Din 2006 incoace am tot urmarit Cupa Africii. In 2006 am urmarit Cupa Africii pentru ca aveam, cred, un jucator din Liga 1 in competitie. Din pacate, nu mai stiu daca asta este adevarat au ba, pentru ca nu imi mai aduc aminte despre ce jucator era vorba. Pe atunci transmitea, ca si acum, Eurosport.
Si era interesant. Desi comentatorii vorbeau foarte mult despre tarile Africane prezente la acest turneu final, foarte putine din cuvintele folosite atunci erau despre fotbal. Dupa acea cupa a Africii am invatat foarte multe despre tarile din Africa. Prea putine despre fotbalul din Africa. Pentru ca din punct de vedere fotbalistic, Cupa Africii, desi avea multi jucatori buni, era o competitie destul de slaba, cu putine goluri.
Editia din 2008 a fost in schimb destul de bun, inscriindu-se destul de multe goluri iar in cadrul acesteia cele 4 mari favorite au ajuns in semifinale: Coasta de Fildes, Ghana, Camerun si Egipt. Daca va intrebati unde e Nigeria…. ei bine, a fost eliminata de Ghana.
Finala a fost un turneu interesant, castigat, ca si in 2006, de Egipt, dupa 1-0 in finala cu Camerun. Jocul parea din ce in ce mai bun si sperantele pentru un fotbal African mai bun cresteau, mai ales ca in 2006 Ghana a ajuns pana in optimile de finala ale Cupei Mondiale.
In 2010 a fost din nou an de Cupa Mondiala, iar in acel an tot Egipt a castigat. Ciudat a fost in acel an altceva. Meciul de deschidere, cu fostul portar al Stelei, gafeorul Carlos, in poarta Angolei. A fost unul dintre cele mai interesante meciuri de fotbal pe care le-am vazut vreodata, pentru ca au aratat cat de buni sunt unii jucatori africani, comparativ cu cat de slab joaca pentru tarile de origine.
Meciul de deschidere din 2010 a avut la start gazda editiei, Angola si Mali. Angola a inceput bine, iar la pauza avea 2-0. Dupa pauza, in minutul 74 avea 4-0. Iar atunci jucatorii buni ai Malienilor s-au trezit si au inceput sa joace asa cum ii vedem la cluburile de la care vin. Intai Seydou Keita a marcat pentru 4-1 in minutul 79′, urmand ca din minutul 88 pana in minutul 95 sa mai marcheze inca trei goluri prin Frederic Kanoute, Seydou Keita (din nou) si intr-un final Yatabare. Golurile din ultimele minute au fost marcate dupa niste gafe teribile din apararea Angolei. Carlos a avut si el un rol la al treilea gol.
Pana la urma, Egipt a invins in finala pe Ghana, scor 1-0.
In acelasi an, s-a jucat si Cupa Mondiala din Africa de Sud. Au fost 6 echipe din Africa calificate in grupele competitiei. Bilantul a fost:
Africa de Sud, 4 puncte – locul 3 in grupa,
Nigeria, 1 punct, locul 4 in grupa,
Algeria, un punct (si ce punct, cu Anglia), locul 4 in grupa,
Camerun, 0 puncte, locul 4 in grupa
Coasta de Fildes, 4 puncte, locul 3 in grupa
Ghana, 4 puncte, locul 2 in grupa (la limita, la egalitate de puncte cu Australia).
Ei bine, Ghana a fost o echipa mare la Cupa Mondiala. Au reusit sa elimine SUA in optimi (2-1 dupa prelungiri dupa un gol fantastic al lui Gyan Asamoah) iar in sferturi au avut ghinionul sa dea peste o echipa fantastica a Uruguay-ului. Dupa 1-1 in 90 de minute (inca doua goluri fenomenale, cele a lui Muntari si a lui Forlan), s-a ajuns in minutul 120, cand Suarez a scos mingea cu mana (adica a boxat-o) iar Gyan Asamoah a ratat un penaltiul. Pana la urma, Ghana a pierdut la penaltiuri, 4-2.
Si ajungem la editia de dinaintea celei de anul acesta. Mai exact editia de Cupa Africii din 2012 din Guineea Ecuatoriala si Gabon.
Egiptul nu a participat, in special datorita tensiunilor din tara (Primavara Araba), astfel incat era timpul sa vedem o noua campioana a Africii. Iar Coasta de Fildes era favorita. A si ajuns in finala. Doar ca finala a fost pierduta la penaltiuri contra Zambiei, care a castigat pentru primul titlu din istorie.
In 2013 a fost programata o noua editie. De ce in 2013 va intrebati ? In special datorita marilor cluburi din Europa, care nu mai doreau ca jucatorii sa plece la Cupa Africii in Ianuarie, mai ales cand in vara erau fie Campionat Mondial, fie Campionat European.
Asa ca au mutat editile in ani impari. Editia aceasta din 2013 este prima editie in acest format si sunt sanse mari ca ea sa fie printre cele mai slabe, mai ales dupa ce am vazut primele doua meciuri.
Africa de Sud nu a jucat nimic impotriva nationalei Capului Verde, doar 0-0. Angola si Maroc au terminat la egalitate, tot 0-0, intr-un meci mai plictisitor decat o partida blatuita din Liga a 3 a din Romania. Si asta e de rau. Astept totusi ca Ghana, Nigeria, Algeria si Coasta de Fildes vor marca mai multe goluri si vor inviora putin acesta editie.