Experiment cu mașina electrică – 650 km cu VW ID 3 prin Transilvania

Am avut din nou Volkswagen ID.3 pe mână. Dar acum cu un pic mai mult timp într-una din zilele săptămâni. Și cu o stare de rău cauzată de o răceală. Fix în ziua în care nu știi de unde ai atâtea lichide în organism.

Așa că în loc să stau să zac prin pat cu rola de șervețele în apropiere (pentru șters nasul, evident), am zis că mai bine mă mișc și mă forțez să fac ceva util.

Am ID.3 pe mână, experiement time

Așa că la 07:05 am pornit mașina și i-am dat goarna de la Timișoara către Cluj Napoca. Aveam 3 obiective mari și late pentru drumul acesta:

  1. Să văd dacă și în cât timp pot face drumul de Timișoara – Cluj Napoca (și apoi mai departe Oradea și Timișoara)
  2. Să văd noua stație de pe A1 de la Orăștie. Cea care are și 3 chargere CCS și un ChaDeMO.
  3. Să îmi refac stocul de ceaiuri de la Demmers TeeHaus. Și să testez ceva variații de yerba mate.

Motiv pentru care seara, înainte plecării, am dus mașina până pe la 97 % baterie (am plecat cu 95 %, pentru că de la charger pana acasa am mai făcut vreo 6 km) și am zis că trebuie să mă trezesc dimineața să îmi îndeplinesc obiectivele.

Partea 1 – Timișoara – A1 Orăștie

Am plecat cu greu pe la 07:05, după doar vreo 6 alarme care încercau să mă trezească și vreo 4 ore jumate de somn.

Dar am plecat pana la urma, 2.5 grade, soare în față. asfalt uscat. Conditii bunicele, dar faptul că a trebuit să încălzească un pic habitaclul a contat un pic. Plus că am avut ceva elevație, în special pe bucata de la Coșava până pe la Ilia.

Puteam să merg mai decent și să ajung cu ceva mai multă baterie la stația de încărcare, dar am zis că dacă tot merg pe autostradă 85 % din drum, să păstrez o viteză de 120 km/h pe toată bucata, indiferent de consum. Care a fost măricel, undeva la 23.8 kw / 100 km.

Cu 2 km înainte să ajung în parcare m-a avertizat mașina că sunt sub 20 % baterie și că ar trebui să alimentez. Bine, cu cei 20 % ajungeam să mai fac lejer 40 km fără să fiu cu stres, dar mna.

Am ajuns la parcarea de pe A1 și am fost plăcut surprins să văd 3 statii cu CCS, de 150 kW. Deci ceea ce trebuie, dacă ai o mașina care încarcă zdravan, ai încărcat în 10-15 minute și au suficient să mergi vreo 150 km. Din păcate, ID.3 pare să nu vrea să încarce cu mai mult de 50 kW, chiar dacă era la 19 %

În fine, fiind destul de low bateria, am vrut initial să stau 45 de minute să duc masina la 90 %. Dar mi-am luat de mâncare, am fost până la baie iar când am deschis laptopul pentru vreo 20 de minute de lucru, era deja la 85 %. Așa că l-am lăsat să se ducă până la 100 % să pot să lucrez un pic mai mult.

Cu obiectivul numărul 2 îndepliniti, am închis laptopul, am pornit mașina și undeva aproape de ora 10:00, am plecat mai departe până la Cluj, având undeva la 140 km de parcurs.

Partea 2 – A1 Orăștie – Cluj Napoca

Cu “doar” 138 de km de parcurs și cu baterie full, am mers pe porțiunea de autostradă până la Turda tot cu 120 km/h, fiind însă deja vreo 10 grade și mașina încălzită, am avut un consum ceva mai bun pe portiunea de autostradă, undeva la 21.8 kw / 100 km.

A trebuit însă să intru în Turda, pentru că porțiunea de la Turda la Cluj am făcut-o pe DN. Asta pentru că un charger rapid era fix la intrarea în oraș pe Calea Turzii, la Audi. Aia nu înseamnă că am mers foarte încet, dar clar am mers cu o viteză medie mai redusă decât pe autostradă.

Motiv pentru care, în momentul în care am coborât Feleacul, consumul era undeva pe la 18.8 kw / 100 km. ajungând la Cluj cu 47 % baterie, deci 53 % consumați în 138 km.

Am stat și acolo vreo 35 de minute să duc bateria până pe la 93 % (din nou, am avut de lucru, deci am stat mai mult decât am vrut inițial).

De la 11:40 până pe la 14:05 am fost prin Cluj. Am îndeplinit obiectivul cu ceaiul, realizând niște stocuri substanțiale pentru perioada următoare. Mai enervant a fost centrul Clujului, care e în construcție și e un pic cam haos. Pentru 6 km parcurși am făcut undeva la 30 de minute, ceea ce niciodată nu e o plăcere. Totuși, pentru că am tot coborât de pe deal din Bună Ziua, am tot regenerat energie și am ajuns jos la parcare cu 97 % baterie, față de 93 % cu cât am plecat de la charger.

A urmat apoi o oră de ceai + work stuff. Dar pe la 14:00 deja era clar că trebuia să plec, motiv pentru care am zis să continui către Oradea și să testez bucata aglomerată pe drum național, la modul în care conduc eu. Adică să încerc să depășesc cam tot ce prind, cât se poate.

Partea 3: Cluj Napoca – Oradea

Fiind undeva în jurul prânzului, ieșirea din centrul Clujului către Florești n-a fost chiar așa de haos, dar nici foarte tare nu poți să mergi pe acolo. După ce treci însă de intersecția cu A3 și apoi Gilău, treba merge destul de bine până aproape de Huedin, pentru că ai multe linii drepte si urcări cu două benzi unde poți depăși traficul mai lent.

Am plecat cu vreo 95 % și 280 km range din centrul Clujului și nici nu am consumat foarte mult până ce am ajuns pe la Gilau. De acolo am mers ceva mai tare, am depășit cam tot ce am prins în fața mea până prin Huedin.

Iar apoi, prin bucata de munți chiar am reușit să depășesc cam tot traficul lent. Am încercat pe cât a fost posibil să nu fac depășiri nici măcar un pic riscante, dar la una tot mai băgat cam din scurt. În fine, până am ajuns la urcarea în zona Piatra Craiului (între Bucea și Borod), aveam undeva la 220 km range. Iar sus în deal, după 4 km de urcare aveam 209 km range. Iar după ce am coborât am avut iarăși undeva la 220 km range. Deci basically nici nu s-a simțit că am făcut km respectivi.

Până pe la Topa de Criș s-a putut merge decent, dar de acolo până la intrarea în Oradea traficul a fost semnificativ, deci mai puține depășiri și mai mult stat cu 85 km/h după tiruri.

De menționat totuși că one pedal driving combinat cu ACC (adaptive cruise control) a însemnat că nu am apăsat frâna efectivă decât de 2-3 ori. Am descoperit că aparent de la 140 km/h nu te încetinește chiar așa rapid one pedal drive, deci na.

Când am ajuns la Oradea la BMW (unde e charger-ul), am observat că aveam încă 54 % baterie, după 154 de km parcurși. Am ajuns undeva pe la 16:30, am avut un fail interesant cu încărcarea, gen nu mai putea da să meargă până la 90 %, s-a blocat bara la 80 %, dar după un restart la consolă și-a revenit și am încărcat și acolo până pe la 90 %.

Am folosit aplicația Plugpoint, care până acum mi se pare cea mai simplistă dintre toate, atât la nivel de plată și folosire.

Partea 4: Oradea – Salonta – Timișoara

De la Oradea la Salonta s-a mers relativ încet, fiind deja undeva după ora 17:00, așa că până am oprit la Ancora să mănânc ceva n-am consumat așa de multă baterie.

Acolo, după o oră de pauză de cină, am plecat pe întuneric către Timișoara, fără să mă mai opresc. Fiind drum întins, m-am dus cât am simțit eu că am fost confortabil. Ceea ce m-a dus la Arad cu un consum de vreo 17 kw / 100 km.

Iar de acolo până la Timișoara am avut o portiune de 50 km de autostradă unde din nou am pus tempomatul pe 120 km/h si am mers cu consum mai mare, ceea ce la finalul drumului a însemnat un consum de 17.9 kw / 100 km.

A doua zi, după un somn odihnitor, m-a dus pe la 07:05 să alimentez mașina la una din cele 16 stații puse de primăria Timișoara, mai precis cea de lângă parcul Rozelor. La 1.1 lei / kW, se justifică să încarc acolo decât acasă cu 1.39 lei / kW. Cel puțin momentan.

Am dus-o până pe la 85 %, m-am dus și am spălat mașina și apoi am lăsat-o la locul ei de baștină cu 80 %, fix cât trebuie.

Concluzii

Pe scurt: poți merge destul de lejer cu mașina electrică între alte orașe mai mari, fără să îi dai cu panică. Ai destul de multe locuri de încărcare pe traseele principale încât să poți ieși să încarci atunci când ai nevoie.

Costuri electrică vs diesel la drum lung

Un alt lucru de spus: la pretul actual de încărcare pe DC, la mers relativ normal, plătești un pret similar cu o mașină pe diesel, poate un 5 % mai puțin, în funcție de locația și prețul cu care încarci. Deci nu poți să spui că dacă faci un drum lung, faci economie.

Dar depinzi foarte mult de ce stații găsești și ce opțiuni are acea stație de încărcare. Eu am găsit 2 cu prețul full de 2.5 lei / kw, dar la Oradea la BMW am încărcat cu 1.95 lei / kW, iar la Timișoara cu 1.1 lei / kW.

Dacă încarci acasă și faci naveta 40-50 km/zi, probabil că vei avea un cost de încărcare de 1.39 lei / KW, cât e maximul aprobat de guvern până în 2025. După aceea, rămâne de văzut, pentru că piața e destul de volatilă.

Pe oraș sau în jurul unui oraș, dacă ai posibilitatea să încarci acasă sau la un preț decent, atunci clar costul e uneori și cu 50 % mai redus decât la diesel.

Poți să alegi să îți pui panouri, iar atunci pe vară poți să zici că mergi moca. Sau că îți reduci costul de instalare al panourilor fotovoltaice.

Cât de mult trebuie să aștepți să se încarce mașina electrică

Realist, dacă ajungi cu mașina cu 20 % la stația de încărcare și e măcar de 50 kW, în vreo 20-25 de minute poți pleca destul de lejer înapoi la drum.

Eu am stat și am încărcat mai mult de fiecare dată pentru că am avut ceva taskuri de făcut, care de obicei durau mai mult de 20 minute și mai tot timpul am dus încărcarea pe la 90-95 %. Realist, poți să mergi până pe la 70-80 %, în funcție de baterie și de cât de repede încarcă mașina.

ID.3 pe care l-am condus nu prea încarcă mai repede de 50-55 kw/h, deși teoretic ar putea să bage până pe la 130 kw. O singură dată am ajuns cu mașina cu 13 % la stația de încărcare și mi-a băgat 130 kw pentru vreo 5 minute, pentru ca apoi să scadă la 50 kw/h.

Dacă mergi și prinzi loc la vreun retailer mare cu statii de încărcare sau vreun mall, te duci și mănânci ceva și până te-ai întors e încărcată corespunzător.

One pedal drive & instant acceleration for the win

Mai ales pe bucățile de drum național, faptul că am putut să conduc și să regenerez energie folosind one pedal drive a fost exceptional. E considerabil mai lejer de condus, mai puțin obositor, iar pe coborâri recuperezi energie la greu.

Poate singurul loc unde a trebuit să actionez frâna a fost pe serpentine, unde am vrut să urc ceva mai tare și când ajungeam în curbe aveam viteză prea mare ca să le pot lua în siguranță doar din frânarea regenerativă. Dar în rest, considerabil mai lejer decât să tot schimb piciorul de pe accelerație pe frână.

Un alt lucru fain: cu toate că nu are putere foarte mare, cred că doar 145 CP, faptul că pot accelera din spatele unui tir extrem de repede, ajută la depășiri. Pe bucata de la Huedin la Piatra Craiului am avut o grămadă de zone unde cu Skoda, care are un motor bunicel pe diesel de 1.6, nu m-aș fi încumetat să mă bag în depășire.

Și ca o ultimă observație, când am trecut de pe ID.3 pe Octavia, am coborât cel puțin 2 nivele la capitolul viteză / ergonomie. Singura diferență majoră e că folosind Octavia, pot merge 700 km întins…

Video cu cei 650 KM făcuți cu ID.3 într-o zi

Iar la final, videoul cu tot drumul:

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *