Ce vedem de fapt..

In cazul in care nu stiati, fiecare dintre noi vede lucrurile intr-un fel usor diferit. Si asta in special datorita constructiei retinei si densitatii de conuri si bastonase de pe aceasta. Unii vad mai bine noapte, altii mai putin. Unii pot sa distinga mai putine culori, altii mai multe. Stim ca imaginile apar invers pe retina iar creierul nostru citeste semnalul electric trimise de aceste celule si intoarce.

Problema e ca ce numit noi vedere e de fapt o colectie de poze, undeva la 30 de poze pe secunda pe care creierul nostru le citeste suficient de repede incat sa nu vedem sacadat. E un concept ciudat de altfel, daca e sa il iei frame cu frame. Tocmai de aceea multe date se pierd in timp din aceasta cauza. Sunt multe lucruri interesante legate de felul in care vedem, dar diferentele legate de felul in care vedem noi va las un link catre videoul postat de VSauce – Is your Red The Same as My Red – acolo sunt mai multe lamuriri legate de diferentele dintre cum vad eu raportat la o persoana de langa mine.

Eu personal am inceput sa am miopie mai serioasa incepand cu facultatea, iar acum imi e greu sa vad scrisul normal (font de 12) pe un perete aflat la 3 metri departare fara sa am nevoie de ochelari. Motiv pentru care acum 2 ani si jumatate mi-am facut o pereche de ochelari de vedere cu lentile Carl Zeiss si cu o rama neagra faina. De atunci si pana acum am purtat cam 45 % din timp ochelarii, in special in drumurile mele lungi si din cand in cand atunci cand stau la laptop.

Insa in timp acestia s-au deteriorat si zgariat pana la un nivel la care una din lentile are o zgarietura deranjanta. M-am gandit ca e timpul sa le schimb, mai ales ca lentilele nu sunt extrem de scumpe (cand am luat ochelarii am platit 230 de lei, iar lentilele au fost 90 de lei). M-am gandit insa ca ar fi cazul sa imi pun lentile heliomate ca sa nu ma mai deranjeze atat de tare soarele in zilele de vara. In plus, as vrea sa si vad ceva la distanta, iar asta nu pot face doar cu niste ochelari de soare simpli, asa ca ma gandesc ca lentilele heliomate sunt solutia.

Aveti ceva recomandari legate de acestea ? O marca anume, ar trebui sa mai adaug ceva la ele ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *