Covid-ul și-a luat avânt

TL;DR: Vorbesc despre cât de rapid s-a extins virusul în România. Și spălați-vă pe mâini dacă aveți contact cu alte persoane sau circulați în public.

Long story

Acum două săptămâni discutam în birou alături de colege legat de covid-19. Discutam și noi ce vorbeau toți oamenii, cum s-a extins virusul în China și prin Asia.

În Europa erau destul de puține cazuri și ne gândeam că dacă se face un screening bun la frontieră, nu va ajunge să se extindă foarte mult și în restul Europei.

Poate că într-un fel ne gândeam să nu se ajungă la o situație ca cea în care ne aflăm acum, cu granițele destul de aglomerate, cu restricții semnificative (și bine fundamentate) legate de evenimente publice și cu o stare de aproape panică pentru toată populația României.

Dar cum ziceam, n-a fost să fie așa. A trecut o săptămână și brusc Italia avea peste 1000 de cazuri. N-a fost chiar din senin, sigur au fost mulți Italieni care au avut contact cu persoane din Asia care erau purtătoare ale virusului.

Iar de acolo, s-a extins în restul Europei. La ora la care scriu acest articol, Italia are 12462 de cazuri si 827 de decese. Plus 2300 de persoane care au fost infectate (sau descoperite) doar astăzi. În 7 zile, numărul de cazuri s-a însutit.

Populația îmbătrânită și faptul că Italienii sunt foarte touchy-feely probabil că a contribuit la extinderea epidemiei pe teritoriul Italiei și închiderea granițelor prin Europa pentru cetățenii care vin din Italia.

Dar din Italia s-a extins și mai departe. Germania, Franța și Spania au peste 2000 de cazuri (de la 100-150 de cazuri acum o săptămână), iar mare parte din Europa are câteva sute de cazuri prezente.

În România era un singur cetățean cu covid-19 acum o săptămână, iar astăzi sunt 46 de cazuri (dintre care 16 descoperite doar azi, foarte multe cazuri fiind ale unor persoane care s-au întors din Italia).

Rata de mortalitate e mare la persoanele mai în vârstă, motiv pentru care și tările cu multe persoane în vârstă au o altă rată de mortalitate. Problema e că până la începutul lui Aprilie probabil se va ajunge la un număr destul de mare de persoane infectate și decese). Câte vor fi, greu de spus.

Dacă e să luăm exponențial, am putea avea 1000 de cazuri până la finalul lunii doar în România. În Italia, ar putea sări de 100 000 de cazuri.

Dar dacă se vor impune anumite restricții, posibil ca aceste numere să fie mult mai mici.

Totuși, vă las aici câteva din cifrele zilei de azi, ca să vedeți cât de rapid se extinde:

 • 2300 de cazuri noi în Italia
 • 958 de cazuri noi în Iran
 • 527 de cazuri noi în Spania
 • 497 de cazuri noi în Franța
 • 343 de cazuri noi în Germania
 • 242 de cazuri noi în Coreea de Sud
 • 238 de cazuri noi în Qatar (erau doar 24 de cazuri până acum)
 • 221 de cazuri noi în Norvegia
 • 180 de cazuri noi în Danemarca
 • 155 de cazuri noi în Norvegia

Pare destul de rău, asa-i ?

În orice caz, urmați sfaturile celor de la OMS și aveți grijă de voi, dar și de alții. Spălați-vă pe mâini și încercați, pe cât posibil, să existați contactul fizic cu prea multe persoane. O fi enervant, dar în felul acesta mai opriți virusul din a se extinde prea mult în cadrul populației.

Iar dacă aveți simptome, stați acasă și evitați pe cât se poate contactul cu alte persoane. Evident, dacă e destul de nasol, sunați la ambulanță și lăsați oamenii să își facă treaba.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Covid-ul și-a luat avânt

 1. Bianca says:

  Daca tinem cont de sfaturile autoritatilor, de igiena si sa nu iesim aiurea prin aglomeratii, o sa trecem in curand si peste grozavia asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *