Diferente intre anvelope

O zi dupa Craciun, ma pregatesc de un nou drum. Departe prin tara, pe sosele murdare, pline de gropi si de pericole. Motiv pentru care am grija sa ma echipez cu niste anvelope bune inainte de venirea iernii. Cu toate acestea, sunt o multime de oameni care nu isi schimba anvelopele sau merg cu “slickuri” pe sosele din Romania, dupa care se mira ca fac accidente cu masinile pe care le au. Sau merg cu viteza redus cand conditile sunt mai nasoale. Am prins o gramada de oameni care mergeau cu 50-60 km/h in afara localtiatii pe drumuri unde nu puteai sa depasesti, doar pentru ca nu aveau anvelopele potrivite si au zis ca e mai ok sa mearga asa.

Daca in UK sau Irlanda nu ai nevoie neaparat de anvelope de iarna, intr-o tara cum e Romania, cu drumurile si varietatile ei, ai nevoie de niste anvelope mai moi ca sa faciliteze aderenta si cu striatii care sa “arunce” zapada si gheata la o parte cand conditiile sunt mai deosebite. Evident, ai si un consum ceva mai mare, dar diferenta e poate de 5-10 % fata de anvelopele de vara. Dar cand dai de un drum cu gheata, o sa opresti mult mai usor cu o anvelopa de iarna decat cu una de vara.

Pentru ca scopul unei anvelope de vara e sa faciliteze o deplasare cu ceva mai putina frecare, putand obtine mai multa viteza cu mai putina rezistenta. De aceea si anvelopele de vara sunt ceva mai dure decat cele de iarna. Probabil de aceea si multe din anvelopele de vara au de obicei D sau E la mersul in conditii de ploaie, pentru ca majoritatea anvelopelor ieftine nu au striatii speciale si pentru astfel de conditii.

Astea sunt diferentele intre anvelopele de sosea. Masinile 4 X 4, atv-urile sau tractoarele au diferite feluri de anvelope. Masinile 4X4 au in general niste anvelope mari all-season, care sa faciliteze aderenta in orice caz, fie ca mergi pe pietris, namol sau zapada.

Pentru atv e ceva similar, doar ca pentru anvelope atv e ceva diferenta la capitolul dimensiuni. Anvelopele de atv sunt ceva mai late, incat poti sa iesi din orice situatie cu o turare mai masiva a motorului, care sa impinga rotile suficient de puternic incat sa iasa din orice namol sau baltoaca. Pentru ca ATV-urile, legal, sunt vehicule pentru off-road. N-ai voie cu ele pe drumurile publice. Dar daca ai chef sa mergi cu ele pe munte, nu te opreste nimeni. In general oamenii din zona de munte au astfel de vehicule. Poate pentru a ajunge in anumite locuri de pe munte, poate doar pentru distractia invitatilor, daca mai au vreo pensiune la munte.

Tractoarele au niste anvelope care se schimbe extrem de rar, pentru ca sunt imense, iti trebuie o liza mare doar ca sa poti sa pui roata pe pozitie. Dar si odata schimbate, nu le mai schimbi pentru multa vreme. Nu cred ca mai are rost sa zic ca tractoarele pot sa iasa din orice situatie cu anvelopele lor imense, treaba lor e sa mearga si sa are pamantul. Care nu tot timpul e uscat.

Sunt suficiente tipuri de anvelope, fiindca fiecare vehicul are nevoie de un anumit tip de anvelope.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *