De-ale zilei – 4 Ianuarie 2021

M-am hotărât să încerc o rubrică zilnică în care să pun câteva din știrile importante de-ale zilei. Sau săptămânii. E cumva un exercițiu pentru mine să văd dacă pot scrie ceva mai des pe aici, să îmi reiau cumva exercițiul, ținând cont că anul trecut am scris puțin peste 30 de articole.

Cu acest simplu intro, să purcedem și să aflăm care sunt știrile importante ale acestei zile.

Oleaginoase, la jumate din capacitate

Producția de floarea soarelui a fost extrem de scăzută, din cauza anului secetos din multe regiuni ale României (nu și în Banat). Din acest motiv, prețurile pentru produsele care conțin floarea soarelui probabil vor urca semnificativ în următoarea perioadă. Asta include uleiul sau halva-ua. Bine, nici la rapiță, soia sau porumb situația nu e roz, deci așteptați-vă la prețuri mai mari în următoarea perioadă.

Aston Martin înapoi în Formula 1

Multă vreme au fost sponsori, dar acum s-au decis să revină în F1. S-au decis mai degrabă datorită presiunilor din partea lui Lawrence Stroll, care deține undeva la 20 % din Aston Martin. Oricum, va fi un an interesant, cu un Ferrari care tânjește să revină în top, după un an catastrofal și cu câteva schimbări interesante la timonă. Vom vedea până prin Februarie care e situația.

Fiat-Chrysler upgradează fabrica în Polonia

Fabrica de la Tychy a celor de la Fiat Chrysler va beneficia de investiții de peste 2 miliarde de euro, în special pentru pregătirea viitoarelor modele hibrid si eletrice ale grupului care vor merge pe piața europeană. Anunțul vine în contextul în care UE abia ce a aprobat merger-ul dintre PSA si Fiat Chrysler, destul de condiționat de portofoliul mărit al acestor grupuri.

Bali-ul, plin de plastic

Bine, nu e singura zonă maritimă unde tone de plastice și alte gunoaie sunt aduse înapoi la mal. Dar că acolo sunt turiști mulți în general și e mult mai evident.

Aviația is in big kahuna

Cumva normal pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimul an. Multe state și-au ajutat companiile din propria tară pentru a nu se ajunge la falimente furtunoase, dar odată cu vaccinul, se preconizează o revenire timidă odată cu vara / toamna lui 2021. Evident, asta dacă vaccinul e într-adevăr eficient și măcar 30 % din populația europei se va vaccina.

N-ai voie să instigi împotriva țiganilor

Nu e ca și cum până acum lumea spunea pe față că urăsc țiganii. Sau rromii. Sau cum vreți voi să le ziceți. Oricum, e interesant pusă o chestie în lege:

“O organizaţie cu caracter antiţigănist se defineşte ca orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.”

Ce amar înseamnă asta ? Cine decide ce e o doctrină antițigănistă ? Înțeleg să vină trei indivizi pe stradă și să urle ceva de genul “moarte țiganilor”. Acolo e clar. Dar ciudat e că inversul sau aplicarea pentru orice altă etnie nu e legiferată. Deci poți merge liniștit pe stradă să zici că huțulii pot să-și dea foc.

Măcar de-ar face o lege completă, să vizeze toate aceste variante.

Evident, ar mai fi și alte știri, dar ăstea sunt cele care mi-au sărit în ochi astăzi.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *