E-uri, Antioxidanti toxici si Antioxidanti naturali

Cati nu se feresc acum de alimentele cu multe E-uri ? Cred ca aproape toti oamenii. In schimb se tot face reclama la tv despre alimente cu antioxidanti. Antioxidantii sunt destul de importanti pentru un metabolism bun( au o contributie importanta, cititi in linkul de la antioxidanti). Problema este ca nu toti antioxidantii sunt la fel de buni, ci doar unii. Cei folositi actualmente in ambalajele sunt toxici, cam la fel ca si E-urile. Dar s-a gasit si o solutie.

Ei bine, stiti ca am mai vorbit despre ICPE-CA. Ei au dezvoltat o tehnologie care sa antioxidantii traditionali (toxici) ce se pun in ambalajul de plastic al alimentelor cu alti antioxidanti facuti din plante (netoxici).

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a dezvoltat o tehnologie care foloseşte compuşi antioxidanţi naturali pentru a rezolva problemele întâmpinate de ambalajele din materiale plastice. În aproape orice aliment preambalat in materiale plastice, pe care îl găsiţi astăzi pe rafturile din magazine, sunt introduse E-uri (produse de sinteza = toxice) pentru a le mari atractivitatea prin culoare şi aromă. Pentru prelungirea duratei lor de valabilitate alte substanţe chimice de sinteză cu rol de antioxidanti sunt adaugate pentru îmbunătăţirea rezistenţei termice şi la radiaţii a ambalajului. Produsul, în contact permanent cu ambalajul preia o parte din aceste substante în compoziţia sa, devenind toxic. Prin folosirea repetata a acestor compusi toxici, corpul uman ii preia, iar acumularea lor in corp creaza tulburari de metabolism. Noua tehnologie pe care o lansează ICPE-CA pune la dispozitia pietii aceste substanţe antioxidante cu o biocompatibilitate perfecta, dublata de un efect benefic asupra sanatatii consumatorilor bazate pe extracte naturale obţinute din plante. Acestea sunt extrem de eficiente in mentinerea proprietatilor initiale ale produselor datorita activitatii lor de îmbunătăţire a rezistenţei termice şi la radiaţii în condiţiile introducerii lor în compoziţia ambalajelor fabricate din materiale plastice. Efectul lor stimulativ si surativ asupra organismului uman este o calitate evidentă în comparaţie cu produsele care se folosesc în prezent, mentinand produsele nealterate pentru o perioada lunga de timp. Antioxidanţii izolaţi din plante lamiaceae sunt urmatorii: Salvie – Acid carnosic, carnosol, rosmanol, acid rosmarinic; Rozmarin – Acid carnosic, carnosol, rosmanol, acid rosmarinic; Cimbru sălbatic – Carnosol, rosmarinic acid, carvacrol, thymol; Oregano – Derivaţi ai acizilor fenolici, flavonoide, tocopheroli.

Asta e ceea ce spun ei. Si eu sunt in mare de acord. Tehnologia de producere a antioxidantilor naturali ca extracte din plante reprezinta un castig enorm pentru sanatatea consumatorilor, reprezinta o alternativa pentru produsele industriale de sinteza si confera posibilitatea fabricarii de produse competitive, la preturi atractive.

Aceste ambalaje nu costa mult mai mult decat ceea ce exista pe piata, iar avantajele care le ofera sunt considerabile. Deci, este de luat in seama utilizarea lor pe termen lung.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

3 thoughts on “E-uri, Antioxidanti toxici si Antioxidanti naturali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *