vom avea doar facturi electronice, pentru ca se vor mai schimba bani cash mult timp de acum inainte. Cand totul se va face doar electronic, atunci putem spune ca epoca dulapurilor pline de dosare cu acte va apune.

Probabil cand o sa ies eu la pensie. Candva.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Birocratie excesiva

  1. Pingback: Ce sunt codurile de bare și care este rolul acestora în depozite (P) - J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *