Drumuri de decembrie

In lumina ultimelor evenimente rutiere la care am asistat, fie de fata, fie citite de pe la alte persoane, mi-am zis ca e cazul sa vorbesc cate ceva despre drumurile romanesti in luna decembrie a lui 2013.

O sa incep cu carambolul de pe A1 de la Cunta, unde 40 de masini au reusit sa se tamponeze. Initial am stat si m-am uitat bine de tot peste numar. 40! E un numar prea mare care spune cate lucruri despre soferii care mergeau in acel moment pe autostrada. Prima chestie, mergeau mult prea aproape unii de altii fara motiv. Si cand cineva a franat prost, toti au franat prost si au intrat unii in altii. Doi, cei care administreaza drumurile ar fi bine sa mai dea si cu ceva sare, nu doar cu nisip, ca ala se imprastie imediat. Trei, sunt suficienti soferi care conduc din an in Paste si nu stiu cum sa reactioneze in anumite cazuri de polei / ceata. Si de aceea se intampla si acest tip de accidente.

Poza am preluat de pe siteul ziarului Unirea, unde am dat link mai sus. Gasiti acolo mai multe poze.

De la accidentul de azi de la Cunta o sa trec la o serie de accidente de care am dat vineri, mergand cei 1300 de km obisnuiti de drum. Primul eveniment rutier sa ii zicem a fost legat de un tir. Chiar la iesirea din Predeal catre Brasov e o curba in care de obicei te bagi cu a doua sau a treia, in functie de masina si de vreme. Ei bine, un tir a intrat un pic prea tare si s-a dus spre dreapta… si acolo a ramas. Pentru ca acolo e ceva zid si un sant. Ala o sa il scoata de acolo dupa vreo cateva zile…

Al doilea si al treilea accident au avut loc foarte aproape unul de celalalt, in comuna apropiate, pe acelasi drum. Pe drumul dintre intersectia cu Covasna si Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc sunt doua comune: Moacsa si Cernat. In fiecare din aceste comune a fost cate un accident. Primul dintre ele a avut loc la Cernat pe la 7 dimineata daca nu ma insel, s-au ciocnit doua autoutilitare intr-o curba stransa la Cernat. Din pacate unul din soferi a si murit. O ora mai tarziu la Moacsa, o masina s-a urcat pe o casa. Cert e ca pe parcurs a mai luat si un stalp, motiv pentru care erau fire electrice pe sosea si nu se putea circula. Astia cu turismele ne-am bagat pe un drum prin Moacsa care in esenta era ghetus. Si pe ghetusul respectiv mi-a patinat intr-o panta masina spre dreapta. Solutia ? Am lasat masina sa “curga” un pic la vale sa revin intr-o alta pozitie si de acolo am reusit sa plec. Funky.

Cert e ca au fost “mustruluiti” putin cei de la drumuri pe statie de toata lumea, suparati ca nu s-a dat mai serios cu material pe drum, pentru ca pe toata zona mentionata (+ Targu Secuiesc – Onesti – Bacau) se patina destul de serios. Masinile mici mai controleaza anumite “patinaje”, dar cu tirul e ceva mai dificil.

Cam asa arata masina care a “sarit” pe casa

Poza realizata de cei de la Covasna Media.

Si intr-un final, la intoarcere, la Afumati s-au mai ciocnit vreo 2 doi. Graba si lipsa de marcaje i-a facut pe acestia sa se “pupe” cel mai probabil. Cert e ca n-am stat foarte mult sa zabovesc la ceea ce faceau ei, aveam un drum mai lung prin capitala de facut.

Acum vreo cateva zile am vazut ca si Tomata s-a accidentat…. a iesit putin in decor. Nimic grav din ceea ce am vazut in poze, ceea ce e foarte bine. Oricum, masina ei arata mult mai bine ca fosta mea masina dupa un accident. Nu o sa dau o poza intreaga, ci doar una cu zona accidentata.

accident-octombrie-2013 accident-octombrie-2013-2

Asadar conduceti cu grija si daca stiti ca aveti probleme in anumite conditii de iarna, mai bine mergeti mai incet, pentru a nu fi nevoiti sa franati brusc sau ceva. Se poate termina urat.

Si acum nici macar nu e o perioada rea sa conduci, drumurile sunt destul de ok si nu e extrem de frig. Stati sa vedeti ce o sa fie in Ianuarie si in Februarie….. acolo o sa fie durere.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *