Acum cateva zile Cosmin Mitu un nou episod din “Froostrari”, un vlog destul de interesant in care dezbate diverse probleme legate de egalitate dintre sexe intr-un mod mai… democrativ. Vlog-ul e aici, in cazul in care va intereseaza. Printre multe alte lucruri pe care le explica interesant a explicat cum diferenta de plata in domeniul medical e de multe ori data de domeniul ales, iar femeile tind sa aleaga domenii considerate mai simple, cum sunt endocrinologia sau ginecologia, iar barbatii aleg lucruri mai complete si mai bine platite precum chirurgia.
Dupa cum s-a specificat si in vlog, asta nu inseamna ca nu vom mai vedea femei chirurg sau barbati ginecologi, ci pur si simplu sunt mai multi barbati care se ocupa de chirurgie pentru ca este un job in care riscurile sunt mai mari iar persoanele care se apuca de chirurgie trebuie sa aiba o mana sigura pe perioada operatiei si trebuie sa stie sa reactioneze rapid atunci cand apare o problema. Si dupa cum spuneam, sunt femei care reusesc sa fie extrem de eficiente ca si chirurgi, numai ca numarul acestora este comparabil mai mic decat al barbatiilor in aceasta meserie.
Cert e ca multe femei prefera specializari cu un grad mai redus de dificultate, dar la care au multi pacienti, chiar daca salariu e mai redus acolo. Chirurgii nu au foarte multe interventii intr-o luna, dar fiecare dintre acestea dureaza destul de mult, iar timpul petrecut in sala de operatie e ceva mai mare decat al unui medic endocrinolog, de exemplu.
Asta nu inseamna ca domeniul ales nu e important, doar ca riscurile sunt mai mari in chirurgie decat in endocrinologie.
Pot sa va spun insa ca la kinetoterapie am avut mult mai multe colege de-a lungul facultatii, iar in grupele de kineto care erau cu 1 sau 2 ani in spatele meu erau foarte multe fete. Cel putin in domeniul respectiv (recuperare prin kinetoterapie) e clar ca vor fi ceva mai multe femei decat barbati.