Cum sa reciclezi mai usor

Reciclarea e unul din obiectivele pe care Romania nu le indeplineste momentan cu brio. Suntem una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana (daca nu chiar ultima) la capitolul reciclare. Iar gunoaie, sa fim sinceri, se anunca peste tot, fara diferentiere, fie ca e mare, munte sau in mijlocul unei padurici langa Bucuresti. Oamenii din Romania (nu toti, evident) arata de foarte multe ori o indiferenta grava legata de subiectul curatenie. Probabil ca ar trebui la un moment dat sa ii obligam sa curete dupa ei. Cateva saptamani la rand in care sa fie niste forte de ordine prin parcuri, cu niste containere speciale pentru fiecare tip de material folosit si probabil ca s-ar mai linisti.

Ar fi evident si scandaluri gramada, pentru ca avem suficiente recalcitrante care nu inteleg de ce e ok sa strangi gunoiul dupa tine. Ar fi un motiv, dar n-are rost sa ma apuc sa injur aici pe blog. Revenind, o astfel de campanie in astfel de locuri probabil ar mai descuraja oamenii sa arunce gunoaiele peste tot. Si pana la urma, nu trebuie sa faci multe sacrificii. Oricat ai incerca sa reciclezi, e clar ca nu poti sa reciclezi totul. Dar ar trebui cumva sa il imparti in 3 categorii macar.

1. Plastic – sticle, peturi, pungi de paine, pungi de carat, toate sunt din material plastic. Daca nu mai ai nevoie de ele, daca sunt murdare sau au alte probleme, pune-le in zona de plastice pentru reciclare. Sau daca nu ai prin zona, pune-le intr-o punga de gunoi si apoi rastoarna-le la un container intre timp. Astfel de plastice trec printr-un perforator de peturi si apoi sunt comprimate in baloti si trimise mai departe la reciclarea lor in alte sticle. Procesul e mai complex la captiolul plastice, dar e mai bine decat sa fie aruncate aiurea in natura.

2. Doze – fie ca e vorba de o doza de suc sau una de bere, dozele sunt din metal, motiv pentru care e mai simplu sa le strangem in pungi. In plus, e mult mai eficient sa reciclam dozele de aluminiu decat sa cream unele noi, iar procesul nu e dificil. E chiar mai simplu, fiind usor de presat intr-o presa pentru balotarea deseurilor, formand o masa compacta foarte usor.

3. Sticle – cu sticlele e ceva mai dificil, trebuie sa ai grija sa nu se sparga, dar si acestea pot fi reciclate. Chiar foarte usor, pentru ca sticla e foarte usor de adaugat ca material pentru noi cantitati de sticla. Si mna, oricum, cine isi doreste sa calce pe cioburi pe strada sau prin padure ?

Mai e si hartia pe lista, dar sincer, hartia e mai usor de pus pe foc, mai ales la un gratar, iar in astfel de cazuri nu e implicata foarte multa hartie. Daca e multa maculatura totusi, puteti cauta sa o duceti la reciclat. Dar sincer, e mai usor sa plantati copaci decat sa reciclati hartie.

Ah, si sa nu uit. Sunt multe hipermarketuri mari de pe la noi care au in parcari aparate unde poti sa adaugi deseurile de genul in functie de tipul lor, iar la un numar semnificativ de astfel de deseuri iti ofera bonuri pe care le poti cheltui in magazin. La unul din magazinele din Timisoara unde am vazut asta, ofereau 0.05 lei per sticla de plastic si 0.03 per doza de metal. Nu pare foarte mult, dar daca intr-o luna ai strans 200 de doze, e un bon valoric de 10 lei. Si stiu ca veti zice ca nu merita asta timpul vostru. Macar organizati-va si strangeti totul separat. Pentru unii oameni care stau pe strada astfel de initiative sunt bune, pentru ca ii mai ajuta cu mancarea. Si am vazut oameni ai strazii care cotrobaiau prin containere dupa sticle de plastic sau de metal.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *