Dezbateri pe domenii

Ca mulți alți oameni, am urmarit de aseară să văd dacă sunt ceva domenii bune de luat. Am zis ca mna, poate reușesc să prind un domeniu decent pentru mine (doar unul care apărea pentru toate listele mă interesa și aparent era în litigiu: brasov.ro). Am stat și am urmărit toată dimineața acel domeniu, cu refresh la minut să văd, poate îl prind. Până când vad că la un moment dat nu mai e liber.

Mi-am zis ca ”pana mea”, asta e. Dar după aceea am văzut articolul de la zoso, iar în comentarii am văzut destui oameni care au ”ratat” domenii pe care le vroiau.

De fapt nu e vorba că le-au ratat, cât au fost luate automat.

Mă gândeam asta și aseara, că multe domenii cu nume bune vor fi urmărite atent și de alti oameni. Poate cu scripturi care să urmărească atent siteul ROTLD și să între în actiune cand e un domeniu liber. Mă gândeam că toată procedura dureaza măcar 30 de secunde, deci dacă ai noroc poate prinzi un domeniu. Dar nu e chiar asa.

Și asta pentru că unii cumpărători de domenii au un avantaj față de utilizatorul normal: acces la API-ul de la ROTLD. Iar cu un script rapid, orice domeniu pus într-o listă e luat într-o secundă de acel provider pentru a fi vândut mai departe ca domeniu premium cu un profit mai mare.

Acum, cumva e normal să te aștepti ca cineva cu un script rapid și acces la API să ia cât mai multe domenii. Dar totodată, pentru omul de rând, asta e un dezavantaj maxim. Pentru că orice domeniu ar vrea, e aproape imposibil să concureze cu providerii de domenii.

Nu știu exact cum e legea în Romania, dar când cineva are un dezavantaj la cumpararea unui produs (pentru ca și un domeniu web este un produs), în mod normal ar trebuie sa vedem o interventie a ANPC. Dar cum ziceam, nu știu legea legată de achiziția domeniilor web, așa că nu intru eu in detalii. Daca totuși știi mai bine decât mine legislația în domeniu ăsta, lasă un comentariu și o să am grijă să îl adaug in articol.

În fine. Varianta scurtă: domeniile bune s-au dat, iar șansele pe viitor să obțineți un domeniu bun sunt mici. Deci fie mergeți și licitați pentru domenii la preturi mai mari, fie căutați altceva.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *