Drumuri prin Romania – DN15B

DN15B e genul de drum convertit in Romania. Un fost drum judetean, imbunatatit usor pentru a avea conditii de drum national. Este drumul care face legatura intre Cristesti si Poiana Largului, cu trecere prin Targu Neamt si Pipirig. Un drum important totusi in regiune, facand legatura intre Toplita-Borsec cu DN2 si mai departe catre Iasi.

Portiuni DN15B

DN15B e impartit in 2 portiuni mai mari:

Cristesti – Targu Neamt, portiunea care pleaca de la DN2 din dreptul localitatii Cristesti si merge prin localitatile Timisesti, Plaiesu si Dumbrava, urmand apoi sa intre in Targu Neamt. Targu Neamt e un orasel un pic mai inghesuit si aglomerat, cu multe treceri de pietoni. Blocaje in trafic sunt dimineata si intre orele 14 si 17 in general, ca in orice alt oras din Romania. Din Targu Neamt ajungeti la un moment dat la un giratoriu, unde trebuie sa faceti stanga. Urmati drumul tot inainte pana la intersectia de la Humulestii Noi. Acolo e o intersectie in 4, cu drumuri spre Poiana Largului, Piatra Neamt si Petricani (DJ). Acolo faceti stanga si veti avea urmatoarea bucata din DN15B.

Targu Neamt – Poiana Largului; De la intersectia mai sus mentionata drumul merge tot inainte catre Poiana Largului cu trecere prin localitatile Vanatori-Neamt, Leghin, Stanca, Pataligeni, Pipirig, Dolhesti, Pluton, Petru Voda si Poiana Largului, la podul peste lacul Bicaz.

Pe drumul acesta sunt mai multe obiective turistice la care puteti merge, printre cele mai importante se gasesc in apropiere de Vanatori Neamt, mai precis Cetatea Neamt, Parcul National Vanatori-Neamt, Manastirea Neamt si manastirile Agapia, Sihla si Sihastria.

In perioada verii in zona Stanca veti putea gasi o multime de oameni care vand afine, zmeura, catina si ciuperci la preturi cat de cat decente, in cantitati mai mari.

Starea drumului DN15B

Calatoresc destul de des pe aceasta portiune de drum, asa ca va pot spune ca drumul este…. decent. Se poate merge pe el, nu e un drum cu gropi, dar nici unul care sa fi fost asfaltat recent. Dar nu iti rupi masina in el. Intre Cristesti si Targu Neamt drumul nu a mai fost refacut de ceva vreme, dar cu toate acestea nu are foarte multe denivelari sau gropi, deci se poate merge destul de bine pe el.

De la Targu Neamt pana la Pluton drumul este intr-o stare destul de buna, un pic mai ingust, dar fara gropi sau denivelari masive (cu exceptia unei serii de denivelari in Stanca). De la Pluton urmeaza urcarea la Petru Voda, drumul pe acolo fiind destul de denivelat, motiv pentru care va recomand sa nu mergeti cu viteza foarte mare.

Update 2018: In urma inundatilor din 2018, o bucata de drum in zona Petru Voda a fost luata de ape. Se circula concomitent pe o singura banda pana la remedierea problemei, dar mergeti cu grija prin Petru Voda spre Poiana Largului.

De la Petru Voda pana la Poiana Largului avem din nou drum de bun calitate, iar drumul e tot la fel pana la Toplita.

Harta si intersectii DN 15B

Dupa cum puteti observa, DN15B se legata de foarte multe drumuri nationale si judetene pe parcurs. In capatul dinspre Cristesti se leaga de DN2, avand intersectii cu :

– DJ 155B la Timisesti, in ambele directii, adica spre Pastraveni si Preutesti
– DN 15C, care vine dinspre Vadu Moldovei si merge pana la Piatra Neamt
– DJ 155I la Humulesti, mergand inspre Petricani
– DJ 155C la iesire din Vanatori Neamt, inspre Manastirea Neamt
– DJ 157F la Leghin, inspre Manastirile Sihastria, Sihla si Agapia
– DN 15 la Poiana Largului, capatul DN15B. DN15 vine de la Bacau prin Piatra Neamt, mai departe la Bicaz pana la Poiana Largului, mergand pana spre Borsec si Toplita.
– DN 17B, acesta pornind de la Poiana Largului si merge pana la Vatra Dornei

Trafic DN15B

DN 15B nu e genul de drum cu enorm de mult trafic, dar fiind un pic mai ingust decat drumurile national europene, folosit de tiruri in special, dar s-ar putea sa existe portiuni in care sa mergeti ceva mai incet, in special de la Vanatori Neamt pana la Petru Voda, unde nu sunt extrem de multe linii drepte pentru depasire. Spunand asta totusi, e de mentionat ca traficul e totusi lejer si in acest fel, cu cele mai aglomerate perioade fiind intre 8 si 10 si 14 pana la 18.

DN15B trece prin zona de deal (intre Cristesti si Targu Neamt) si prin zona de munte (Targu Neamt – Poiana Largului). Iarna este dezapezit destul de rapid, rare fiind situatile in care acest drum sa fie blocat, desi in zona cad cantitatii destul de mari de zapada in fiecare an.

Ati fost vreodata pe DN 15B ? Care este parerea voastra despre acest drum ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *