Decaderea Profi

As fi vrut sa scriu un articol mai amplu despre acest lant de magazine, dar timpul nu imi permite din pacate. Voi incerca sa fiu mai scurt.

Am fost acum o saptamana in Profi-ul dintre Torontalului si Aradului. Acolo, aproape pustiu, cativa calatori abia mai intrau sa isi ia ceva de mancare ( au ei acolo hering in suc propriu, imi place la nebunie ). Si mi-am adus aminte de perioada de acum cativa ani cand profi era unul dintre primele supermarketuri din tari si tot odata primul venit in valea jiului. Stiu ca a fost nebunie pe acolo in primele 6 luni, pentru ca gaseai produse mai ieftine ca in restul magazinului si mno, ca tot romanul la supermarket, iti faceai cam toate cumparaturile de acolo. Stiu ca s-au inchis foarte multe magazine alimentare ceva mai mici tocmai din cauza acestui supermarket.

Dupa cateva luni daca nu ma insel a aparut si Artima, dupa care si penny ( care s-a raspandit in toate orasele din valea jiului ). O groaza de mini-magazine s-au inchis, foarte putine au ramas in picioare. Profiul inca mai are clienti in petrosani, in timisoara insa e cu totul si cu totul alta discutie.

Update 2011

Recunosc ca in Timisoara nu am fost decat acum un an si jumatate, dar din povestile auzite, am remarcat si aici ceva. Profi a fost la fel, unul dintre primele magazine aparute in oras, a avut succes si s-a extins.

In zona de est a orasului – calea lugojului – nu prea exista alte supermarketuri in afara de profi. De fapt, nu prea exista altele. In mare zona aceea este populata cu chiriasi si cu hoteluri.

In restul orasului ai zeci de marketuri inspre care poti sa mergi. Real si Selgros la iesirea spre calea aradului, billa si kaufland la intersectia dintre circumvalatiunii si gheorghe lazar. Asta e doar zona de nord-vest a orasului, zona destul de populata si cu autobuze care circula zilnic pana la aceste marketuri.

In zona de sud, pe calea sagului, apar din nou selgros si real. Mai e si un Kaufland undeva pe langa Piata Aurora. In cealalta parte, spre buzias, e doar Billa.

Si as putea continua. Are si Billa un atu undeva in oras, apropierea de complexul studentesc. Ala banuiesc ca e totusi mai populat. Restul insa par a fi “maini moarte” in orasul asta. Cumparatorii nu se mai ingramadesc sa intre acolo. Nu neaparat din cauza preturilor, cat a diversitatii de produse pe care alte magazine le au.

Prevad ca vor fi ceva magazine profi care se vor prabusi usor si cu criza asta. Nu toate, categoric, dar cateva sigur se vor duce in jos si vor fi neprofitabile.

Articolul asta nu e scris pentru a face o sinteza a supermarketurilor din oras si de a arata diferentele dintre ele. Toata ideea este ca acest lant de magazine ramane in urma fata de restul si incepe sa duca o lipsa acuta de vizitatori.

Update 2018

Au trecut multi ani peste articolul asta. Am si uitat de el. Peste tot prin tara situatia s-a schimbat dramatic. In 2009 situatia Profi era intr-adevar destul de nasoala, dar in ultimii ani, odata cu imbunatatirea economica, s-au mai schimbat nitel si cei de la Profi.

Departe de a fi perfect, pot sa adaug cateva lucruri despre ce s-a modificat in aceasta perioada de 6 ani:

1. Mult mai multe magazine – Profi vrea sa urmeze exemplul Mega Image din Bucuresti si sa se extinda in localitatile din toata tara. Oriunde e posibil si e o populatie mai mare, se duc si ei. Daca in marile orase au destul de multa concurenta, pe la sate sunt cam singurii oameni, iar asta le confera un avantaj. Am vazut suficiente magazine Profi pline ochi de clienti cu anumite ocazii. Bine, am vazut si suficiente magazine mai simple si mai linistite in orase, care vor a fi magazine “de la colt”, cu suficienta marfa pentru cei ce vor doar cateva lucruri. Vorbind de asta…

2. Au ceva mai multa marfa, gasesti cam ce ai nevoie sa iti faci ceva de mancare. Nu au o variatie foarte mare la anumite tipuri de produse, dar daca ai nevoie sa iti faci de mancare, cam gasesti ce e necesar. In plus, unele magazine mai ai si sectiune de gastro, utila pentru o persoana ca mine, care e mereu pe drum.

3. Magazinele sunt mai curate, in general – acum 9 ani era dezastru sa mergi intr-un Profi seara, mirosurile erau teribile. Acum e ceva mai bine. Zic doar atat, pentru ca in zilele in care sunt oferte pe la fructe (in special struguri sau clementine) e dezastru, oamenii se inghesuie si calca peste tot. Si ii inteleg ca oamenii incearca sa curete, dar e dificil cand ai o multime de persoane in magazin.

4. Atitudinea angajatilor – aici depinde de la un magazin la altul, dar se vede ca oamenii au cumva o alta conduita si iti vorbesc mai frumos daca ai nevoie de ceva. Cand esti amabil, toata lumea macar incearca sa fie amabila cu tine, indiferent cat de grea a fost ziua respectiva. Evident, angajatii incearca sa fie mereu amabili, dar cand mai dau peste niste tig... rromi care vorbesc necontrolat, de multe ori e greu sa te abtii. Asta e oricum o chestie generala, angajatii magazinelor sunt ceva mai politicosi. Nu peste tot, dar oricum, mai bine ca acum 9 ani.

Oricum, imi imaginez ca au ceva sute de magazine prin toata tara si cred ca e destul de greu sa le tina pe toate aprovizionate, chiar daca in epoca asta e mai usor sa tii evidenta printr-o program de gestiune profesional.

Sunt sigur ca si voi ati mai intrat in magazine Profi de-a lungul anilor si ati observat lucruri. Daca vreti, lasati aici un comentariu si discutam.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

2 thoughts on “Decaderea Profi

  1. Marius says:

    Unele mai au clienti ( am specificat Profiul din complex ). In valea jiului profiul are destui clienti, dar in timisoara hypermarketurile au acaparat majoritatea pietei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *