Cifrele Covid #2

E 1 aprilie, dar din păcate nimănui nu îi prea arde de glume. Situația e destul de nasoala prin toată lumea, mai rău ca săptămâna trecută, toate economiile mondiale sunt pe modul de panică și oamenii deja încep să fie sătui de restricții în multe țări. Chiar și așa, mare parte din oameni încearcă să respecte carantina. Cât va mai dura, rămâne de văzut.

1 Aprilie – prima zi din nou trimestru financiar nu aduce vesti prea bune pentru urmatoarea perioadă. O contractare de 20 % la nivel mondial dacă economiile încep să își revină dupa 1 Mai. Și nu e deloc sigur că asta se va întâmpla.

6 luni – dacă se va da drumul oamenilor la munca începând cu 1 Mai, treptat, se preconizează că economia își va reveni până la finalul anului. Cu fiecare lună pe care oamenii o petrec în carantină, se mai adaugă încă 12 luni până la o revenire economică.

6 ordonanțe militare – am sărit de la 3 la 6 ordonațe militare. Ce s-a mai întâmplat între timp ? Ei bine, restrictiile au fost ușor înăsprite, iar Suceava și încă 8 comune adiacente au fost puse în carantină. Nimeni nu intră sau iese de acolo, drumurile sunt blocate de armată și poliție și cu excepția oamenilor care au un motiv bun să intre în Suceava, nimeni nu mai intră.

37 % din comercianți fie au închis, fie au redus activitatea în luna martie, iar odată cu ei au intrat în șomaj aproximativ 500 000 de oameni, adică undeva la 6 % din totalul forței de lucru din România. Cei care încă lucrează încearcă să ofere serviciile cele mai dorite în această perioadă. Combinezoane și măști la greu.

2460 de cazuri, 86 decese, 252 vindecați, 57 în stare critică. Bilanțul e mult peste estimările pe care le credeam eu, când bănuiam că o să fie 25 de decese. Aproape toate cifrele s-au triplat în 7 zile. Și suntem încă la început. Mai avem cel puțin 3 săptămâni în care lucrurile o să stea tot mai nasol. Probabil că avem mult mai multe cazuri, estimez că undeva pe la 10 000, dar mulți dintre aceștia nu au fost testați sau diagnosticați. În România s-au făcut până acum doar 26000 de teste, dar probabil că de săptămâna ce vine vor fi undeva la 3-5000 de teste făcute zilnic. Ar trebuie cel puțin atâtea dacă vrei să știi adevărata amploare a pandemiei.

Cam atât. Vedem săptămâna viitoare ce zic cifrele.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *