Calatorii prin Europa: UK (2)

Trebuia sa vina si partea a doua. O sa fie o partea cu putine poze, dar o sa povestesc despre cum sa calatoresti prin Londra si cum poti ajunge la Luton.

Nu mai trebuie sa va spun ca Londra e un oras gigant, stiti deja asta. Partea buna e ca lucrurile se misca foarte repede prin Londra si ai mijloace de transport care sa te duca oriunde, 24 de ore din 24. Si asta e bine, pentru ca nu ai vrea sa mergi cu taxiul sau pe jos prin Londra…. (taxiul de mananca de bani iar pe jos… ei bine, poti vizita centrul Londrei pe jos si o sa iti ia cam 3 ore).

Cel mai indemana e metroul. Imaginea imprumutata de pe siteul BBC legat de metroul londonez o sa va arate cam cat de bine conturat e metroul in UK.

Metrou UK

Dati click pe poza ca sa o faceti mai mare.

Cert e ca poti ajunge unde vrei prin Londra destul de usor. Vorba unui prieten, trebuie sa stii doar unde vrei sa ajungi: N, S, E sau V. Exista un metrou pentru fiecare directie.

Totusi, am descoperit ca e mai usor sa vezi dinainte unde sunt locatiile interesante din Londra si sa le asociezi cu statii de metrou. Am incercat asta si e destul de simplu, mai ales ca la ei cam totul e “etichetat” cum trebuie. Ca sa te plimbi o zi prin Londra cu metroul pe una din zonele 1,2,3 si 4 te costa 8 lire. Si in cele 4 zone cam gasesti ceea ce e necesar. Mai departe deja sunt zonele limitrofe ale Londrei (Watford, St. Albans, Heathrow – aeroportul, Chesahm, High Barnet, Epping, Upminster, Woolwich, Crystal Palace si Wimbledon), acolo sunt deja cartiere in care nu prea ai ce sa vezi, fiind zonele de locuit din Londra.

Ce e de vazut, e in centrul orasului, in primele 4 zone. Acolo gasesti toate muzeele si monumentele Londrei.

Iar daca ai de plecat noaptea pentru a prinde avionul din Luton de dimineata (asa cum a trebuit sa o fac si eu), ai autobuzele de noapte (N buses, orice autobuz cu N in fata e de noapte aparent) care te duc pe o ruta aproximativa catre una din garile sau statile de autocare din Londra.

In general, e mai ok sa folosesti trenul, care il poti lua fie din St. Pancreas (East Midland Trains), fie din Kentish Town (First Capital Connect). Daca nu iti place sa calatoresti cu trenul (desi ajungi mult mai repede si mai ok), poti folosi autobuze de la National Coach. Din Londra pana in Luton, daca rezervi biletul din timp, s-ar putea sa te costa intre 10 si 15 lire.

Cert e ca metroul si trenul sunt doua din lucrurile care le poti folosi destul de usor in Marea Britanie si sunt destul de eficiente (nu au avut nici un minut de intarziere). Sunt de asemenea destul de dese, gasesti trenuri intre Londra si Luton (Nottingham line) cam la fiecare ora, poate chiar la jumatate de ora.

Sunt suficiente mijloace de transport si sunt extrem de accesibile pentru populatie. Daca vrei sa ajungi in Londra, am vazut o oferta faina de city-break Londra cu 270 de euro, in care ai inclus biletul dus intors de la Bucuresti la Luton si cazarea pentru trei nopti la Londra in hotelul My place (3 stele). Destul de ok oferta, mai ales ca ai si biletul de intors inclus. Stiu ca eu cand am luat biletele am dat 200 de euro doar pe biletele dus-intors….

 

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Calatorii prin Europa: UK (2)

  1. Pingback: Primul contact cu Londra | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *