Cifoza, un fenomen tot mai prezent

Nu o sa va plictisesc cu tehnicalitati medicale (adica statistici), e doar o simpla observatie pe care am cules-o intalnindu-ma cu diverse persoane de-a lungul anului 2011.

Cateva observatii care trebuie mentionate:

– Persoanele care au intre 25 si 32 de ani tind sa aiba o mai buna postura. Nu stiu exact care e motivul, dar am observat asta la multe persoane.

– Multe dintre persoanele din generatia mea (22-24 de ani) sunt usor inclinate in fata, dar nu la un unghi care sa aiba o cifoza complicata

– Intre 16 si 19 ani cifoza e ceva mai avansata, dar nici acolo la nivelul periculos

– Intre 10 si 14 ani, in urma unui studiu facut pentru licenta am observat ca nu mai putin de 40 % din toti elevii acelei scoli aveau o atitudine cifotica. Din nou, nu cifoza in toata regula si dat fiind varsta, e ceva normal. Doar ca daca aceasta se accentueaza, ar fi bine sa mergeti la un terapeut pentru cateva sedinte si recomandari pentru a reveni la o postura corecta. La aceasta varsta, datorita cresterii accentuate in inaltime, organismul tinde sa se aplece tot mai mult din cauza centrului de greutate al organismului care se schimba, dar si pe cel de la nivelul gatului. Mai simplu spus, devine brusc mai greu sa-ti pastrezi capul pe umeri.

– Peste 40 de ani deja cifoza e la un nivel la care incepti sa iti faci griji. Majoritatea persoanelor pe care le-am vazut eu intre 40 si 50 de grade prezinta o deviatie in plan sagital a coloanei (cifoza, lordoza) dar si scolioza, multe datorate deteriorarii articulatiilor (artroza, artrita) dar si prezentei osteoporozei (odata cu menopauza) la femei dar si a altor boli specifice varstei care deterioreaza si mai mult organismul.

– Peste 60 de ani, ei bine, cifoza e cea mai mica problema la unele persoane. Alzheimerul e ceva mai prezent, articulatile sunt extrem de subrede iar miscarea este tot mai greoaie. E greu sa vezi o cifoza, mai ales datorita altor probleme care le prezinta acestea care sunt mult mai prezente si vizibile decat o cifoza.

Aceste date sunt valabile la aproximativ 70 % din populatia vazuta, ca sa nu ziceti ca toti sunt la fel.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *