De ce ne simțim obosiți stând acasă ?

Au trecut peste 40 de zile de când România e în stare de urgență iar mișcarea populației este limitată destul de mult. Doar cei care trebuie neapărat să meargă la locurile de muncă se pot deplasa pe distanțe ceva mai mari.

Mare parte din populație a stat pe cât posibil în case, cu ieșiri doar pentru cumpărături, activități fizice sau agricole. Și acelea destul de rare. Pentru cei care stau în suburbii sau pe la casă, n-a fost chiar atât de rău, fiind și perioada plantărilor acum.

Dar pentru cei care stau la bloc, fiind limitați la doar câteva sute de metri de casă, probabil că nu a fost la fel de simplu. Și mulți au senzația că sunt mai mereu obosiți, chiar dacă nu se ocupă cu mai nimic prin casă.

De unde starea de oboseală ?

Motivul e unul simplu: nu faci la fel de multă activitate ca de obicei, iar muschii tăi se degradează încetul cu încetul. Pe lângă asta, probabil că mai mereu cauți să ronțăi câte ceva.

Iar după câteva zile de uitat la filme, miscat din pat la frigider și apoi la baie și ai reluat ciclul, situația ta fizică probabil că nu e grozavă.

Starea de oboseală apare în special pentru că nu te miști prea mult. Iar dacă nu te miști suficient, organismul se degradează, iar mișcările pe înainte le făceai fără probleme îți consumă parcă mai multă energie. Și asta se și întâmplă, motiv pentru care după 10-12 ore te simți cu o poftă de somn de numa’ numa’.

Ce poti să faci să ieși din starea asta ?

În primă fază, programează-ți o perioadă de 10 minute de mișcare mai intensă prin casă în fiecare dimineață. Poți să alegi tu ce vrei să faci. Stretching, gimnastică, flotări, orice îți pune sângele în mișcare și te roșești nițel la față.

După aceea, încearcă să ieși măcar la un pic de alergat sau mers. Măcar 1, 1.5 km de activitate fizică pe zi, ceea ce înseamnă undeva la 15 minute de plimbare. Dacă te simți capabil, încearcă și mai mult și chiar e bine să mergi ceva mai mult, ca să capeți o mai bună rezistență fizică.

Mai sunt 18 zile de stare de urgență, dacă nu se schimbă altceva din punct de vedere al numărului de cazuri. Până atunci, încercați să păstrați distanța de alte persoane, purtați o mască când ieșiți în public (cel mai probabil vom purta măști în public în următoarele luni, deci mai bine vă obișnuiți) și miscați-va…. în limite legale.

Doar să nu ieșiți prea pufoși din starea de urgență.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *