Cat de usor iti e sa inveti o limba straina ?

Eu, personal, stiu vreo 3 limbi straine. Si nu, romana nu e una din ele. Engleza, Franceza si putina spaniola le am la CV. Engleza si Franceza le-am facut in scoala, inca stiu sa le citesc destul de bine si inteleg mare parte din cuvintele din acele limbi. In spaniola e greu sa te intelegi, surprinzator, cu un spaniol, pentru ca vorbesc destul de repede si au niste accente foarte ciudate. Daca iei spaniola de baza insa, vei vedea ca o intelegi extrem de usor, mai ales ca e inrudita cu limba romana.

Cea mai mare problema a venit in ultimul an, cand la angajator s-a cerut sa stii si nitel de germana. Cu google translate nu prea merge, unele traduceri nu prea au sens. Iar sa iei de la zero e foarte greu. Stiu asta pentru ca unii colegi de-ai mei au incercat ceva curs de germana. In Timisoara sunt multe firme administrate de nemti si nu de multe ori am vazut oameni cautand la birou “curs germana timisoara” sau “curs limba germana timisoara” pe favoritul google.

Totusi, cred ca pentru a invata o limba trebuie sa incepi cu gramatica si dupa aceea, poate cel mai important, sa o vorbesti cat poti de des. Un exemplu ar fi franceza invatata in liceu. Stiam sa citesc si sa pronunt destul de bine, dar acum, dupa vreo 4 ani, nu stiu daca mai am aceeasi fluenta cand citesc dintr-o carte in franceza.

Si engleza, care ar trebui sa fie cunoscuta de orice persoana care vrea sa plece in afara tarii, e destul de cautata la nivel de cursuri. Daca te apuci si cauti dupa “curs engleza timisoara” vei gasi iarasi o gramada de ocazii sa inveti limba engleza.

Si intr-un final, dupa ce ai gasit locul in care sa inveti limba straina, ai carti, ai cu cine sa o vorbesti, mai ai nevoie de inca ceva: putina vointa. Ca fara, nu merge asa usor….

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

2 thoughts on “Cat de usor iti e sa inveti o limba straina ?

  1. krossfire says:

    As lasa gramatica la urma. As incepe cu expresii si fraze uzuale si as folosi gramatica exclusiv atunci cand am nevoie de ea pentru a intelege o regula. Cu exceptia chinezei, majoritatea limbilor au o structura interna care permite sa prinzi din zbor gramatica.

  2. Marius says:

    Totul depinde de limba aleasa. In limbile latine, e mult mai usor sa le prinzi din zbor, asa cum zici tu. Germana insa e nitel mai complicata si banuiesc ca si limbile nordice si olandeza sunt cam la fel de dificile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *