Cum să speli tricourile de lână merino

Tricourile de lână merino sunt una dintre cele mai bune investiții pe care le-am facut în ultima vreme. Am cumpărat câteva tricouri acum doua luni, iar până acum, deși le-am purtat de câteva ori, par să își facă treaba destul de eficient. Adică nu miros. Asta până ieri, când am avut o sesiune de transpirat excesiv. Iar acum am impresia că am ajuns la limita maximă. În sensul că deja ar cam trebui să spăl tricourile pe care le am.

Am citit pe mai multe siteuri că genul acesta de tricouri nu se spală foarte des, iar când se face asta, trebuie urmat un tratament aparte. Ca orice om, îmi arunc toate tricourile și hainele odată în mașina de spalat, dar cu tricourile de lână merino nu am posibilitatea asta. Așa că am facut un pic de research legat de cum se spala tricourile de lână merino. Aparent se pot spăla manual, dar și la mașina de spălat, dar sunt câteva reguli pe care trebuie să le iei in considerare:

1. Niciodata nu strângi sau storci un tricou de lână merino, pentru că dacă faci asta o să îți distrugi țesătura tricoului

2. Nu baga niciodată un tricoul din lână merino la uscător. Ma refer la un uscător electric.

3. Alege un săpun / detergent special pentru lână, vei vedea că merită să folosești ceva special. Dacă nu vrei un detergent special de lână, atunci ai grijă să nu folosești balsam sau înălbitor (pare logic, nu ?) la spălare.

4. Nu pune niciodată un tricou de lână merino la uscat pe un calorifer electric, vei distruge țesătura. La fel, nu expune un tricou de lână merino direct la soare, ci mai degraba întins, undeva la aer.

Iar acum, cum să spălați haine din lână merino: metoda manuala și metoda la mașina de spălat

Spalare haine de lână merino ”de mână”

De ce ai nevoie: detergent special de lână, doua vase, apa călduță (30-40 grade celsius)

Ia apa si umple cele două vase. Într-unul din vase adaugă și detergentul special de lână si amestecă. Adaugă tricoul în vasul cu detergent și apa caldă și lasă-l acolo câteva minute (undeva între 3 și 6 minute), apoi mișcă tricoul ușor prin vas dintr-o parte în alta timp de un minut.

Scoate tricoul din apa cu detergent, si muta-l în celălalt vas și clatește-l de câteva ori, până când apa e limpede.

La final, scoate restul de apă din tricou, fără să îl răsucești (regula nr. 1). Doar strângi ușor tricoul, de sus în jos, fără sa pui prea multa presiune. Iar apoi îl lași întins undeva într-un loc aerisit.

Spalare haine de lână merino la mașina de spălat

De ce ai nevoie: mașină de spălat rufe (doh!), detergent special de lână

E de preferat, dacă totuși vrei să adaugi tricourile de lână merino în mașină, sa le pui doar pe acestea, fără alte haine. Asta ca să previi colorarea lânii de la alte haine.

Întoarce toate tricourile pe dos, adaugă detergentul special și ai grijă să selectezi un program special pentru haine de lână (majoritatea mașinilor de spălat moderne au un astfel de program, in general 30 de grade și fără stoarcere agresivă.

După terminarea ciclului de spălare, scoateți-le din mașină imediat și întindeți-le într-un loc aerisit.

Uscarea hainelor de lână merino

Cum spuneam mai sus, de preferat e să le lăsați la uscat într-un loc aerisit si ferit de razele directe ale soarelui. Există însă câteva trucuri pentru a putea usca mai ușor hainele de acest fel.

1. Folosiți un prosop și rulați tricoul în interiorul acestuia, apăsând ușor pe el pentru a scoate apa din acesta.

2. Lăsati-l cât mai întins posibil, în acest fel se va usca uniform.

3. Puteți chiar să folosiți un fier de câlcat, dacă are o funcție specială pentru haine de lână. Dacă vreți să câlcați hainele de lână merino, așteptați până se usucă.

E recomandat să nu mișcați fierul de călcat înainte și înapoi peste lână, ci în schimb să coborâți fierul direct pe țesătură, să țineți apăsat timp de câteva secunde și apoi să îl ridicați direct, iar daca tricoul este mai delicat, acoperiți cu un prosop curat și umed înainte pentru a îl proteja.

Ai nevoie de alte detalii despre cum să îți îngrijești hainele de lână merino ? Lasă un comentariu mai jos, poate dacă sunt suficiente cereri pe un anumit topic, voi face un articol separat.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Cum să speli tricourile de lână merino

  1. Pingback: Mountain gear – ce ar trebui să ai la dispoziție – J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *