Economie vs Resurse

In ultima saptamana am tot tinut o harta a standardelor economice din UE la mine in browser. N-am inchis-o, m-am gandit ca poate e utila la un articol. Iar acum mi-a venit in cap o idee.

Dar inainte de a o dezvolta, sa pun si harta.

harta standard & poor

(harta e de la gandul, sort of, dati click pe ea pentru a o face mai mare)

Deci, revenind. Holbandu-ma la aceasta harta nu am putut sa nu ma gandesc la felul in care este reprezentata economia in anumite tari in comparatie cu resursele pe care le au. Pentru ca unele din aceste tari au o multime de resurse cu ajutorul carora s-ar putea mentine lejer din punct de vedere structural. Cu toate acestea, din punct de vedere al sistemului economic actual, ele sunt cele mai riscante pentru investitii.

Nu pentru ca nu ar avea suficiente resurse, ci pentru ca sistemul nostru economic este la pamant, pentru ca nu se mai dau credite si nu se mai produc noi bani, care oricum, daca se produc, se produc din absolut nimic. Pentru ca nu ai cum sa introduci bani intr-o economie fara o banca. Banca, care va da imprumuturi si isi va crea bani din dobanzile pe care le primesc de la oameni. Bani din dobanzi care nu exista fizic.

Cel mai simplu exemplu este probabil Marea Britanie vs Franta. Marea Britanie are ratingul economic AAA, dar din punct de vedere al resurselor pe care le are sta foarte prost. Asta pentru ca ei se bazeaza in special pe importuri. Fiindca se bazeaza pe importuri, au trebuit sa isi puna la punct un sistem financiar excelent. Pe care au si reusit sa il faca. Pentru ca mai mult de 10 % din populatia Marii Britanii lucreaza in finante. Adica manipuleaza banii la greu.

Franta in schimb nu este o tara in care se lucreaza predominant in finante. In schimb ei au o multime de resurse in toata tara, ar putea trai lejer din ceea ce au doar in tara lor fara sa se bazeze pe importuri. Cu toate acestea, ratingul lor a scazul la AA+ tocmai din cauza ca sistemul lor financiar da semne de slabiciune.

Romania e in acelasi caz. O gramada de resurse, dar riscanta din punct de vedere al investitilor, primeste rating BB+ (adica unul dintre cele mai slabe). In schimb Estonia, o tara fara prea multe resurse si cu mica importanta econimica are rating AA-. Eu inca sunt curios de unde au ei ratingul respectiv. Asta mai trebuie cercetat.

Cert este ca ratingul Standard & Poor reflecta sistemul economic al acelei tari. Sistem care, din punct de vedere social, este moarte curata. Pentru ca favorizeaza diferenta dintre clasele sociale….

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *