Cartile agricultorului in aceasta primavara

Mai simplu spus, carti care sigur vor fi de ajutor pentru cei care vor sa inceapa sa planteze sau sa puna pomi sau orice legat de agricultura, pomicultura, apicultura, pana si piscicultura. Toate cartile care le voi descrie mai jos le gasiti si pe siteul Librariei Corina, dar si la libraria lor din Arad.

Prima din carti e pentru apicultori, se numeste “Albinele si produsele lor” de Liviu Alexandru Marghitas, de la editura Ceres.

Cartea „Albinele şi produsele lor” urmează după „Creşterea albinelor” (1995) şi „Albinele şi produsele lor”(1997), editate tot de editura Ceres, şi nu are pretenţia de a fi nici tratat de apicultură, nici manual de biologie a albinelor.

Ea se doreşte să fie o sinteză a cunoştinţelor actuale din apicultură în direcţiile care autorului i s-au părut cele mai importante şi este o ediţie îmbunătăţită a celei anterioare, apărută în 1997.

Prin conţinutul ei, cartea „Albinele şi produsele lor” se adresează atât apicultorilor cu experienţă cât şi celor începători în ale stupăritului, studenţilor din universităţile agricole, biologilor, teologilor şi pedagogilor, specialiştilor şi nespecialiştilor, tuturor celor ce îndrăgesc albinele şi doresc să afle cât mai multe lucruri despre ele şi despre produsele apicole.

Terminand cu albinele, mergem la partea de ingrijire si cresterea a pomilor = pomicultura. Prima carte e pentru cei care vor sa invete sa faca altoirea pomilor.

Lucrarea de fata pune la indemana celor doritori – amatori sau specialisti – cele mai utilizate metode de altoire din practica horticola, redate pe intelesul tuturor, incat oricine poate sa-si creese cu mana proprie, un colt de paradis in curtea sau gradina sa.

Speciile spontane, cele depasite ca soiuri sau cele mature, prin altoire, in numai 2-3 ani, pot da rod schimbat, de calitate superioara si in cantitati sporite.

Dupa altoirea acestora, trebuie sa şi ştii să faci mai multe lucruri cu pomii pe care îi ai. De aceea vin cu o simpla recomandare: “Ghid pentru pomicultori” de Florin Stanica si Nicolae Braniste de la editura Ceres.

In cartea „Ghid pentru pomicultori“, autorii arată tuturor celor interesaţi ce trebuie să facă pentru a avea pe lângă casa, în grădini şi livezi, pomi apţi să producă fructe de calitate, constant şi eficient.

În carte sunt descrise principalele caracteristici privind vigoarea pomului, perioada înfloritului, mărimea fructului, epoca de recoltare şi consum, valoarea nutririvă şi terapeutică a fructelor, moduri de păstrare a acestora, pentru un număr de 296 soiuri autohtone şi străine de pomi.

Un interes deosebit se acordă combaterii principalelor boli şi dăunători, perioadelor de aplicare a tratamentelor chimice, precum şi dozele optime de substanţe necesare.

Sunt descrise aici şi 3 specii pomicole noi: kiwi, curmalul chinezesc şi asimina.

Mergem spre agricultura si pornim cu “Cultura legumelor verdeturi” de Elena Maria Draghici. Cartea prezinta diferite specii de legume si verdeturi si ce trebuie facut pentru ca acestea sa creasca.

Pentru marii fani ai cartofilor (prajiti, copti, fierti, pireu, etc.), poate va intereseaza cum e cartoful cultivat.

Si binenteles, pentru agricultorii pe spatii mari, cultura legumelor de vara-toamna.

Cartea Cultura legumelor de vară-toamnă îşi propune să prezinte direct cele mai adecvate tehnologii de cultură la principalele specii legumicole, în cursul verii şi la începutul toamnei, evidenţiind verigile cele mai importante şi măsurile ce se impun pentru obţinerea de către cultivatorii particulari a unor produse de calitate şi în condiţii economice avantajoase.

Multe persoane incep sa invete cultura plantelor medicinale pentru cultivarea plantelor medicinale. Toti vor sa aiba cate ceva in zona casei care sa ii ajute in cazul in care medicamentele nu isi fac efectul sau nu sunt prin zona.

Pentru cei care cred ca dulceata de piersici e mai buna decat orice alta dulceata, am pentru ei o carte despre cultura piersicului.

Trecem si la ultima parte a acestei carti, legate de piscicultura. Aici am 2 carti de recomandat despre pesti si piscicultura:

– In primul rand, trebuie sa stii cate ceva despre piscicultura practica pentru a iti putea face balta de peste profitabila. Dupa aceea trebuie sa inveti cum sa iti cresti pestii, asa ca am si o carte despre cresterea crapului.

Pentru moment atat. Am lasat destule titluri la dispozitie, va las sa cercetati printre ele.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *