Centura de sud a Timisoarei – cum ar putea fi ?

Intr-o stire din 30 Aprilie 2013, Titu Bojin, presedintele consiliului judetean Timis, anunta ca anul acesta sau cel tarziu la inceputul anului viitor se va putea construi centura de sud a Timisoarei, unul din putinele orase mari care nu are o centura decenta. Nu luam in calcul faptul ca nu au de unde sa faca rost de toti banii (ei o spun, nu eu) si ca lucrarile vor dura aproape doi ani.

Toti spun ca centura va ocoli Timisoara + doua dintre comunele cele mai apropiate de Timisoara, adica Mosnita Noua si Giroc (cu tot cu Chisoda).

Sa luam varianta Mosnita Noua. In primul rand, nu cred ca e rentabil sa ocolesti Mosnita Noua (pe ruta indepartata ma refer). O sa exemplific asta cu o harta:

centura-mosnita-noua

 

Cred ca va dati si voi seama care e ruta lunga si care e ceva scurta. Cea lunga are anumite beneficii de constructie, dar sunt ceva km in plus. Cea scurta are problema de pe calea Buziasului. Mai exact, Mosnita Noua e extrem de aproape de Calea Buziasului din Timisoara, existand un culoar extrem de mic dupa care poate construi. Ar fi putin problematic pentru cetatenii din zona, dar extrem de benfic pentru afaceri, pentru ca tirurile nu vor mai trece prin Mosnita Noua ca sa ajunga in Timisoara. Pe o centura mai lunga, tot ar trebui sa aleaga aceasta solutie pentru a intra pe calea Buziasului. Oricare din variante ar alege sa o faca, tot o sa aiba problemele ei.

Mergem mai departe pe zona de sud si mergem pe langa Giroc si Chisoda. Aici ruta e destul de simpla si directa, desi probabil ca o sa fie probleme legate de proprietati si terenuri agricole supraevaluate (ca la orice constructie de genul). Ma astept ca unii oameni sa cumpere terenuri acolo si sa le vanda extrem de scump catre stat. Si statul sa plateasca la baietii astia destepti.

centura-giroc-sud

In fine, centura trebuie sa treaca peste calea ferata dintre Timisoara si Buzais, prin partea de sud a Chisodei si Girocului (si trebuie sa ocoleasca cumva baltile de peste din zona fara sa fie probleme de poluare) si o sa ajunga probabil intr-o intersectie mai mare de drumuri, drumurile de Foeni, Moravita si Timisoara (acolo ar fi cea mai buna solutie). Imi imaginez ca o sa fie un calvar in zona respectiva pana se va face sensul giratoriu, dar si cand va fi realizat, probabil ca va arata in felul urmator:

giratoriu-sag-foeni-tm

Va rog sa imi scuzati desenatul, dar nu sunt recunoscut ca urmasul lui Van Gogh.

Cam asta e viziunea mea despre cum ar arata centura Timisoarei. Evident, este doar o evaluare pe harta a ceea ce se poate face. Probleme sunt suficiente si chiar as vrea sa vad persoane mentionandu-le, pentru ca in felul asta putem evalua si ne putem da seama care este cea mai buna ruta pentru centura de sud a Timisoarei.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

4 thoughts on “Centura de sud a Timisoarei – cum ar putea fi ?

  1. Catalin says:

    Marius centura sud nu va ocoli nicidecum Mosnita Noua…am proiectul tehnic acasa si este cam pe acolo pe unde ai trasat tu ca ar fi mai rentabil…adica pe langa Rudicica mai exact pe cursul firului de apa. Intradevar la inceput asa a fost proiectul dar a fost modificat pentru ca varianta de ocolire a Mosnitei aducea inca vreo 20 km in plus la centura…

  2. Marius says:

    @Catalin – banuiam ca nu va ocoli Mosnita Noua, tocmai de aceea m-am mirat cand am vazut diverse declaratii prin ziare cum ca ar vrea sa o ocoleasca.

    Ma astept sa inceapa si pe acolo lucrarile si sa aiba si Timisora o centura in zona de sud, pentru ca ar fi destul de utila.

  3. Pingback: Centura de Sud a Timisoarei – Runda 2 – J Marius

  4. Pingback: Centura de vest a Timișoarei - cum va arăta - JMarius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *