Corpul uman – regiuni cu importanta practica – capul, gatul, trunchiul

Organismul uman este compus din 5 elemente principale: capul, gatul, trunchiul, membrele superioare (maini) si membrele inferioare (picioare).

Fiecare din aceste elemente este compus din segmente sau zone care, la randul lor, sunt impartite in regiuni topografice.

1. Capul este impartit in 2 zone:

craniana (corespunzatoare calotei craniene si elementelor sistemului nervos central care sunt adapostite acolo). Aceasta zona cuprinde urmatoarele regiuni
a). frontala
b). parietala
c). temporala
d). occipitala
e). auriculara

faciala (corespunzatoare fetei). Aceasta zona are urmatoarele regiuni:

a). orbitala (palpebrala)
b). infraorbitara
c). nazala
d). bucala
e). orala (sau labiala)
f). zigomatica
g). mentoniera
h). parotido-maseterina

2. Gatul prezinta patru zone: anterioara, posterioara, laterala dreapta si laterala stanga

I. zona anterioara a gatului are 2 segmeten delimitate de osul hioid si anume:

a) suprahioidian cu regiunile:
– submentoniera
– trigonul submandibular
b) subhioidian cu regiunile:
– laringiana
– traheala
– tiroidiana
– trigonul carotic

II. Zona posterioara a gatului se mai numeste regiunea nucala sau a cefei.

III. Zonele laterale ale gatului cuprind regiunile sternocleidomastoidiene, care in portiunea inferioara prezinta fosa subclaviculara (triunghiul supraclavicular mic) si regiunea laterala a gatului (regiunea supraclaviculara sau triunghiul lateral al gatului).

3. Trunchiul este impartit in 2 mari zone: una antero-laterala (ventro-laterala) si alta posterioara (dorsala).

a). zona antero-laterala are urmatoarele regiuni anatomice:
– subclavicuara sau infraclaviculara (in a carei extremitate laterala se afla spatiul sau trigonul deltopectoral)
– sternala
– mamara
– pectorala laterala
– hipocondriala
– epigastrica
– abdominala laterala (flancurile)
– ombilicala
– inghinala (inghino-abdominala)
– pubiana

Regiunile subclaviculara, sternala, mamara si pectorala laterala sunt situate pe linia mediana a corpului sunt nepereche, celelalte sunt perechi si sunt asezate simetric in dreapta si in stanga liniei mediene a trunchiului

b) Zona posterioara sau dorsala a trunchiului prezinta de asemenea mai multe regiuni anatomice:

– scapulara
– interscapulara
– infrascapulara (subscapulara)
– suprascapulara
– vertebrala
– sacrococcigiana
– lombara

Regiunile vertebrala si sacrococcigiana saun mediane, nepereche iar celelalte sunt perechi, simetrice.

Trunchiul se mai imparte in mod didactic in 3 mari segmente: toracele, abdomenl si bazinul; partea inferioara a bazinului cuprinde perineul care contine regiunile: pudendala, perineala si anala.

Toracele este partea craniala a trunchiului care contine cele mai importante organe ale aparatelor respirator si cardio-vascular; cutia toracica este formata din coloana cervicala, coaste si stern. Toracele are forma unui trunchi de con ( cu baza mica orientata cranial) aplatizat in sens antero-posterior; forma toracelui depinde de: dezvoltarea coloanei toracale, a coastelor si a sternului, prezentand numeroase variantii individuale (depinde in general de curbura coloanei in zonele cervicala si toracala).

Limitele toracelui: superior, este delimitat de gat printr-o linie imaginara care trece prin “furculita” sternala, marginea anterioara a claviculei, articulatia acromio-claviculara si procesul spinos al celei de-a saptea vertevre cervicale; inferior, toracele este separat de abdomen prin linia imaginara care trece prin apendicele xifoid, rebordul contro-costal si procesul spinos al vertebrei T12. Aceste limite nu corespund insa delimitari interne ale celor 2 cavitati: toracica si abdominala, deoarece, in partea superioara, plamanii depasesc nivelul claviculei iar inferior diafragma, care separa cele 2 cavitati, depaseste nivelul rebordului costal.

Separarea toracelui de membrele superioare se face printr-o linie imaginara care trece prin santul deltopectoral, anterior, iar posterior prin linia care uneste marginea mediala a omoplatuluicu linia de delimitare a toracelui de gat.

Abdomenul este zona trunchiului situata intre torace si bazin. Limita superioara este diafragma pe plan intern si rebordul costal, limita inferioara este reprezentata de o linie ce porneste de la simfiza pubiana, urmareste creasta iliaca pana la nivelul apofizei spinoase a vertebrei L5(lombara). Ca si la tgorace, limitele interne ale abdomenului su se suprapun celor externe deoarece inferior abdomenul patrunde si in pelvis (bazin) se poate descrie o cavitatea unica, abdomino-pelvina.

Abdomenul are o forma cilindrica, turtita in sens sagital, putand prezenta o mare varietate de modificari individuale, influentate de varsta, sex, constitutie, postura, statea de plenitudine sau vacuitate a organelor tubului digestiv, prezenta unor anumite stari fiziologice (sarcina) sau patologice. La copil, abdomenul este ovoid, cu polul mai voluminos orientat superior.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

4 thoughts on “Corpul uman – regiuni cu importanta practica – capul, gatul, trunchiul

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *