Cateva sfaturi pentru o dantura mai sanatoasa

Am trecut in ultimii ani prin diverse stagii de durere cand a fost vorba de dantura, fie ca vorbim de simple dureri de gingii sau de necesitatea extragerii unei masele, care in cazul meu nu a fost deloc o procedura simpla. Din nefericire, am avut lipsa de reactie atunci cand am avut dureri, am tot asteptat o perioada si poate am luat un medicament, poate poateimi trece durerea de masele. Asta pentru ca n-am avut tare mare grija de dantura pe cand eram copil, poate pentru ca ai meinu aveau suficienti bani pentru o clinica pediatrica in care sa imi pot repara dantura.

In timp lucrurile s-au mai schimbat si incepand cu varsta de 19 ani mi-am dat seama ca trebuie sa am un pic mai multa grija la dantura dupa ce a fost necesar sa extrag un molar. Cum n-am avut grija sa el foarte mult, s-a degradat teribil si singura solutie care a mai ramas la un moment dat a fost extragerea acestuia, lucru care s-a dovedit a fi un process mult mai dificil decat imi doream si credeam.

Cum nu mai aveam de ce sa merg la o clinica pediatrica si nu stiam foarte multa lume prin Timisoara (eram doar in primul an in oras, nu cunosteam diverse locatii), am mers la primul dentist pe care l-am gasit liber prin oras spunand ca am nevoie de o extractie.

Doctorul era tanar si initial totul a mers bine si frumos. Injectia cu anestezic facuta in gingie, prima faza a extractiei completata fara probleme (adica a eliberat spatiul pentru a il putea extrage). Am ajuns insa la partea efectiva care implica un cleste. Si nu aveam neaparat o problema, pentru ca nu simteam mare lucru, dar nici doctorul respectiv, nici tatal acestuia, care era dentist, nu au reusit sa imi extraga maseaua pentru vreo 45 de minute. Chiar daca s-au chinuit si au tras o gramada de maxilar. Eu am oasele destul de grele / dure, motiv pentru care ma asteptam intr-un fel ca si extractia sa mearga in acest fel.

N-am mai avut ce recupera din maseaua respectiva, dar povestesc asta pentru ca voi sau copiii vostri sa nu ajunga intr-o astfel de situatie. Asa ca daca aveti ocazia, mergeti cu copii la o clinica pediatrica la sectia de stomatologie si mentineti-le dintii intregi pentru cat mai multi ani.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

5 thoughts on “Cateva sfaturi pentru o dantura mai sanatoasa

  1. Flavia says:

    Oricand sunt bine venite sfaturi despre cum sa ai o dantura sanatoasa, eu mereu caut sa gasesc lucruri noi de igiena orala.

  2. Alexandra says:

    Foarte bun articol, sanatatea orala este un bun foarte de pret care nu trebuie neglijat, exista solutie pentru orice fel de problema; implantul dentar poate compensa pentru dintii lipsa; nu este niciodata prea tarziu pentru zambetul perfect !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *