Ce sunt codurile de bare și care este rolul acestora în depozite (P)

Un titlu lung, pentru un articol destul de lung despre coduri de bare și cum funcționează acestea într-un spațiu cu zeci și zeci de produse și colete. Poate interesant pentru cineva care lucrează sau dorește să lucreze în domeniu.

Tot pe tema asta mai am și câteva alte articole, gen Lucruri utile pentru o afacere sau despre birocrația excesivă și cum un software ERP te poate ajuta să faci managementul unei afaceri mult mai rapid și eficient.

Principalul scop al sistemelor de coduri de bare este citirea datelor tipărite în vederea prelucrării lor de diverse sisteme informatice (gen program ERP). Introducerea datelor se poate face și manual, însă utilizarea tehnologiei codurilor de bare în depozit prezintă o serie de avantaje

Indiferent de industrie, utilizarea de coduri de bare aduce beneficii :

  • inventariere exacta
  • viteza crescuta în gestionarea clienților
  • costuri operaționale scăzute

Documentarea privind codurile de bare online a devenit din ce in ce mai populara deoarece alocarea de coduri de bare produse se adresează atât este producătorilor și importatorilor în vederea distribuirii produselor în magazine

Însă în oricare dintre industrii ar fi el folosit, sistemul de coduri de bare presupune prezenta a minim 3 elemente principale

  • coduri de bare tipărite pe produse, direct sau prin intermediul unei etichete.
  • un cititor de coduri de bare (sau mai multe) care sa citească informațiile de pe produs sau de pe eticheta acestuia.
  • un computer în care se centralizează aceste informații și care te ajuta să ții evidenta clara a produselor vândute.

Tipuri de coduri de bare

Alocarea de coduri de bare te ajuta sa ai o evidenta centralizata, computerizata: a produselor, preturilor, și a nivelului stocurilor.

Poți schimba preturile de cate ori vrei, fără a fi nevoit sa pui etichete noi pe fiecare produs în parte.

La modul simplist, codurile de bare se clasifica în coduri de bare unidimensionale (1D) și coduri de bare bidimensionale (2D)

Majoritatea produselor au un cod de bare 1D, simplu, cunoscut și ca UPC (Universal Product Code). Acesta reprezinta o linie de benzi verticale care are un set de 12 numere tipărite sub ele.

Numerele permit operatorului să introducă manual produsele care au codurile de bare tipărite prost, deteriorate sau nu pot fi scanate.

Primele 6 cifre identifică producătorul. Următoarele 5 cifre reprezinta codul propriu-zis al produsului iar ultima cifra este o cifra de control care identifica dacă respectivul cod a fost scanat corect.

Codurile de bare de tip 1D conțin doar informații de tip text si pot stoca maxim 85 de caractere. Comparativ, exista coduri de de bare 2D pot stoca peste 7000 de caractere. Ele permit transmiterea a aproape doua paragrafe de informații.

Prin trecerea la codurile 2D se pot transmite informații suplimentare cum ar fi: termenul de expirare, serii de produs, preț, cantitate, imaginea produsului.

Etichetele cu coduri de bare din depozite

Etichetele cu coduri de bare se folosesc în depozit pentru identificarea rapida a oricărui material sau dispozitiv, de la produse depozitate, rafturi, încăperi, mijloace fixe, obiecte de inventar, documente și pana la utilaje. Exista chiar și anumite etichete speciale pentru spatiile aflate în aer liber sau pentru medii cu condiții deosebite

În codurile de bare se poate codifica orice fel de informație formata din cifre sau litere: nume, produs, nume producător, număr lot, data de expirare, s.a.m.d.

Avantajele utilizării tehnologiei codurilor de bare consta în vizibilitatea fluxurilor de date în timp real, reducerea erorilor umane și scurtarea timpului de operare

Cel mai adesea, sistemul de coduri de bare se implementează concomitent cu aceea a unui sistem informatic WMS sau al unor platforme dedicate aplicațiilor colectării de date.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *