Declaratie Beneficiar Real – Completare

Uneori mai public si articole guest, pentru ca adauga valoare pentru cititori. Astazi, un articol despre completarea declaratiei beneficiarului real, scris de Alina S., Managing Partner la Advice Accounting Romania.

I.MOMENTUL DEPUNERII DECLARAȚIEI PRIVIND BENEFICIARUL REAL ÎNAINTEA INSTAURĂRII STĂRII DE URGENȚĂ 

Momentul depunerii declarației privind beneficiarul real diferă în funcție de societăți comerciale deja constituite ori societăți care se constituie după intrarea în vigoare a legii nr. 129/2019. 

Astfel, pentru societățile deja constituite la data intrării în vigoare a legii, întocmirea și depunerea declarației privind beneficiarul real trebuie făcută:

  • într-un termen imperativ de 12 luni înstituit prin aceeași lege, cu dată de început de la intrarea în vigoare a acesteia (termenul urmând a se împlini la data de 21 iulie 2020);
  • anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale;
  • la orice modificare a actului constitutiv al societății, în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit. 

Pentru societățile care se constituie ulterior intrării în vigoare a legii, declarația privind beneficiarul real trebuie depusă la registrul comerțului:

  • la momentul înmatriculării în registrul comerțului, odată cu depunerea documentației necesare în vederea realizării acestui scop;
  • anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale;
  • la orice modificare a actului constitutiv al societății, în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

II.MOMENTUL DEPUNERII DECLARAȚIEI PRIVIND BENEFICIARUL REAL DUPĂ INSTAURAREA STĂRII DE URGENȚĂ

În contextul actual al stării de urgență în România, decretate ca urmare a infecției cu virsul COVID-19,  Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal bugetare, prin care a adus și unele modificări Legii nr. 129/2019.

Modificările aduse prin această ordonanță se reflectă asupra termenelor de depunere a declarației privind beneficiarul real, care se suspendă pe toată perioada stării de urgență, cu alte cuvinte până la data de 14.04.2020 sau până la o altă dată asumând că s-ar prelungi starea de urgență.

Cealaltă modificare referitoare la această materie se referă la faptul că termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real al societății, indiferent de motivul pe care se fundamentează, se prelungește cu 3 luni de la data încetării stării de urgență instituită prin Decretul prezidențial nr. 195/2020.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *