Câteva vorbe despre alegerile prezidențiale

Dacă până săptămâna asta nu am auzit aproape nimic legat de candidații la președenție, ei bine, săptămâna asta aud din toate direcțiile căte ceva.

În mare parte citesc tot felul de idei și păreri legate de acest prim tur, care probabil va aduce destul de puțini oameni la vot (cumva normal, daca te uiti în istoria alegerilor prezidențiale), că va fi măcel pentru locul 2 și că nu avem nici o dezbatere pentru prima oară în 30 de ani de alegeri democratice.

Nu ca ne-ar folosi în mod special la ceva, dupa cum zice și Dorin, românii mai mult vor să râdă de alde Dăncila și Cumpănașu și de tâmpenile pe care le scot pe gură.

Tot în același articol se menționează o chestie care, deși destul de importantă, e foarte puțin știută de populație: că președintele e de multe ori doar de decor și că de foarte puține ori are puteri reale de schimbare a legilor care se dau în România. Unii ar zice că nu are deloc. Nu sunt chiar de aceași părere, dar e o discuție pentru altă dată.

De ce nu sunt românii interesați de alegerile prezidențiale

Ar fi două motive:

 1. Românii au încă sictirul ăla general legat de alegeri – preferă să facă cu totul și cu totul altceva decât să “își piardă timpul” la o secție de votare. Cu toate că durează undeva la 15-20 de minute, în condiții normale și mai ales că se poate vota de oriunde
 2. În primul tur sunt mult prea mulți candidați, iar dacă pe tine nu te interesează în mod special politica și cine ce mai zice pe acolo (fie că ai prea mult de lucru să pierzi vremea cu asta sau esti vreun student care nu vede nimic interesant în asta), logic că nu o să te intereseze să mergi la urne duminică.

Lumea a început să se miște în online, au început oamenii să posteze diverse lucruri ca să motiveze oamenii să se miște până la cea mai apropiată secție de votare, dar cred că acele mesaje o să ajungă doar în bula noastră de oameni (24 – 40 de ani).

Lipsa de vizibilitate a campaniilor electorale

Gândiți-vă bine, pe parcursul ultimei luni, când ați văzut oameni pe stradă sau oameni pe facebook care să vă deranjeze / amintească că sunt alegeri prezidențiale pe 10 Noiembrie 2019 ?

Exact, nu ați prea văzut. Zoso zicea o chestie, a primit doar vreo 2 flyere și cam atât. Pentru că fiecare candidat și-a targetat doar o anumită clientelă, ca să zic așa.

Și stiu asta pentru ca în funcție de profilul pe care îl ai pe vreo rețea socială, ai fost targetat de o anumită reclamă.

Mie personal mi-au fost servite destule ad-uri pe facebook cu Dan Barna, cum era relativ normal să se întâmple, dar pe youtube am primit mai multe ad-uri cu Paleologu și chiar de vreo 2 ori cu Bruysells sau cum amar o cheama.

Prin comparație, părinții mei, care de fel sunt mai liberali, au fost targetați de Mircea Diaconu, Veorica sau Klaus Iohannis.

E clar că echipele de campanie nu s-au chinuit prea tare să arunce cu bani în reclame către toată populația. Știu în mare cam cine i-ar putea vota și arunca banii targetat.

Oricum, tema generală a acestei “campanii electorale” a fost lipsa acuta de vizibilitate pe orice plan. N-ai auzit de nimeni aproape nimic, în foarte puține ocazii am văzut ceva care să intre și prin bula mea, iar acel moment a fost cel în care Dan Barna smotocea o pisică.

În rest, liniște și pace. Și cel mai ciudat, dintre toți candidații la “postul” de președinte, tocmai actualul președinte a fost cel mai tăcut. Nu e ca și cum ne-am așteptat la asta, abia dacă l-am auzit vorbind în ultimii cinci ani. Dar să fii în campanie și sa nu zici absolut nimic, să lipsească complet din peisaj, cum zicea Andrei, e extrem de ciudat.

Iar documentarul de la Recorder arată cât de puțină influență și câtă lipsă de motive pentru dezbateri electorale au avut candidații. Mulți dintre ei s-au dus doar în locurile unde știau că vor fi primiți bine, cu discursuri bine pregătite și cu toate lucrurile aranjate ca la care.

Fiecare candidat are niște calcule făcute, mulți n-au nici un interes în afara faptului că fură niște voturi de la alți candidați. Alți încearcă să ajungă la 3 % să încaseze niște bani, cum zice Moise Guran la finalul acestui articol. (sau link direct la document)

Totuși, va fi un pic de bătaie pentru locul 2, pentru că sunt 3 candidați cu procente relativ apropiate.

Cine merge în turul 2 ?

Înainte de altceva, spun din start că mă aștept să fie undeva pe la 8 milioane de oameni care să iasă la vot, poate 8.5, dacă se mobilizează oamenii, iar presupunerile mele se bazează pe aceste cifre.

Dacă ne uităm pe toate statisticile existente până la această dată, cu 3 zile înainte de alegeri, situația e în felul următor.

 • Klaus Iohannis – actualul președinte are suportul liberalilor și e un președinte care nu e foarte popular, dar nici nu e foarte urat de oameni. Ca să citez din “Cernobil” – not terrible, not great.

  Vine cu scorul PNL-ului de la ultimele alegeri, de 27 % și poate cu un plus de popularitate de la cei care sunt ușor indeciși. Realist, o să aibă undeva între 30 și 35 % din totalul voturilor exprimate.
 • Viorica Dăncila – fostul premier, atât de hulit de o bună parte a populației, e încă omul de prezidențiale al celui mai mare partid de la noi (încă).

  E într-o scădere de popularitate atât de mare, încât și votanții PSD nu și-o doresc ca președinte, iar liderii de filiale cu atât mai puțin, dar nu prea se pot coaliza împotriva ei. Scorul pe care o să îl obțină, dacă PSD-ul își scoate mașinăria de vot, o să fie undeva între 18 și 22 %.
 • Dan Barna – candidatul alianței USR-PLUS a fost poate printre cei mai vizibili candidați în această campania electorala aproape invizibilă.

  Reprezintă cumva masa progresistă, fiind destul de populari printre tineri și cei care lucrează în zona de middle class. Din păcate, această masă de populație nu e majoritară, deci cel mai probabil va obține undeva între 16 și 20 % din voturi, iar dacă diaspora votează masiv, posibil să mearga până în 23-24 %.
 • Mircea Diaconu – candidat așa zis independent, pus în față de ALDE și Pro România. E literalmente candidatul “bătrân” al acestor alegeri, iar masa de oameni pe care speră să o convingă e cam de aceeași vârstă cu el.

  Vine cu voturile celor de la ALDE și Pro România, deci undeva la 11-12 %, iar cu numele lui, care e încă destul de popular pe la noi, poate să sară până undeva la 15-18 % din totalul de voturi. Pensionarii vor iesi la vot și probabil că vor vota împărțit între Dăncila și Diaconu (mare parte din ei).
 • Theodor Paleologu – candidat susținut de PMP, un om destul de apreciat de oamenii cu studii umane, genul de academicieni, scriitori etc.

  Paleologu vine cumva la grămadă, pentru că are destul de puține șanse să treacă de pragul de 6-7 %. Problema pentru mulți oameni e că “fură” din voturile care, fără acesta în cursă, probabil ar fi mers către Barna. Puțin relevant pentru PMP, ei aruncă omul la luptă să vadă cu ce procentaj ies.
 • Kelemen Hunor – și el e acolo mai mult la număr, să vadă care e procentajul etnicilor maghiari care vor ieși la vot și care e împărțirea lor geografică.

  E destul de clar că nu are șanse să ajungă în turul 2, dar banii ăia decontați (cum ziceam mai sus) sunt buni la ceva. Probabil că o să obțină undeva la 4-5 % din totalul de voturi.

Dacă o să calculați vedeți că ne apropiem de 90 % din numărul total de voturi, ceea ce înseamnă că restul de candidați vor avea procentaje mult prea mici ca să fie menționate.

Sunt însă 2 candidați care speră să obțină acel dulce 3 %, iar aceștia sunt Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu (indiferent cât îl urâm noi, sunt destui oameni care o să îl voteze).

Restul de candidați, mai precis Viorel Cataramă, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, John Banu, Sebastian Popescu și Ninel Peia au șanse minime să obțină măcar 1 %.

Rămâne de văzut. Mai sunt 3 zile până la alegeri. Mai aduceți și voi aminte oamenilor că e un eveniment cât de cât important.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *