Cifrele Covid-19 #4

A mai trecut o săptămână, suntem în Joia Mare (cel puțin pentru ortodocși), iar de acum o săptămână s-au întâmplat câteva lucruri interesante, pe care probabil o să le detaliez aici

 • 14 Mai va fi probabil data când condițiile se vor mai relaxa nițel. Nu de tot, dar probabil vor permite anumitor oameni să meargă măcar să lucreze. Dar nu tuturor, iar cei din Horeca probabil că vor avea o perioadă destul de grea și de acum înainte. Și dacă se permite circulația, mă îndoiesc că vor avea la fel de mulți turiști anul acesta.

  Tot ce pot să spere e să adune ceva bani să îsi poată plăti angajații și facturile și să nu rămână prea mult în pagubă. Nu e vorba că oamenii nu ar ieși să cheltuie, dar viitoare criză economică o să doară rău la buzunare pentru mulți români.
 • 20000 de cazuri dacă nu se respectă restricțiile impuse de guvern. Așa zice ministrul Vela, în contextul în care în momentul ăsta suntem undeva la 35 % din acest număr de cazuri. Iar la cum se mișcau oamenii astăzi și la aglomerația pe care am văzut-o, cred că și fără să se ducă oamenii “să ia lumină”, tot ajungem pe la 13-14000 de cazuri până pe 1 Mai.
 • 3 țări au anunțat că vor relaxa unele din măsurile luate pentru a contracara această pandemie. Austria, Germania și Elveția au zis că vor permite anumitor categorii de angajați să revină la locurile de muncă, evident cu respectarea normelor de igienă necesare desfășurării activității.

  Probabil o să permită și oamenilor să călătoarească mai mult între landuri, dar tot vor fi anumite restricții pentru micile afaceri. Până când numărul de cazuri nu va scădea sub 100 de cazuri zilnic, probabil că nici nu se pune problema de ridicare a majorității restricțiilor.
 • 2 tări care au fost afectate destul de mult până acum, Italia și Spania, au intrat într-un final pe pantă descendentă în această săptămână. Într-un final au sub 400 de decese zilnic si undeva sub 4000 de cazuri descoperite zilnic. Nu sunt nici pe aproape de finalul crizei, doar că au trecut de maximul ei de acum o săptămână și jumătate.
 • O țară are consistent peste 1500 de decese zilnic. SUA a devenit rapid un foc de infecție al Covid, în special în New York și New Jersey, unde au fost cele mai multe cazuri.

  Aproape jumătate din decese (16500) și o treime din cazuri (225 000) sunt doar în statul New York, cel mai afectat de pandemie. Departe ca număr de cazuri este New Jersey, urmate de Michigan, Massachussets, Louisiana, California și Pensilvania. Alaska, Montana și Hawaii, state care sunt departe în general de orice, au cele mai puține cazuri înregistrate și mai puțin de 7 decese.
 • 7707 cazuri, 392 de decese, 1357 vindecați, 243 în stare critică – avem cu 50 % mai multe cazuri ca acum o săptămână, aproape dublu ca număr de decese, dublu e și numărul de persoane vindecate și cu 20 % mai multe persoane în stare critică. Nu mă aștept ca săptămână viitoare să avem neaparăt o explozie de cazuri. Dar peste două săptămâni…..

Să sperăm că ne auzim tot aici și că sunteți bine.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

2 thoughts on “Cifrele Covid-19 #4

 1. Pingback: Cifrele Covid-19 #5 | Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni - J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *