Probabil că oamenii de pe lângă Timișoara au fost interesați de știrile legate de centura de vest a municipiului apărute recent prin presă. Studiul de fezabilitate a fost făcut, toate validările au fost primite, deci va urma ca în câteva zile să avem licitația pentru execuția lucrărilor.
Update 12 August 2024: După cum era de așteptat, într-un fel, licitația a fost contestată de cei care au fost pe locurile 2 și 3 la licitație, mai precis Asocierea Precon Transilvania SRL (Lider) – Selina SRL (Asociat 1) – Ilgaz Construction SRL (Asociat 2) – IBB-HIB România SRL (Asociat 3) – BOG’ART SRL (Asociat 4) (România), care a fost pe locul 2 și Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA (România)., pe locul 3. Diferențele de punctaj au fost extrem de mici, gen între locul 2 și 3 diferența a fost de 0.78 puncte. Au fost clasicele probleme: CNAIR nu a pus la dispoziție toate documentele cerute – inclusiv cele care nu avea caracter confidențial. Contestațiile au fost depuse în ultima zi posibilă, iar dosarele sunt în curs de rezolvare. Când ? O să las un update când sunt ceva informații noi.
Update 29 Iulie 2024: Aparent turcii de la Nurol au câștigat licitația pentru centura de vest Timișoara. În cazul în care nu o să fie contestații și alte nebunii și după finalizarea întregii perioade de depunere a posibilelor contestații, Nurol are la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.
Așa că dacă o să meargă totul ceas, probabil că prin Aprilie-Mai 2027 o să circulăm pe centura vest Timișoara.
Până atunci, să termine măcar centura sud a Timișoarei să putem ocoli dinspre Remetea spre Șag mai ușor.
Cum va fi și cât va costa centura de vest a municipiului Timișoara
Drumul va avea profil de drum național cu 2 benzi pe sens, deci limitare la 90 km/h cel mai probabil, dar măcar se va putea merge decent fără riscuri de depășiri. Asta în contrast cu centura nord și centura sud, care au doar o bandă de sens pe mers și pe centura nord cu 0 locuri de depășit legal (datorită unui deștept de la poliție care a sugerat asta pe absolut tot tronsonul, nu în locurile cu adevărat periculoase)
Valoarea totală a investiției va fi de 460 de milioane de euro cu tva inclus, bani care vin din programul de transport 2021-2027.
Acum vreo 11 ani, când vorbeam despre centura de sud a Timișoarei (care dupa atâta timp încă nu e gata, probabil prin toamnă) că vom avea centura de vest prin 2050, când s-or aloca fonduri. Era o perioadă ceva mai tristă din punct de vedere al investițiilor pe drumuri, dar dacă totul merge bine, până în 2026 vom putea circula cu viteză decentă și prin vestul Timișoarei.
Ce spune directorul CNAIR despre viitoare centură Vest (6 Februarie 2024)
Am transmis astăzi spre validare la ANAP documentația pentru construcția Variantei de Ocolire Timișoara Vest! Viitoarea nouă rută (13,9 km), care face parte din rețeaua TEN-T Centrală, va realiza conexiunea rutieră între DN Centura Timișoara și Variata Ocolitoare Timișoara Sud (în execuție) și va sprijini inclusiv dezvoltarea economică regională. VO Timișoara Vest va avea profil de Drum Național cu două benzi pe sens, iar în cadrul contractului vor fi realizate 10 lucrări de artă, din care 3 sunt de o complexitate tehnică ridicată:
– Pasaj pe varianta de ocolire peste DN59+Pasaj peste CF100 în lungime de ~750 m,
– Pasaj pe varianta de ocolire peste DN 6 și CF133 în lungime de ~450 m
– Pod pe varianta de ocolire peste râul Bega și peste rezervoarele de nămol în lungime de ~450 m.De asemenea, pentru asigurarea relațiilor de trafic, se vor amenaja 4 noduri rutiere după cum urmează:
Cristian Pistol, director CNAIR
1. Nod rutier la intersecția Varianta ocolitoare Timișoara Vest cu DN69 (E671) și Drumul național Centura Timișoara (DNCT);
2. Nod rutier la intersecția Varianta ocolitoare Timișoara Vest cu DN6;
3. Nod rutier la intersecția Varianta ocolitoare Timișoara Vest cu DN59A;
4. Nod rutier la intersecția Varianta ocolitoare Timișoara Vest cu Radială Nouă de Vest (C30)
Traseul viitoarei centuri vest Timișoara (probabil)
Fiindcă avem aceste detalii disponibile, haideți să vedem pe unde ar trebui să treacă centura de vest a Timișoarei și pe unde ar trebuie să putem să mergem de la finalul lui 2026 (6 luni proiectare, 24 luni execuție)
Scuzați formele mai puțin precise din hartă, dar desenul nu e punctul meu forte. Am încercat totuși, pe baza hărților pe care le-am găsit (care sunt de o slabă calitate) să desenez felul în care va arăta, cel mai probabil, centura de Vest a Timișoarei.
Să luăm segment cu segment.
Segmentul Intersectia centura Nord – DN 6
Primul segment de centură va fi cel dintre actualul giratoriu de pe DN69 (E671) si DN6. Acesta va avea 4.4 km (aproximativ) si va traversa DN6 undeva la 2 km după calea ferată Timișoara – Arad. Iesire către DN6 va fi undeva la 1.2 km de drumul național, pentru a permite o mai ușoară descărcare a autovehiculelor către DN6.
Iesirea dinspre Nord va avea 1.7 km, iar dinspre sud vor fi 2.4 km. La iesirea dinspre sud probabil că ar fi o soluție mai simplă să facă descărcarea direct în apropierea DN6 în loc să facă tot ocolul, dar acolo vor fi detalii care vor fi decise în viitor. Acelasi tip de descărcare, dinspre sud spre nord pe DN-uri ar putea fi realizată mult mai aproape de drumuri, dar din nou, nu asta e trecut pe hartă.
La intersecția cu DN 6 cel mai probabil vom avea încă un giratoriu pentru a asigura o bună fluiditate a traficului pe acel segment care este destul de circulat.
Segmentul DN 6 – DN 59
Segmentul acesta va avea undeva la 5 km, iar la 1.6 km dupa intrarea pe segment va exista o parcare mai mare, singura pe care am putut să o deduc.
La 3.5 km de la intrarea pe acest segment va fi ieșirea către DN 59, între Săcălaz și Timișoara. Se putea face mai eficient decât arată în desen ? Probabil. Mă gândesc însă că vor să prevină orice tip de blocaj pe intrare / ieșire de pe centură, de aceea este atât de lungă zona de ieșire. La intersecția cu DN 59 cel mai probabil se va face fie un giratoriu, fie cei care ies de pe centură vor avea cedează. Dar cel mai sigur un giratoriu, pentru a asigura o mai bună fluență.
Segmentul DN 59 – Intersectie centură Timișoara Sud
Segmentul va avea aproximativ 3.8 km și se va termina în centura de sud a Timișoarei, înainte de râul Bega. De aici va porni o intersecție care va merge în partea de vest a Timișoarei.
Deși pe desene nu se vede foarte clar, cel mai probabil acel drum va ocoli pe la nord stația de tratarea a Apelor Uzate de la Aquatim și se va lega de Splaiul Nicolae Titulescu. Acolo va fi un pic mai complicată intersecția, fiind necesară o trecere peste calea ferată dintre Timișoara și Jebel și o lărgire a drumului la coborârea pe Titulescu, pentru ca apoi să se lege de viitoarea radială vest, cea care se va forma după terminarea pasajului Solventul și a podului peste Bega din continuarea acelui traseu.
Când va fi gata centura de vest Timișoara ?
Licitația ar urma să fie lansată în perioada următoare, iar dacă e să ne luăm după termenele pe care le-am avut in ultima perioada până la semnarea efectivă a unui contract, va mai dura aproape 3 luni, în cazul cel mai fericit, pentru alegerea unui constructor. E posibil să fie și mai mult de atât, e greu de spus în tot lanțul birocratic și de numărul de contestații.
Să zicem că în luna Iunie se semnează contractul și nu sunt alte probleme, constructorul are 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție, lucru care ar duce finalizarea centurii de vest a Timișorii unde în Decembrie 2026. Realist însă, nu vă așteptați mai devreme de primăvara anului 2027 să puteți circula pe 4 benzi pe centura de vest a municipiului de pe Bega.
De asemenea, dacă vedeți erori pe hartă / descriere, rog să le corectați în comentarii (în mod respectuos). Am avut destul de puține date legate de traseul precis, parcări și mai ales nodurile rutiere au fost foarte vag desenate pe alte hărți și a trebuit să improvizez un pic încât să aibă logică pe harta. Așa că veniți cu corecturi, dacă e cazul.
Nu ar fi mai bine daca descarcarea nr 3 sa se faca in strada garii la pasaj solventul? Pentru ca ar avea mai multe conexiuni.
@Constantin – ideal ar fi fost să meargă pe lângă calea ferată cu o stradă și să ajungă până la Solventul, dar fiind teren privat, nu se poate interveni chiar așa de ușor. E bună și ieșirea la Solventul, cât timp se face continuarea din cu un pod peste Bega undeva pe Strada Nicolae Titulescu. Fiind o zonă cu cale ferată și râu, nu cred că au avut în acel moment soluții prea multe. De văzut pe viitor cum se poate face o ieșire mai bună în acea zonă de oraș.