Conectarea la internet in 2015

viteza-internet

Cred ca au trecut mai bine de 15 ani de cand am folosit pentru prima oara internetul. Era un amarat de dial-up de la Romtelecom, abia daca puteai vedea ce pe el. Bine, aveam vreo 10-11 ani pe atunci, vroiam sa descarc jocuri toata ziua. Tin minte ca viteza de download era exprimata in bytes…. ah, vremuri bune.

Am trecut apoi la reteaua locala de internet, unde schimburile de informatii erau mai bune si chiar puteai cauta cate ceva pe internet. Dar mna, in general ma uitam dupa jocuri si filme. Tin minte si acum ca imi puneam serial dupa serial stargate la incarcat pe internet. Asa am vazut prima oara cele 10 sezoane din SG-1. Cred ca era 2005 pe atunci, mai incepusem sa invat cateva din tainele onlineului, lucru care m-a ajutat destul de mult pana astazi.

Pe vremea respectiva erau o multime de operatori locali de internet, care luau fibra de net de la companiile mai mari si apoi o vindeau local. Acum, in 2015, multe din acele companii au disparut sau au fost cumparare de una din cele 3 mari companii din online: RDS, Telekom sau UPC. Mai sunt inca multe companii care ofera servicii de internet de mare viteza, dar cea mai mare parte a romanilor sunt conectati la una din aceste trei mari companii.

In 2015 nu mai poti vorbi despre internet lent. Mai ales la orase, unde viteza la internet este in medie de peste 30-40 MB/s. Poti verifica asta cu ajutorul unui test de viteza la internet. In zonele rurale insa viteza e ceva mai redusa, fiind undeva intre 2 si 20 MB/s, in functie de localitate.

Locul in care scriu acum are conexiune la RDS, la birou am calculatorul conectat la UPC, iar la ai mei acasa am Telekom. In toate aceste locuri am o viteza destul de buna la internet, suficienta pentru a ma uita la un filmulet pe internet sau pentru a vedea ce mai e nou. Cam asta e internetul in 2015: e plin de operatori care ofera un internet suficient de bun pentru a face ce iti doresti.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *