Cifrele Covid-19 #5

Au trecut două săptămâni de la ultimul update. Săptămâna trecută m-am luat cu alte treburi și nu am mai reușit să public un articol. Dacă vrei un refresh legat de cum era situația acum două săptămâni, vezi mai jos:

Update-ul despre cifrele covid-19 de acum două săptămâni

Acum însă, la finalul lunii Aprilie, situația pare să fie ceva mai bună și parcă oamenii au prins un pic mai mult curaj. În ultimele două zile a fost mult mai aglomerat în oraș și prin magazine, traficul a fost aproape ca într-o zi normală.

Ceea ce înseamnă că fie sunt oamenii foarte optimiști că acestă stare de urgență se va încheia pe 15 Mai, fie își bagă efectiv picioarele pentru că nu mai sau chef să stea în case.

Urmează primul weekend al lunii Mai, care în mod normal ar fi fost plin de mișcare și oameni care să invadeze muntele. Sunt convins că măcar câtiva oameni vor încerca să iasă din oras. Mulți nu vor reuși. E greu să știi că e soare și frumos și ești blocat în apartament.

În fine, hai să vedem ce s-a mai întâmplat în ultimele două săptămâni.

Ai citit articolul legat de ce ar însemna imunizarea colectivă, fără vaccin ? Gen toată lumea să aibă covid-19. Câte decese ar fi în toată lumea / România ? Vezi în articol.

13 $ – asta a fost prețul petrolului în ultimele zile pe piața americană. Efectiv nu mai au unde să îl pună, au umplut toate petrolierele și locurile de depozitare și încep să rămână fără spațiu. Am văzut însă că sunt câteva state americane care vor mai ușura din restricții, ceea ce ar putea duce pretul petrolului un pic mai sus în următoarea săptămână.

30 milioane – atât de mulți oameni au depus cereri de șomaj în ultimele două luni. Ca să întelegeți ce înseamnă asta, e 10 % din totalul populației. Nu populației abile de muncă, populației la general. Ceea ce înseamnă ca undeva la 20-25 % din forța de muncă americană a rămas fără job în ultimele două luni.

Past the peak – nu e neapărat o cifră, cât o constatare a faptului că marile țări din Europa au trecut peste vârful pandemiei. Nu sunt nici aproape de finalul acesteia, dar numărul de decese și infectări zilnice e în continuă scădere de mai bine de o săptămână și în țări precum Franța sau UK, țările din valul doi al infectării. Iar Spania și Italia își revin puțin câte puțin, anunțând numere tot mai mici de cazuri și decese zilnice.


12240 cazuri, 705 decese, 4017 vindecați și 221 în stare critică – dacă e un lucru bun la toată izolarea asta, e că cea mai mare parte a oamenilor au respectat măsurile impuse, iar cifrele o arată destul de clar. În două săptămâni a fost creștere a numărului de cazuri, dar nu a fost nici un spike, nici la numărul de infectări, nici la cele de decese.

Rămâne să vedem peste două săptămâni, dacă se va decide că vom avea ceva mai multă libertate de mișcare. Prim ministrul Orban anunța că cel mai probabil se va permite mișcare prin oraș (nu e ca și cum nu puteam face asta și până acum), dar dacă trebuie să ieșim altundeva, vor mai fi restricții.

Sper doar să permită oamenilor să mai iasă un pic din mediul lor. Dar știindu-i pe români, cel mai probabil s-ar duce să își vadă rudele și alți prieteni (și dacă au covid-19 să îi și infecteze) în loc să beneficieze de oportunitate și să iasă un pic din oraș și să mai dispară stresul actual.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *