Cifrele Covid-19 #3

A treia săptămână de lipsă în care mare parte din Români stau în case, fără activități sociale, fără lucruri interesante de vâzut în public. Să vedem ce s-a mai întâmplat în față de acum o săptămână:

15 Aprilie va fi prima zi în care bucăți din Uzina Dacia de la Mioveni vor fi din pornite, după o lună de pauză. În primă fază doar câteva departamente, dar pe măsură ce va trece timpul, o bună parte din muncitori vor reveni la lucru. Toate acestea se vor întâmpla însă doar dacă muncitorii vor avea echipament de protecție adecvat și vor respecta anumite norme sanitare.

15 Mai – Starea de urgență a fost prelungită de președintele Klaus Iohannis până pe 15 Mai 2020, deci mai avem cel puțin încă o lună și o săptămână de restricții de circulație și muncă. Oricum, chiar dacă nu vom mai avea stare de urgență, tot vom avea multe limitări de circulație și organizare în public și dupa 15 Mai, unele voci susțin că cel puțin până la începutul lui Iulie nu scăpăm total de restricții.

7 Ordonanțe militare – ultima ordonanță militară a băgat în carantină tot orașul Țăndărei, dupa ce grupuri de țigani veniți din Italia au venit direct cu coronavirus de acolo și nu a respectat carantina impusă de autorități, motiv pentru care armata a preluat prerogativele legat de circulația în localitate.

1 300 000 șomeri – peste 1 milion de oameni sunt în șomaj tehnic, cu peste 300 000 de concedieri, număr de 2.3 ori mai mari decât acum o săptămână. Cum situația nu se va îmbunătății în perioada următoare, ne așteptăm ca numărul de concedieri și intrări în șomaj tehnic să crească.

39 532 de concedieri în industria de comerț cu ridicata și amănuntul, 35 342 de concedieri în industria prelucrătoare, 26 967 de concedieri în construcții. Concedieri, nu șomaj tehnic. Patronii de companii se așteaptă să nu mai fie la fel de mult de lucru după ce perioada de urgență va trece.

5202 cazuri, 229 decese, 647 vindecați. 178 în stare critică – cifrele nu arată deloc bine după ultima săptămână, iar asta motivează autoritățiile să mențină aceleași condiții până în Mai. Față de acum o săptămână, avem dublu ca număr de cazuri, aproape triplu ca număr de decese, dar aproape triplu și număr de oameni vindecați. S-a dublat și numărul de teste, 51 800 de teste realizate.

Cam atât. Ne auzim în joia mare cu un nou set de statistici. După cum arată situatia, va fi mult mai rău din punct de vedere medical, așa că dacă aveți oportunitatea, nu vă expuneți. Stați acasă și învățați ceva nou.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Cifrele Covid-19 #3

  1. Pingback: Cifrele Covid-19 #4 - J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *