Cum să îți faci pașaport în județul Timiș

Față de acum câțiva ani e mult mai ușor acum să îți faci un pasaport simplu electronic. Nu mai e blocaj birocratic, iar cu puțină organizare s-ar putea să nu pierzi mai mult de o oră pentru a îndeplini toate formalitățile necesare obținerii pașaportului.

Cum am scris și în titlu, tot ce spun aici e valabil pentru județul Timiș, unde locuiesc, dar în mare parte din țară situația e similară, doar trebuie înlocuită adresa.

Să revenim atunci și să vedem ce e de făcut pentru obținerea pașaportului.

Programare online

Pentru că nimeni nu are chef de stat la cozi imense pentru a face un pașaport, e mai sigur să îți faci o programare online. Siteul ePasapoarte e relativ ușor de utilizat, aveți acolo linkuri pentru diverse situații și cum trebuie rezolvate. Pe lângă asta, aveți ceva mai jos și un formular în care vă introduceți datele voastre (nume, prenume, email de doua ori, tipul de document pe care vreți să îl obțineți și locația), dar și numarul de persoane pentru care trebuie să faceți pasapoarte.

După ce completați toate aceste date, vi se vor genera datele și orele care mai sunt libere pentru depunerea documentelor. De exemplu, la ora la care scriu eu articolul (28 august 2018, ora 08:00), prima dată liberă este 12 septembrie, deci dacă vreți să vă schimbați sau să vă faceți un pașaport, e bine să știți cu două săptămâni înainte, să vă luați totul în calcul.

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului

Dacă vreți doar un pașaport simplu electronic, sunt doar două acte necesare:

– carte de identitate (adică buletinul, mai pe scurt)

– dovada plății taxei de pașaport – 258 de lei (pentru persoanele peste 12 ani)

De luat în calcul în județul Timiș, sediul pentru evidența populației e la Iulius Mall, la etajul 1 (sus langa Digi) și e bine să ajungeți măcar cu 10 minute înainte. Programul instituției este de Luni până Vineri de la 08:30 la 16:30.

Legat de taxa de pașaport, aceasta poate fi achitată:

  1. Online, prin virament bancar (Trezoreria Operativă Timiș – Nr. Cont: RO38TREZ621502602X022262, CIF Prefectura: 504990) , iar când mergeți la pașapoarte pentru depunere prezentați dovada plăţii generată la momentul efectuării tranzacţiei
  2. Poți face același lucru și de la banca, virând din contul personal către acelasi cont al Trezoreriei Timiș pe care l-am pus mai sus, iar atunci o dovadă a plății direct la banca unde ai contul.
  3. Prin mandat poștal (la orice poștă din țară). Iar dacă ai uitat să plătești, ține cont că Poșta Română are un sediu în Iulius Mall, doar că de foarte multe ori e destul de aglomerat pe acolo)
  4. În numerar sau după caz prin intermediul POS-urilor la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului şi la casieriile unităţilor CEC Bank.

Ar fi indicat să faceți plata cu cel puțin o zi înainte, să nu vă mai pierdeți timpul cu asta fix în ziua respectivă.

Documentele se depun doar în original, deci fie că e vorba de 1 sau 4 persoane, trebuie să fie toate acolo pentru eliberare, dupa cum spun și ei:

La depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială (sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă)

Eliberarea pașaportului

Pașaportul se eliberează, oficial, în 30 de zile lucrătoare, în cazul pașapoartelor eliberate în Romania, deși practic, după cum spun și ei, au reușit să reducă timpii la 10 zile lucrătoare, adică două săptămâni.

Acesta se eliberează de la serviciul public comunitar (adică trebuie să vă întoarceți înapoi să îl ridicați), iar dacă faceți pentru mai multe persoane, cel care a formulat cererea online poate să ridice toate pașapoartele. Mai poate și altă persoană, printr-o procură specială, dar deja e mai complicat. Aveți grijă să menționați cine și în ce fel le preia atunci când depuneți toate actele.

Evident, dacă e un caz mai specific, e nitel mai complicat (ca orice caz specific), dar vă recomand să folosiți siteul Direcției Generale de Pașapoarte. O arăta ca în 1999, dar își face treaba.

Mai aveți alte întrebări sau nelămuriri ? Lăsați un comentariu mai jos și o să încerc să vă răspund cât mai la obiect.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Cum să îți faci pașaport în județul Timiș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *