Ce înseamnă să te joci cu substanțe periculoase

Probabil că până acum știți de explozia imensă din portul Beirut, unde o bucată imensă din zona adiacentă portului s-a făcut una cu pământul. Sunt o grămadă de filmări care arată momentul anterior exploziei, dar una dintre cele mai elocvente este asta:

Deflagrația care a urmat a ucis, conform ultimelor estimări de azi, 5 August 2020, ora 15:31 UTC+3, peste 100 de persoane, cu încă pe atâtea dispărute și peste 4000 de răniți.

Majoritatea clădirilor din capitala Beirus au avut ceva damage, o mulțime de geamuri sparte în toată zona din jurul portului. Cel mai bine se vede în acest video filmat undeva în depărtare. Suflul exploziei a fost suficient de puternic încât să spargă geamurile unei clădiri aflate la câțiva km de port. Iar de aproape a fost mult mai rau…

Si toate acestea s-au întâmplat din cauza unui depozit de nitrat de amoniu. Care de unul singur nu se aprinde, dar niște artificii care au luat foc inițial și care pot fi vizibile în multe din videourile de dinaintea deflagrației sigur pot să îl aprindă.

Mai interesant e că depozitul respectiv de nitrat de amoniu stătea în port de vreo 6 ani, era și o cerere din partea autorităților să îl mute de acolo pentru că e periculos. Nitratul aparținea unor ruși. Și nu s-a întâmplat nimic… până acum când au sărit în aer.

Dacă te gândești că “nitrat de amoniu” și “explozie” îți sună cunoscut, ei bine, probabil că îți aduci aminte de accidentul de la Mihailești, judetul Buzau. Drum pe care trec mii de mașini zilnic.

Ei bine, fix înainte de intrarea în Mihăilești e un memorial pentru acel accident în care au murit 18 persoane. Cauza: explozia unui tir care transporta nitrat de amoniu. Tirul luase foc, pompierii au venit să încerce să stingă incendiul și doi jurnaliști transmiteau pentru Antena 1, când focul a ajuns până la urmă la tir și a explodat.

Un crater de 6 metri adancime si 20 de metri diametru s-a format in acea zonă. Si asta de la aproximativ 20 de tone de nitrat de amoniu.

Iar explozia de ieri a avut de 135 de ori mai mult nitrat de amoniu.

Asta înseamnă să fie legislație slabă și inabilitatea de a controla substanțele periculoase.

La noi, după acel accident au fost introduse mai multe măsuri menite de a proteja atât transportatorii, cât și oamenii de astfel de evenimente. 

Probabil că și în Beirut se va întâmpla la fel. Din păcate, tot evenimentele majore schimbă lucruri…

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *